Kodėl taip stipriai?

Komunistais išvadinti visus Kauno rajono gyventojų tikrai nesiverčia liežuvis. Manau, čia tokių mažuma. Kitas reikalas, kalbant apie nemažą politikų būrį, mano manymu, puikiai atkartojančių komunizmo dvasią ir stilių.

Kauno rajonas – veržlus ir gyvybingas“, „Įvertinti ekspertų, žurnalistų, kolegų“, „Sporto pergalių metai“, „Kraštui nusipelniusiems žmonėms – pagarba“, „Šešios partijos dirbo sutelktai“ - tokie ir panašūs šūkiai pateikiami 2012 m. nenutrūkstamos sėkmės almanache, pavadinimu „Kauno rajono savivaldybės 2012 m. veiklos ataskaita“.

Šis leidinys, pasiekęs mano namus pašto darbuotojų pagalba, yra gan profesionaliai parengtas, gausus nuotraukų ir diagramų. Pirmą kartą jį pervertus susidarė įspūdis, kad gyvenu ne Kauno rajone, o Austrijoje.

Čia gyvenimas teka ramia vaga, čia nėra skandalų, visi draugiški ir susitelkę, gyvena pasiturinčiai ir vieni kitiems nepavydi, netgi atvirkščiai, čia gyvenantiems pavydi jei ne visi, tai beveik visi.
Deja, šio leidinio įspūdžio tiesiogiai perteikti Jums negaliu, nes nepaisant mano galva akivaizdžiai nemažų mokesčių mokėtojų pinigų, išleistų šiam leidiniui, niekaip nepavyko rasti jo internetinės versijos (?!). Kokia nesėkmė! (...)

Kaip pateikiama ataskaita – nusprendžia patys

Vietos savivaldos įstatyme įtvirtinta, kad savivaldybės taryba, kartą per metus, reglamento (kurį patys ir patvirtina) nustatyta tvarka, turi pateikti savivaldybės bendruomenei viešą, savo veiklos ataskaitą, kurią gyventojams visos tarybos vardu pateikia meras. Ši nuostata reiškia, kad ataskaitos formą nustato ne kas kitas, o patys savivaldybės valdantieji.

Turint pakankamai politinės galios, galima viską daryti taip, kaip tik nori. Tiesa pasakius, tarsi ir negali pykti, kad viską norima parodyti tik iš gerosios pusės, tačiau, paanalizavus šiek tiek atidžiau, manau, kad tas grožis matosi kreivame veidrodyje.

Laimime bėgimą, nes konkurentai persišovė koją

Kauno rajonas yra taip vadinama žiedinė savivaldybė. Tai didelis plotas, išsidėstęs aplink Kauno miestą. Miesto ir rajono savivaldybių neskiria kilometrinės distancijos, rajono savivaldybė neturi savo centro ir iš esmės yra miesto buferinė zona. Tai ir didelė kaimiškoji vietovė, pradedant dideliu plotu tarp Čekiškės, Vilkijos, Babtų, Vandžiogalos, Ežerėlio, Piliuonos ir kitų kaimiškų vietovių, išsidėsčiusių abiejose Nemuno ir Kauno marių pusėse, ir baigiant su Kaunu gan tampriai susiję miestai ir miesteliai - Garliava, Karmėlava, Noreikiškės, Akademija ir kt.

Akivaizdu, kad Kauno rajono gyventojai yra glaudžiai susiję su Kauno miestu. Jame dirba, pramogauja, naudojasi jo infrastruktūra. Bet gi Kaunas jau kuris laikas nesugeba išspręsti įsišaknijusių savo problemų: komunalinio ūkio kainų ir paslaugų kokybės, prastos kelių infrastruktūros ir kitų paslaugų gyventojams.

Nenuostabu, (...) gyventojai imasi patys tvarkytis savo gerbūvį ir... kraustosi į Kauno rajoną. Atsibodo milžiniškos sąskaitos už šildymą, kraustausi į nuosavą namą. Atsibodo kvėpuoti metai iš metų nesutvarkomų gatvių dulkėmis, važiuoju 15-20 km. į miškingesnę ir mažiau apgyvendintą teritoriją.

