Esu jauna emigrantė, gyvenanti Londone, ir mane iš tiesų papiktino pono Imanto Selenio fotografijos, todėl norėčiau išreikšti savo nuomonę ir jausmus. Labai džiugu, kad I. Selenis nusprendė pateikti kitokį Vilnių ir iš kitokio kampo, bet jo nuotraukos, mano manymu, tikrai negelbsti emigrantų.

Nors esu tvarkinga mergina iš tvarkingos šeimos, gana dažnai sulaukiu nemalonių komentarų apie taip vadinamus rytų europiečius. Tiesą sakant, mes Londone patiriame nemažai rasizmo, kadangi nesame „English British“. Jei nežinojote, tai „Eastern European“ yra kone jau visai kita rasė. Ačiū ponams iš UKIP.

Nuomonė apie daugumą emigrantų iš mūsų Europos dalies yra pasibaisėtina. Esame vadinami alkoholikais, valkatomis, mušeikomis, neišsilavinusiais ir t.t. Lietuva jiems atrodo vis dar Sovietų Sąjungoje ir apskritai visi neva esame Putino gerbėjai (ir kas tik mes nesame). Aišku, labai daug negelbsti ir kai kurie emigrantai, kurie nesupranta, kad kai atvažiuoja į svetur, jie atstovauja savo šaliai.

Kartais net būna gėda pasakyti, ypač darbdaviams, iš kur esi, kai kurie nenori net priimti, buvau ir ne kartą išvadinta įvairiais žodžiais ir man buvo pasakyta – „Mums jūsų valkatų nereikia“. Bet, manau, apie šią emigrantų dalią jau esate girdėję?

Myliu Lietuvą nors tu ką, ir bandau žmones įtikinti, kad mes labai graži ir kultūringa tauta su nuostabiomis tradicijomis ir žmonėmis, pasitaiko ir visokių girtuoklėlių, bet kur jų nėra?

Labai daug emigrantų stengiasi keisti žmonių nuomonę apie Rytų Europą, tačiau tokių I. Selenio fotografijų mintis bent jau man nesuprantama. Ko jis siekia su šitokiu Vilniaus namų vaizdavimu? Tegu geriau pasidomi pačiu laikraščiu ir kokie žmonės jį skaito. Šios nuotraukos labai mane įžeidė ir, manau, ne mane vieną. Norėčiau, kad šis žmogus suprastų, kaip sunku yra tokiems emigrantams kaip aš, bandantiems įrodyti, kad Lietuva – ne koks užmirštas Sovietų sąjungos lūšnynas, o graži ir įspūdinga šalis, kurioje gausu gilių tradicijų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ankstesniame interviu DELFI fotografas Imantas Selenis paaiškino, kodėl nusprendėte rodyti ne pačią gražiausią miesto pusę:

„Redaktorė specialiai paprašė, kad rodyčiau miestą tokį, kokį aš jį matau ar jaučiu, pridurdama, kad norėtų pamatyti įvairovę. Pastebėję mano nuotraukas apie Vilnių, suprasite, kad paradinė miesto pusė man neįdomi. Miesto charakterio ieškau periferijoje ar jo užkaboriuose, netikėtose vietose. Taigi, pamanęs, kad būtent tikrumas, įvairovė, o ne klišinės miesto nuotraukos ir patrauks žiūrovų dėmesį. Iš paskutinio laiško nuo redaktorės supratau, kad redakcija liko tuo patenkinta.“

Norite pasidalinti savo nuomone ar patirtimi? Jūsų istorijų ir nuomonių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Svetur“ arba žemiau: