Pasirodo, Sveikatos apsaugos ministras siūlo priimti tokį nutarimą, pakeisdamas Lietuvos higienos normą, įstaigai, ugdančiai ikimokyklinukus.

Manau, kad šis nutarimas prieštarauja Konstitucijai ir žmonių teisėms. Žinau, kad skiepų klausimas visuomenėje yra opus ir aktualus, ir daugumai tėvelių tai džiugi naujiena. Mat pagaliau bus „sutramdyti“ tie , kurie neskiepija. Ir savaime aišku, daugiau atsilaisvins vietų darželiuose.

Vienareikšmiškai pasakyti apie skiepų žalą ir tikrąją naudą sunku, nes, deja, tyrimai atliekami ne nepriklausomų įmonių, o tų pačių farmacijos kompanijų 2011 metais bendros Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos Lietuvos gyventojų apklausos apie skiepijimus, kurioje dalyvavo 1 009 15–74 metų amžiaus Lietuvos gyventojai, rezultatai parodė, kad tik šiek tiek daugiau nei pusė (54 procentai) Lietuvos gyventojų pritaria skiepijimui, siekiant apsisaugoti nuo užkrečiamų ligų.

Didelė gyventojų dalis (64 procentai) mano, kad reikėtų daugiau dėmesio skirti visuomenės informavimui apie skiepų naudą, taip pat medikai yra skatinami premijomis. O aš girdėjau, kad nukentėjusių nuo skiepų vaikų yra daugybė, Lietuvoje - taip pat, tik tai mažiau viešinama. Bet aš ne apie tai noriu dabar parašyti.

Lietuvoje yra šimtai neskiepytų ikimokyklinio amžiaus vaikų. Jie neskiepijami dėl sveikatos kontraindikacijų, dėl tėvų gyvenimo pobūdžio, pasaulėžiūros, religinių įsitikinimų. Visus šiuos dalykus gina Konstitucija. Arba bent jau turėtų ginti. 29 straipsnis teigia - „Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu“. Taigi, tai mano manymu reiškia, kad šis nutarimas, uždrausti leisti neskiepytus vaikus į darželius yra neteisėtas, nes prieštarauja Konstitucijai. Taip pat pažeidžia lygias teises.

Pasakykite, kodėl neskiepytas vaikas dėl kontraindikacijų gali lankyti, o kitas vaikas, kuris neskiepytas, bet neturi kontraindikacijų, pagal nutarimą jau negali lankyti darželio. Juk tie vaikai abu vienodai neskiepyti. Ar tai nėra manipuliavimas, siekiant didinti skiepijimų apimtis?

Be to, šis naujas nutarimas, gali nepasibaigti tik ikimokyklinėmis įstaigomis, laikui bėgant tai gali būti susiję su priėmimu į mokyklas.

Kaip SAM įsivaizduoja situaciją? Kad tėvai ims pulti skiepyti vaikų, ir per šešis šių metų mėnesius (jei būtų priimtas, nutarimas įsigaliotų nuo rugsėjo 1 d.) suskiepys 8 kartus skirtingų kombinacijų vakcinas (tiek pateikia skiepų kalendorius)? Ar tai buvo apmąstyta? O jei neskiepys, vaikai, patekę į darželius, negalės jų lankyti? Ar tai vėl tėvų rūpestis? Mamos ar tėčiai turi iškristi iš darbo rinkos, nemokėti mokesčių ir t.t. Ar visa tai tikrai apgalvota? Pagaliau, čia atsiveria plati dirva spekuliacijai ir korupcijai dėl skiepų pasų padirbinėjimo, gydytojų ir valdininkų papirkinėjimo. Gal kam pasirodys, kad tai mažuma, kuri neskiepija savo vaikų ir nėra čia ko jų klausytis.

Deja, taip nėra. Daugybė tėvų neskiepija savo vaikų, tik bijo apie tai kalbėti savo rate, savo draugams ar net giminėms. Nes visa tai sutinkama tik priešiškai, net neeinama į diskusijas, visiškai netoleruojama kitokia nuomonė, kitoks mąstymas. Bet tai Lietuvoje - ne naujiena.

Pagaliau, ar mes tikrai laisvi apsispręsti? Apsispręsti neskiepyti vaikų, turint tvirtus tam argumentus, ir tai nėra kažkoks „mados vaikymasis“? Pasirodo, kad kažkam iš aukščiau atrodo, kad ne.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau: