Į egzaminą ėjau savimi pasitikintis ir pasiruošęs, nes lietuvių kalbą mokiausi 12 metų ir skaičiau privalomąją literatūrą. Žinojau, kad manęs laukia didingas 500 žodžių rašinys, kuris niekada nekėlė daug problemų. Mano metinis pažymys buvo 9, o iš lietuvių bandomojo gavau 8 balus. Taigi atsisėdęs į egzaminų kėdę nei kiek nenustebau pamatęs Juozą Tumą Vaižgantą ar Marių Katiliškį. Buvau pasiruošęs viskam!

Pasirinkau samprotavimo rašinį apie meilę (pripažinsiu - ne dėl to, kad esu įsimylėjęs NEC). Tema buvo lengva, tad liko laiko pasitikrinti klaidas ir suskaičiuoti 538 žodžius. Grįžęs namo pirmą ir vienintelį kartą per egzaminų sesija buvau ramus ir pažadėjau tėvams surinkti daugiau kaip 70 balų..

Pasibaigus egzaminų sesijai beliko laukti rezultatų... Ir pagaliau atėjo liepos antroji diena! Žadintuvas suskambo 8 valandą, kad tik greičiau surasčiau progą švęsti! Ir ką jūs manote? Šventės baigėsi net neprasidėjusios. 46 taškai, kurie lygūs 32 balams. Tokiu momentu tik pagalvojau, kad metas pirkti bilietą į Didžiąją Britaniją - nusivylusių abiturientų svajonių šalį. Vis dėlto anglų kalbos rezultatai buvo daugiau negu dvigubai geresni, vadinasi, ten mano vieta.

Pripažinsiu, kaltinu NEC, nes neturiu ko daugiau kaltinti, manau, ir dabar gavęs tokią temą rašyčiau taip pat, nes tai mano mintys ir įsitikinimai, o ne vieno ar kito rašytojo. Baisiausia yra tai, jog šiandien 3 kartus perskaičiau savo rašinį. Atrodo, temą suvokiau, pasirėmiau 3 autoriais, išlaikiau struktūrą. Kyla klausimas: nejaugi esu tikrai toks didelis beraštis (kaip teigia vienas naujienų portalas), kad iš gimtosios kalbos egzamino sugebėjau prarasti 68 balus?

Mane nustebino ir kitas faktas: kaip 1 taškas pakeičia balų santykį. Per šią egzaminų sesija susiradau 18 480 naujų draugų, kurie padėjo ruoštis egzaminams „Facebook“ grupėje, o šiandien dar ir pasidalino savo įvertinimais. Pasidaro įdomu, kaip žmogus mokykloje turėjęs 8,9 ir 10 sugeba neišlaikyti egzamino, o 4 turintis mokinys surenka daugiau kaip 70 balų.

Nemažiau stebina ir balų skaičiuoklė, viena mergina surinkusi 81 tašką sakė gavusi 71 balą, o vaikinas, laikęs tą patį egzaminą ir surinkęs 82 taškus, sako gavo net 89 balus. Pamatęs tokius skaičius nusprendžiau pasiūlyti NEC vertintojams šiemet išlaikyti matematikos egzaminą, nes su logika čia tikrai prasilenkta.

Ko gero tai pirmi metai, kada taip abejojama Nacionalinio egzaminų centro veikla. Abejojame ne tik mes - abiturientai, bet ir mūsų mokytojai. Verta susimąstyti, ar žmogus, kuris 12 metų stropiai mokėsi, buvo aktyvus, turėjo tikslą ir jo siekė, galės save realizuoti tik užsienio šalyse, dirbdamas mėsos fabrike.

Daugeliui iš mūsų nepasisekė vienintelis egzaminas, kuris tikrai pakeis mūsų gyvenimą. Tikėjome, kad tikrai galime gauti valstybės finansuojamas vietas universitetuose, o dabar svarstome, ar mūsų vaikai gaus nemokamą maitinimą. Žinoma, dabar jau nieko nepakeisime, tad visiems abiturientams stiprybės, o vertintojams - supratingumo ir proto kitiems metams, nes jūsų ramia ranka parašytas balas gali pakeisti kiekvieno iš mūsų gyvenimą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išreikšti savo nuomonę, pasidalinti patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: