Esu iš Lietuvos – valstybės, kuri prieš keletą metų prisistatinėjo pasauliui kaip drąsi šalis. Vis dėlto jau tada maniau, kad tau šis šūkis tiktų labiau. Žinai, kodėl? Jei nežinai (o gal tiesiog nemėgsti girtis), trumpai tau priminsiu.

1990 m. pradžioje mes pabėgome nuo didelės baisios sovietinės meškos, kuri mus skriaudė 50 metų. Meška jau buvo seniai „prasigėrusi“, bankrutavusi ir visiškai nebepaeinanti, todėl neturėjo jokių galimybių mūsų pavyti. Vienintelis dalykas, ką ji dar sugebėjo – garsiai riaumoti.

Kai mes pabėgome, meška labai pyko ir liepė niekam su mumis nedraugauti. Nors meškos visi nemėgo ir slapčia žinojo, kad ji jau greit užvers kanopas, kažkodėl jos riaumojimo privengė, ir, jei su mumis draugaudavo, tai nebent tyliai, kad meška nesuuostų.

Pirmoji netylėti nusprendei tu. Dar mažesnė už mus (pagal gyventojų skaičių - DELFI). Su drąsia, teisinga, sovietinių meškų neprisibijančia širdimi.

Pirmiausia, atsistojai ir pasveikinai mus su kovo 11-osios aktu. Meška jau tada sprogo pykčiu, smarkiai barėsi, atšaukė savo ambasadorių ir grasino nebedraugauti. Tu nekreipei dėmesio į riaumojimus, supratai, kad tokie draugai mums - ne draugai, ir nuėjai dar toliau – pirmoji visame pasaulyje pripažinai, jog mes – nepriklausomi.

O toliau viskas vyko kaip pasakoje – meška netruko nugaišti, o mes jau daugiau nei 20 metų esami laisvi. Kuriame, klystame, pykstamės, taikomės. Bet kaip yra gera tai daryti laisvėje! Beje, per tą laiką susiradome daug naujų draugų, tačiau niekada, niekada, niekada, nepamirštam, kas buvo pirmieji. Islandija, tai, ką padarei, buvo didvyriškai drąsu. Ačiū tau už tai.

P.S.: beje, mačiau, kad sukūrei puslapį hipstericeland.com. Siūlau papildyti tokiu įrašu: „Pripažinau Lietuvos nepriklausomybę anksčiau, nei tai buvo kieta“.

P.P.S.: naudodamasis proga dar dėkoju už Sigur Rós, Of Monsters and Men, Björk, múm, FM Belfast, GusGus ir Emilíana Torrini.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Islandija – sena Lietuvos bičiulė: tai pirmoji iš užsienio valstybių, išdrįsusi 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Šiai šiaurės šaliai birželio 17-ą dieną švenčiant savo nacionalinę dieną, kviečiame sudalyvauti konkurse ir laimėti bilietą į Reikjaviką!

Tai padaryti paprasta – tereikia parašyti laišką „Ačiū, tau Islandija“. Įsivaizduokite, kad Jūsų rašinys - padėka islandų žmonėms už istorinę drąsą pripažistant Lietuvos nepriklausomybę. Pasidalinkite mintimis apie Islandiją: galbūt teko šioje šalyje lankytis, turite pastebėjimų apie pačius islandus ar norite papasakoti kaip jautėtės, kai sužinojote, kad islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę?

Siųskite maždaug vieno A4 puslapio apimties laiškus lietuvių kalba adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ačiū tau, Islandija“ iki birželio 12 d. ir laimėkite lėktuvo bilietą „Vilnius - Reikjavikas – Vilnius“ vienam žmogui.

Konkurso dalyvis turi būti pilnametis. Jis prizu galės pasinaudoti liepos – rugpjūčio mėnesiais. Laimėtojas bus paskelbtas „Ačiū tau, Islandija“ šventės metu, birželio 15 d., Islandijos g., „Piano man“ bare.

Projekto „Ačiū tau, Islandija“ idėjos autorius ir konkurso organizatorius - pilietinės komunikacijos dirbtuvė „Balta arbata“.