Ne visi darbo pasiūlymai tokie. Dauguma tikrai gerai parašyti, tvarkingi. Bet yra nemažai darbdavių, kuriems darbo pasiūlymo rašymas, panašu, yra iššūkis. Klausiate kodėl? Tiesiog pasidairykite populiariuose darbo paieškos tinklapiuose. Kokių tik kuriozų neprirašo darbdaviai...

Pavyzdžiui, išsilavinimo srityje reikalavimas yra aukštesnysis. Darbo aprašyme jau rašoma, kad reikalingas universitetinis išsilavinimas. Gal aš kokią švietimo reformą pramiegojau, universitetinis išsilavinimas tapo aukštesniuoju? Pasitikrinu: na, ne, vis dar aukštasis. Tai gal darbdavys tiesiog suklydo rašydamas skelbimą?

Kadangi specialistų dabar gana sunku rasti, tai dažnai skelbimai yra dubliuojami ir kituose darbo paieškos tinklapiuose. Patikriname, randame tą patį skelbimą ir vėl tie patys reikalavimai. Aukštesnysis universitetinis išsilavinimas. Na, panašu, kad tai ne klaida, o kažkas kita. Turbūt išsilavinimo trūksta tam, kuris rašė skelbimą.

Dažnai darbo skelbimai būna parašyti gana chaotiškai, su gramatinėmis klaidomis, neaiškūs, kartais net nepasivarginama nurodyti, kokie reikalavimai keliami darbuotojui. Suprantu, jeigu ieško kokio krovėjo. Čia savaime aiškūs reikalavimai: stipri nugara, rankos ir kojos, išsilavinimas bet koks, kad tik jo būtų mažiau, nes protingas greitai pabėgs kur geriau. Kartais atrodo, kad skelbimų rašytojai nėra girdėję apie teksto išdėstymą, kad yra kableliai, kad galima reikalavimus pateikti gražiai, o ne suplakant viską į vieną sakinį. Nesu skelbimų rašymo specialistas, todėl negaliu mokyti kitų, bet daug kas yra savaime suprantama, tiesiog reikia pasukti smegenis.

Kodėl aš apie tai parašiau? Atrodo, tai turėtų būti darbdavių reikalas, kad jie susimauna rašydami skelbimą. Tačiau tai gali sukelti problemų ir darbdaviui, ir darbo ieškančiam. Ieškantysis nesupranta skelbimo, reikalavimai migloti, tarsi tinka jam, tarsi netinka. Dauguma ima ir tiesiog siunčia CV, ir tikisi, kad teisingai suprato skelbimą. Sužadinta viltis.

CV
Darbdaviui tai sukelia kitų problemų. Dėl neaiškaus teksto, reikalavimų netikslumo arba neaiškaus jų išdėstymo, jis gaus daugybę CV. Tai sudaro kitą problemą. CV kiekis didelis, visus juos peržiūrėti darosi sunku. Todėl atranka darosi chaotiška, galima pražiopsoti tikrai tinkamą kandidatą.

Kita problema yra įvaizdis. Ką galima pagalvoti apie tokią įmonę, kurios skelbimas nei šioks, nei anoks? Sakysite, kad koks jiems skirtumas, skelbimus žiūri juk bedarbiai. Netiesa. Skelbimus žiūri ir dirbantys žmonės, specialistai. Jeigu įmonė su netikusiu skelbimu ieško specialisto, kokie jos šansai? Menki, nes jeigu įmonė nesugeba parašyti paprasto darbo pasiūlymo, tai ką ji tada sugeba kitoje veikloje? Specialistas gali tiesiog ignoruoti tokį skelbimą.

Beje, kita darbo pasiūlymuose esanti problema yra atlyginimo nurodymas. Jeigu tai - tikrai derybų klausimas, tai nieko tokio, nurodyti nebūtina. Bet dažnai įmonės žino, kiek mokės darbuotojui, kokie priedai bus ir t.t. Bet to kažkodėl neskelbia. O tai padidina kandidatų skaičių ir gali prailginti atranką arba visai ją sugriauti. Sakykim, specialistas mato skelbimą, kuris labai viliojantis, atitinka visus reikalavimus ir dar gali daugiau pasiūlyti.

Bet nėra nurodytas atlyginimas. Na, jis tikisi, kad pagal nurodytą kvalifikaciją atlyginimas bus pakankamas, galbūt pasiūlys daugiu nei dabar uždirba. Praeina atrankas, daug pokalbių ir jam pasiūlo atlyginimą. O jis mažas, neatitinkantis specialisto atlyginimo. Ir pasako, kad daugiau mokėti negali ar gal nenori. Specialistas atsisveikina ir pamiršta šį pasiūlymą, nes jis neįdomus. Taigi, laiko sugaišo ir kandidatas, ir darbdavys. O rezultatas - nulis. Galbūt specialistas net nekandidatuotų į tokią vietą ir negaištų visų brangaus laiko, jeigu būtų nurodytas atlyginimo dydis.

Taigi, noriu pasakyti, kad ne tik darbo ieškantys turi pasistengti išdailinti savo gyvenimo aprašymus. Darbdaviai, norėdami rasti gerą specialistą, turėtų irgi pasistengti. Bent jau parašyti gražų, aiškų darbo pasiūlymo skelbimą arba mokėti pinigus tiems, kurie tai sugeba.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!