Girdėjau, jog radijo kanalus ir interneto portalus paskelbta, kad į Santariškes perkeltas Centro filialas, su visais į pensiją neišėjusiais darbuotojais (ligoninė šalia Katadros jau seniai neremontuota, iš tikrųjų uždaryta). Į Santariškes perkelta ir Antakalnio akušerijos-ginekologijos klinika, jos darbuotojai.

Tokia informacija nuteka į Moterų konsultacijas, plinta žodžiu, visaip interpretuojama, daromos išvados, kad Antakalnyje neliko nieko, gal keli ginekologai, nulis akušerių, o apie kitą personalą iš viso nutylima. Kai kurios moterys, planavusios gimdyti Antakalnyje, skambina ir teiraujasi, ar dar priimamos gimdyvės, nes girdėjęusios, kad ligoninė uždaryta.

Gimdyvės plūsta į perpildytus pacientais II B lygio Gimdymo namus ir naujai atidarytas III-tinio lygio Santariškes. (...) Kam tokia dezinformacija naudinga...?

Mano manymu, Antakalnio akušerijos ginekologijos klinika (kartu ir perinatalinis centras) nuo seno garsėjo aukščiausios kvalifikacijos paslaugomis, teikė III-tinio lygio paslaugas, čia gimdydavo moterys su aukšta nėštumo ir gimdymo rizika, su priešlaikiniais gimdymais nuo 22 sav. Čia buvo gydomi ir slaugomi giliai neišnešioti naujagimiai nuo 500 g (buvę keli dar mažesni) bei kiti naujagimiai, kurių gydymui reikalinga sudėtinga aparatūra ir brangiausi vaistai.

Antakalnio klinikos ne taip seniai buvo kelis kartus renovuojamos už gautas ES lėšas, paskutinis remontas (oro kondicionavimo sistemų įvedimas) operacinėse ir naujagimių intensyvios terapijos palatose baigtas 2013 m. žiemą. Kodėl tokią stiprę bazę turinčią atnaujintą valstybinę ligoninę reikia staiga „viešosios nuomonės pagalba“ uždaryti? (...)
Antakalnio akušerijos - ginekologijos klinika renovuota, dirbanti be nuostolių, tačiau kažkodėl nebenaudinga. Uždarius Centro filialą, tarytum niekas nepasikeitė, Vilniuje liko 3 stambūs gimdymo stacionarai (Kaune jų net daugiau) (...).

Antakalnio klinikose Akušerijos-ginekologijos skyrius, nežiūrint, mano nuomone, klaidingai perteiktos informacijos, kaip dirbo, taip dirba, jis niekada nebuvo uždarytas. Yra visa reikiama akušerių-ginekologų brigada, aukščiausios kvalifikacijos naujagimių gydytojai (neonatologai), patyrę intesyvios naujagimių terapijos slaugytojos, visi žmonės, kurie ilgus metus teikė III lygio paslaugas ir jų tikrai per menesį neužmiršo...

Dar vienas dirbtinai visuomenėje kuriamas „baubas“: III-tinis ir II-rinis paslaugų lygiai. Žmonės klaidingai suvokia, kad jei ligoninėje likęs II lygis, tai ji neteiks jokių sudėtingesnių paslaugų, negydys jokių staiga kilusių komplikacijų. Jeigu kas nors netikėtai atsitiks, tai į didelius centrus kaip Santariškės tuoj pat bus iškelta pagimdžiusi mama arba atskirai pablogėjusios būklės naujagimis.

Iš tikrųjų III ir IIB lygio paslaugos nedaug ir skiriasi. Svarbiausia tai, kad ligoninėje būtų patyręs personalas ir reikiama įranga, specialūs vaistai III-tinio lygio paslaugoms teikti. Antakalnio klinikų gimdymo skyriuje ir šiuo metu yra visko, ko reikia III-tinių paslaugų teikimui. Tačiau man atrodo, kad visur akcentuojama, kad tik Santariškėse bus gimdyvėms ir naujagimiams teikiamos III-tinio lygio paslaugos, jos sukoncentruotos viename pastate, gretimai Vaikų ligoninė su neišnešiotukų skyriais, tai labai patogu, saugu ir t.t. Kiti Vilniaus gimdymo stacionarai likę tik II-rinio lygio. Tai išgirdę, žmonės baiminasi, kad kilus gimdyvės ar naujagimio komplikacijoms, II lygio ligoninės jų negydys, tiesiog paims ir išveš gimdyvę, arba pablogėjusios būklės naujagimį tiesiai į Santariškes. Manau, kad tai yra dezinformacija.

Iš tikrųjų, Gimdymo namai kaip anksčiau teikė, taip ir dabar teikia IIB lygio paslaugas, jų tokia ilgametė patirtis. Todėl pablogėjus gimdyvės ar naujagimio būklei, jei ji tampa sunki, gyvybei pavojinga, iš Gimdymo namų kuo greičiausiai vyksta ligonių perkėlimas į Santariškes. Taip yra todėl, kad III-tinio lygio paslaugoms teikti būtinas intensyvios terapijos (reanimacijos) skyrius ar palatos, patyręs, personalas, reikiama techninės bazė (aparatūra, specialūs vaistai), o svarbiausia, kad personalas turi būti įgijęs praktikos naudoti sudėtingus aparatus, turi būti susidūręs su III-tiniam lygiui būdingais ligoniais (giliai neišnešioti iki 32 sav., mažesni kaip 1500 g naujagimiai ir kt.).

Antakalnyje tos praktikos per dešimtmečius metų - per akis. Tokia patirtis - visam gyvenimui. Kas gali atsakyti, kodėl Antakalnio klinikos negali teikti III-tinių paslaugų, jei nieko, ko reikia, čia netrūksta? Ligonių kasos už III-tines paslaugas Antakalnio klinikoms šiemet apmoka, tik neaišku, ar vėliau finansavimas nebus stabdomas dirbtinai...Įvertinus visa tai, galima teigti, kad mamos Antakalnyje gali ramiai ir saugiai gimdyti.

Personalas nepervargęs, dėmesingas. Ligoninė neperkrauta, yra laisvų palatų visai šeimai, patalynės, naujagimių rūbelių, o jei kiltų komplikacijų, ir mama ir vaikelis gautų visą aukščiausio lygio pagalbą, būtų gydomi tiek, kiek reikia, o pasveikę išvyktų į namus. Nebent mažylis gimtų labai giliai neišnešiotas ir po 1-2 savaičių gydymo sustiprėjęs su mama būtų perkeltas į Santariškių vaikų ligoninės neišnešiotų naujagimių skyrių.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad į Santariškes buvo perkeltas Centro filialo personalas iki tol daug metų, kaip ir Gimdymo namai, dirbęs II -riniame lygyje... Iš Antakalnio klinikų perėjo dirbti su ilgamete III- tinio lygio praktika nemažai ginekologų (...).

Perėjo ir keletas Antakalnio neonatologų, pora intensyvios terapijos slaugytojų, dirbusių Antakalnyje su neišnešiotais mažyliais. Santariškėse yra daug naujos aparatūros, tik ar personalas turi patirtį ta sudėtinga technika naudotis? (...)

Manau, kad galima daryti išvadą, kad medicinoje vyksta ambicijų ir pinigų karai. Mano manymu, dirbtinai suformuojami ir keičiami II, III lygiai, neatsižvelgiant į konkrečias situacijas perskirstomos paslaugos, bauginama, dezinformuojama visuomenė. O gimdyvės ir naujagimio saugumas bei sveikata lieka paskutinėje vietoje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!