Giriamės tuo, ką kažin ar galėjome pasiekti

Kauno rajono savivaldybės ataskaitoje rašoma, kad savivaldybės teritorijoje mažėja nedarbas ir didėja darbo užmokesčio tempas. Išmintingai nutylima, kad rajone didėja gyventojų skaičius, jaunėja amžiaus vidurkis (kuo kitais atvejais labai mėgstama pasigirti).

Tai kaip gi čia taip atsitiko, kad Kauno rajono vyrai ir moterys taip intensyviai mylėtis pradėjo, taip sėkmingai susiranda darbą, ir taip gerai uždirba? Į šį klausimą atsakymas paprastas. Kauno miestas „susimauna“, o jauni žmonės kuria ateitį nežiūrėdami į tai, kuo užsiima Kauno rajono politikai.

Manau, ne Kauno rajono tarybos nuopelnas, kad palanki geografinė padėtis jauniems žmonėms kurtis aplink miestą, ne jų nuopelnas, kad čia kuriasi jauni žmonės, kurie dažniausiai dirba Kaune, tačiau jų uždirbti mokesčiai tenka rajonui. Ir ne savivaldybės nuopelnas, kad vidinė gyventojų migracija pakoregavo statistinius rodiklius. Sutinku, kad tokia susiklosčiusi situacija yra likimo duota sėkmė, tačiau klausimas, ar šią sėkmę tinkamai išnaudoja Kauno rajono valdžia, lieka atviras.

Laurai abejotinai susiję su savivaldybės darbu

Žvelgiant į politikus Lietuvoje, man dažnai susidaro įvaizdis, kad jie tarsi Olimpo dievai, pavertę ąsočius per alkūnes pila ambroziją žemyn link mirtingųjų, o šie gali džiaugtis, jeigu dieviškasis maistas patenka būtent ant jų srities stalo. Pagal šią teoriją, tarybos darbo sėkmė yra ir optimistiniai brandos egzaminų rezultatai, ir pergalė chorų karuose, ir talentingo pedagogo sėkmė, ir sporto pergalės, ir tai, kad senjorai „mokosi visą gyvenimą“, ir, kad sodybos gražėjo bei džiugino derlius ir kiti dalykai, prie kurių, mano nuomone, abejotinai prisideda politikai (...).

Ataskaitoje išdidžiai vardijami įgyvendintų projektų skaičiai ir įsisavinti ES milijonai, tačiau nutylima, koks buvo savivaldybės įmonių pelningumas (abejoju, ar jos iš viso buvo pelningos) ar tos pačios šilumos kainos (kurios vienos didžiausių Lietuvoje). Vardijami tarybos posėdžių ir priimtų sprendimų skaičiai, tačiau nepateikiama kokybinė analizė.

Man absurdiškai atrodo ir komitetų svarstytų klausimų statistika. Štai, pavyzdžiui, strateginio planavimo komitetas svarstė 4 klausimus, keturis priėmė, o Ūkio ir verslo komitetas svarstė 185 klausimus, 180 priėmė, 5 atmetė.

Abejoju, ar kas nors sugebėtų objektyviai paaiškinti, kaip tokia ir kita panaši statistika liudija apie tarybos narių darbo našumą, klausimų svarbumą, jų įtaką rajono gyventojams ir t.t. Visi komitetų, visi tarybos posėdžių klausimai svarstyti ir priimti ties ~ 90-95 % riba. Ar tai liudija politikų darbo kokybę ir naudą? Ne!

Manau, jog tai liudija apie Kauno rajone įsigalintį komunizmą, kuriame nėra kritikos, nėra klaidų, nėra opozicijos ir greičiausiai karaliauja butaforija.

Džiaugiuosi, kad Kauno rajone yra daug likimo pamėtėtų galimybių. Tikiu, kad be pelnytos kritikos (manau, visi galvojantys, kad neklysta, jos bent šiek tiek nusipelno), valdžia padaro ir gerų, naudingų darbų. Tačiau tikrai nesmagu skaityti perdėtas pagyras.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!