Turbūt visi atsimena kaip prie jų gatvėje (ar ypatingai „Akropolyje“) pripuolė bent dešimt kartų parašų rinkėjai, rėkdami „Ar jau pasirašėte?“ ir kai kurie galbūt net nelabai paaiškindami, už ką reikia pasirašyti. Nebent skubotai išbarbendami, kad norima atiduoti Lietuvos žemę užsieniečiams ir taip sunaikinti mūsų mylimą valstybę. Kiek iš Jūsų pasirašė? O kiek pasirašė neįsigilindami į tai, ant ko pasirašote?

Iš viso yra pateikiami 3 reikalavimai. Ar bent puse pasirašiusiųjų girdėjote juos? Ar žinote vienintelį apie žemės nepardavimą užsieniečiams? Kokie gi tie reikalavimai?

1. Numatyti galimybę skelbti referendumą, jeigu to reikalauja 100 000 piliečių (nebe 300 000 tūkst.)

LR konstitucija skelbia: „Referendumas taip pat skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 300 tūkstančių piliečių, turinčių rinkimų teisę.“ Čia kaip ir viskas būtų gerai, žinant, kad ir surinkti tuos 100 tūkstančių parašų negalės bet kuris „kaimo kvailelis“. Tačiau iš kitos pusės, prisiminkim praėjusius Seimo rinkimus. Kiek iš Jūsų kardinaliai pakeitėt nuomonę apie savo rinktus kandidatus ir tik praėjus kažkuriam laiko tarpui suvokėt, kad balsuodami už tam tikrą partiją padarėt klaidą?

Manau, tauta nėra tokia kompetetinga, kad priimtų visus svarbius sprendimus, ypač kai kiekvienus rinkimus palydi balsų pirkimo / pardavimo atvejai. Ta pati tauta yra labai lengvai paveikiama per visuomenės informavimo priemones, todėl objektyviai vertinti tam tikrų klausimų, ypač, kai jie susiją su Konstitucijos pakeitimu, nepajėgs.

2. Valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai sprendžiami tik referendumu.

Čia į žmonių pasamonę iškyla „Chevron“ atvejis ir skalūninės dujos, sukėlusios tiek nerimo, tiek juoko bangas. Kas gi tie gamtos ištekliai? „Wikipedia“ pateikia taip: „Gamtiniai ištekliai – natūralūs žmogaus aplinkos komponentai, kuriuos jis naudoja savo poreikių patenkinimui. Jiems priskiriama vertė susijusi su medžiagos/energijos paplitimu ir jos paklausa. Pavyzdžiui, šiems ištekliams priskiriama saulės energija, oras, vanduo, dirvožemis, miškai, naudingosios iškasenos (pvz., nafta, metalų rūdos, durpės), kraštovaizdis, kt.“

Kokios problemos šiame reikalavime? Užtenka pagalvoti apie tokius gamtos išteklius kaip vanduo, dirvožemis, miškai. Negi norima, kad esant bet kokiam visuomeniniam poreikiui paliesti šiuos gamtos išteklius, bus būtina inicijuoti referendumą.

3. Žemė turi priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir negali būti parduodama užsienio piliečiams.

Visų pirma, šis reikalavimas buvo iškeltas stojant į ES (už stojimą pasisakė patys žmonės, taip priimdami šią salygą). Tai yra susiję su laisvu prekių ir paslaugų judėjimo Europos Sąjungoje. Tačiau koks skirtumas, ar žemė prie vandens bus parduota lietuviui ar užsienio piliečiui?

Taip pat, nėra jokio skirtumo, ar ūkį Lietuvoje turės jos pilietis, ar užsienio valstybės. Reikalavimai žemės pirkimui ir jos naudojimui bus taikomi lygiai tokie patys, nes galios ta pati Lietuvos Respublikos teisė.

Išvados:

1) Prieš pasirašydami visada perskaitykite ant ko pasirašote.

2) Pradėkite galvoti savo galva, nepatingėkit pasirinkti informacijos ir susidarykite savo nuomonę, o nepriimkit tos, kurią Jums kažkas bando įpiršti.

3) Balsuokite atsakingai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!