Rusijos valdžia peržiūri savo planus energetikoje. Savo ruožtu Lietuvoje, atleidus ūkio ministrę B.Vėsaitę bei sustiprinus valdžios vienybę energetikos klausimu, Visagino atominės elektrinės projektas tampa labai realus.

Tenka pastebėti, jog kai prezidentė vieningai dirba su Visagino atominės elektrinės šalininkais ir pasiekiamas susitarimas su pagrindinėmis partijomis, projektas įgauna rimtą pagrindą jo įgyvendinimui. Kitaip sakant, kai pati valstybė tiki šio projekto ateitimi, galima daug lengviau pritraukti investuotojų šiam projektui. Dabar jau Latvija ir Estija nebeturėtų klausinėti, ar pati Lietuva yra apsisprendusi statyti VAE, o galės nagrinėti ekonominę ir geostrateginę energetinę naudą Baltijos regionui.

Be to, pačioje Lietuvoje dabar atsiranda daug didesnės galimybės vykdyti šį projektą, sulaukti didesnio Lietuvos žmonių palaikymo ir netolimoje ateityje sulaukti teigiamų rezultatų referendume dėl VAE statybos.

Vis dėlto pernelyg džiaugtis dėl AE statybos Karaliaučiuje įšaldymo nereikėtų, nes tai gali būti manevras, siekiant išardyti Lietuvos valdžios vienybę ir sukelti atsipalaidavimą VAE šalininkų gretose. Todėl šią žinią turime priimti tik kaip ženklą, kad einame teisingu ir pergalingu keliu.

Negalima delsti, nes delsimas žlugdo projekto ekonominę naudą. Be to, su regiono partneriais privalome susitarti, kaip galima greičiau, kad procesas nenusitęstų iki Lietuvos prezidento rinkimų, nes tada gali neatsirasti nei vieno realaus kandidato palaikančio šį projektą.

Norėtųsi daugiau darbų energetikos srityje iš prezidentės. D.Grybauskaitė yra dirbusi eurokomisare ir jai Europos Sąjungos valdžios koridoriai yra gerai žinomi, todėl galėtume labiau pasistengti gauti finansavimą VAE statyboms iš Europos Sąjungos. Žinoma, ES nėra TSRS ir mums atominės elektrinės nepastatys, tačiau gauti dalinį finansavimą, kai projektas yra regioninis, tikrai galima. Tuo labiau, kai pati Europos Sąjungos vadovybė  niekur nesako, kad nepadės Lietuvai statyti AE. Manau, kad VAE projektas - perspektyvus, tik turime nugalėti sunkumus ir labiau dirbti Lietuvai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!