Pagalvojau, kad kokios 10 klasės kurse ar panašiai į Istorijos ar Pilietinio ugdymo programą Konstitucijos pagrindų dėstymas tikrai bus aiškiai įtrauktas, gal net sudarys dalį Istorijos egzamino vertinimo balo. Juk tai pagrindinis šalies įstatymas, jį žinoti būtina.

Nutariau rasti atsakymą į savo klausimą „Google“ paieškoje. Ir neradau beveik nieko! Kad ir kaip kombinavau paieškos žodžius, beveik jokios informacijos, kaip mokyklose vaikai supažindinami su Konstitucija, neradau. Radau tik pavienes žinutes, kad kai kurie darbštūs mokytojai atskirose mokyklose savo mokinius su Konstitucija supažindino, bet nieko daugiau.

Giliai giliai pasiknisusi viename ugdymo portale galiausiai radau Konstituciją, paminėtą kaip vieną dalykų, su kuriuo mokiniai turi būti supažindinami bendrojo ugdymo programoje, bet vis tiek neradau jokių nuorodų, ar kaip tai atsispindi realių mokyklose dėstomų dalykų programose ir kokiomis aplinkybėmis koks mokytojas vaikus turėtų supažindinti su Konstitucija...

Mane tai labai nustebino. Gerai, jei mano sūnus studijuos teisę ar politikos mokslus, o jei jis pasirinks, tarkime, inžinieriaus kelią? Ar jis taip ir liks apie Konstituciją tik viena ausimi kažką girdėjęs? Juk, pavyzdžiui, rūpinamasi, kad užsienietis, siekiantis gauti Lietuvos pilietybę, ne tik mokėtų kalbą, bet ir žinotų Konstitucijos pagrindus. Tai kodėl mums nerūpi, ar Konstituciją nors kiek žino vaikai, baigiantys mokyklą?

Pateiksiu analogiją: tikriausiai sunku būtų įsivaizduoti, kad pradinukų nemokytų saugaus eismo pagrindų. Tai yra labai svarbu. Tačiau kodėl įsivaizduojama, kad žinoti Konstituciją yra mažiau svarbu negu žinoti, kaip elgtis gatvėse? Juk ir viena, ir kita neišvengiamai susiję su mūsų viešuoju gyvenimu.

Žinoma, atsiras gudručių, kurie sakys: juk pati savo vaikui gali apie Konstituciją paaiškinti, neversk visko ant valstybės. Žinoma, kad galiu. Tikrai taip ir elgsiuosi, kai tik mano vaikas paaugs. Bet ar visi tėvai elgsis taip pat?

Aš manau, kad išmanyti Konstituciją yra kiekvieno pilietiško žmogaus pareiga, bet, deja, tikrai ne visi taip galvoja. Ir taip mūsų mokyklas baigia vaikai, kurie išvis apie Konstituciją nieko nežino, nes nei tėvai, nei mokykla neišmoko. O juk jie turi balsavimo teisę.

Gal aš klystu? Gal tikrai mokykloje nereikia Konstitucijos žinių? O gal be reikalo nuogąstauju ir mūsų vaikai yra mokomi Konstitucijos, tik aš apie tai nerandu informacijos? Pataisykite mane, jei taip, prašau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!