Turiu patirties ieškant darbo ir valstybės tarnyboje, ir tarnautojo darbo privačioje įstaigoje, todėl norėčiau išskirti esminius skirtumus tiems, kurie galbūt galvoja, mąsto apie darbo paiešką ir net nenutuokia, kaip viskas vyksta.

Ruošiantis eiti į valstybės tarnybos darbo konkursą tektų paaukoti praktiškai visą dieną. Bent tame konkurse, kuriame aš dalyvavau, kandidatų iš viso buvo beveik 200. Konkursą sudarė testas raštu ir pokalbis. Testą rašo iš karto visi asmenys, tai užtrunka maždaug apie gerą valandą. Vėliau lauki rezultatų, nes komisija taiso darbus. Iš tikrųjų tuo metu jautiesi kaip egzamine. Atrodo, lauki ir drebi, tarsi neišlaikius šio testo būsi kaip nors nubausta arba kažkokia išskirtinė. Kandidatai praeina pirmą etapą, jeigu surenka daugiau kaip 5 balus.

Atrinktieji kadidatai surinkę daugiau kaip 5 balus ir vėl sėdi ir laukia, kol ateis jų eilė ir galės pakalbėti dėl darbo su komisijos nariais.

Taip, praėjus beveik visai dienai, pagaliau buvo išrinkta iš tų 200 kandidatų tas laimingasis, kuris gavo darbo vietą.

Paklausite, kokie minusai?

1) Sugaišta beveik praktiškai visa darbo diena (minusas tas, kad jeigu esi dirbantis, turi pasiimti laisvą dieną arba kaip tik nori susiderinti);
2) Tikimybė, kad pateksi, tikrai nėra labai didelė, nes be galo daug kandidatų. Tam, kad tinkamai atsakytum į testo klausimus, turi būti visiškas teisininkas arba labai gerai išmanyti teisę;
3) Ieškoti paprasto tarnautojo darbo privačioje įstaigoje yra žymiai paprasčiau. Susitarus laiką tu ateini į pokalbį. Kiekviena pusė išdėsto savo reikalavimus ir „valio!“, tu dirbi. Aišku, jeigu nėra daugiau kandidatų iš kurių administracija gali rinktis.

Esminiai skirtumai:
1) Atlyginimų dydis;
2) Pareigos/atsakomybės;
3) Galimybės siekti dar didesnės karjeros netolimojoje ateityje.

Taip kad, brangieji, sėkmės beiškant to vienintelio ir išsvajotojo darbo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!