Jaunuolis jau graužė iš parduotuvės paimtas sūrias lazdeles, jas trupino ir gabaliukus mėtė tiek į aplinkinius žmones, tiek į kasininkę. Mane toks elgesys labai piktino, piktai žvelgiau į berniuko mamą, bet ji tiesiog smagiai pliurpė telefonu, nors ir matė pasipiktinusių žmonių žvilgsnius. Ji nesudrausmino savo vaiko.

Galiausiai man visai trūko kantrybė, kai pardavėjai paprašius berniuko lazdelių pakelio, kad galėtų nuskanuoti kodą, berniukas ėmė kišti kasininkei lazdeles į veidą, bandė pataikyti jai į nosį, tiesiog sukišti lazdelę vargšiai moteriai į šnervę. Motina vis dar nekreipė dėmesio. Man taip pagailo tas vargšės pardavėjos, kad turi kęsti tokį siaubingą elgesį. Nesusilaikiau ir pakeltu tonu pasakiau vaikėzui, kad liautųsi.

Motina kaip mat baigė pokalbį telefonu ir kilo skandalas parduotuvėje. Ji mane apstaugė, kad nedrįsčiau kelti balso prieš jos tobulą vaikelį. Kad vaiko auklėjimas yra tėvų reikalas. Aš, žinoma, labai mandagiai pasakiau, kad su tokiu auklėjimu ji gali savo berniuką atiduoti zoologijos sodui, jeigu jis paims, nes net net žvėreliai narvuose elgiasi mandagiau. O jos vaikas visai nesocializuotas ir jo vieta narve, jei elgtis visuomenėje nemoka. Apsisukau ir išėjau.

Įkandin moteris dar man riaumojo. Tačiau jau buvau pasakiusi viską ir nebenorėjau veltis į beviltišką diskusiją su kvailu žmogumi. Kitą dieną atėjusi į tą pačią parduotuvę sulaukiau tos pačios kasininkės padėkos ir saldainių dėžutės. Ji tikino, kad toks mamyčių ir vaikų elgesys jos darbe – ne naujiena ir tiesiog pagal vidines darbo taisykles ji nieko negali padaryti ir apsiginti nuo tokių mažų ir didelių niekšelių. Tad šio pasakojimo moralas būtų toks, kad pernelyg laisvas požiūris į vaiko auginimą (net nevadinu to auklėjimu, nes vaikas auga be jokio supratimo, kaip ir kur turi elgtis), toks vaikų „auklėjimas“ žalingas pačiam vaikui ir iškreipia jo požiūrį į aplink jį esančius žmones.

Nors tada man buvo tik 22-eji ir jokios patirties su vaikais neturėjau, bet džiaugiuosi, kad pakako drąsos pasipriešinti išpuikusiai motinai. Gal ši istorija bus paskatinimas ir kitiems netylėti pamačius panašią situaciją.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo mintimis? Esate atsidūrę panašioje situacijoje? O gal turite kitokią nuomonę ir norite apginti mamytę? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: