Po skaudaus pralaimėjimo Turino „Juventus“ futbolininkams rezultatu 0-3, UEFA Čempionų lygos nugalėtojų titulą ginančios komandos vadovybė nusprendė atsisveikinti su kiek daugiau nei pusmetį vyriausiojo trenerio kėdėje sėdėjusiu Roberto Di Matteo bei netikėtai sukirto rankomis su dvejus metus jokios ekipos netreniravusiu strategu iš Ispanijos.

52 metų specialisto trofėjų kolekcija kalba pati už save – du Ispanijos čempiono titulai iškovoti su „Valencia“, su ta pačia ekipa triumfuota UEFA Taurės varžybose bei sekantį sezoną, jau stovint už „Liverpool“ ekipos vairo, garsiajame finale prieš AC „Milan“ futbolininkus“ iškovota UEFA Čempionų lygos taurė. 

Nepaisant to, 18 mėnesių sutartį su „aristokratais“ sudaręs R. Benitezas Londone nebuvo sutiktas kaip būsimasis „Chelsea“ gelbėtojas. Pinigus švaistantis, neribotos valdžios trokštantis ir aukšto lygio komandų muštruoti tiesiog negalintis treneris – tokią reputaciją ispanas užsitarnavo už paskutinįjį sezoną „Liverpool“ klube bei trumpą laikotarpį, kuomet vadovavo Milano „Inter“. Vis dėlto „Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius nepabūgo komandos vairo patikėti būtent jam.

Ar R. Abramovičius suklydo žengdamas tokį žingsnį? Ko gero, ne. Šiuo metu R. Benitezas yra vienas tinkamiausių, jeigu ne pats tinkamiausias variantas Anglijos sostinės komandai.

„Žmonės šiais laikais kalba daug, tačiau į Londoną atvykau ne klausytis kalbų, o siekti pergalių ir trofėjų“, - sakė naujasis „Chelsea“ vedlys.

Be savo didelės patirties ir plačios trofėjų kolekcijos R. Benitezas taip pat yra gerai žinomas dėl savo taktinių sumanymų. Juk ne bet kuris strategas galėtų priversti savo auklėtinius atsitiesti UEFA Čempionų lygos finale pralaimint rezultatu 0-3. Mažai patirties turintis R. Di Matteo neretai susidurdavo būtent su taktinėmis problemomis, todėl galima numanyti, jog „Chelsea“ žaidimas gali įgauti didesnį stabilumą.

Didelį pliusą R. Benitezui prideda ir tai, jog savo dispozicijoje ispanas turės 4 tautiečius – Juaną Matą, Cesarą Azpilicuetą, Oriolą Romeu bei Fernando Torresą. Būtent pastarasis futbolininkas, ko gero, yra labai glaudžiai susijęs su priežastimis, kodėl Londono klubo vairas buvo pasiūlytas R. Benitezui.

„Rafa buvo pats svarbiausias treneris mano karjeroje. Jis vienintelis žinojo, kaip galima padėti man tobulėti. Jo prioritetas – visa komanda, tačiau tuo pačiu jis rūpinasi, kad kiekvienas žaidėjas komandoje būtų laimingas. Tai Rafos paslaptis. Aš daug iš jo išmokau ir esu dėkingas jam už tai, kuo esu dabar“, - beveik prieš metus spaudai atviravo F.Torresas.

Ispanijos nacionalinės rinktinės puolėjas geriausius savo laikus išgyveno žaisdamas būtent R. Benitezo vadovaujamoje „Liverpool“ ekipoje. Žinoma, naivu tikėtis, jog F. Torresas vėl pradės žaisti kaip prieš ketverius ar penkerius metus, tačiau galime neabejoti, kad puikiai pažįstamas veidas trenerių štabe suteiks ispanui gerokai daugiau pasitikėjimo savo jėgomis.

Nemažai futbolo gerbėjų ironiškai nuspėja, kad „Liverpool“ ir „Inter“ klubus jau sužlugdęs specialistas savo žlugdymo misiją tęs ir Londone. Tuo tarpu ištikimiausi ir optimistiškiausi „Chelsea“ sirgaliai tikisi, kad ispanas bus dar vienas ne nuo sezono pradžios klube dirbantis treneris, kuriam pavyks pasiekti itin gerus rezultatus.

Realesnė yra pastaroji prognozė. Dar kartą prisiminkime „Liverpool“ ir „Inter“. Nuo to laiko, kai R.Benitezas paliko šias ekipas, situacija jose iš esmės nepasikeitė. Abi vis dar išgyvena ne pačius geriausius laikus, o tai tik dar kartą priveda prie išvados: Rafa ten buvo ne laiku ir ne vietoje. Juk ne be reikalo jo sugrįžimo nemaža dalis „Liverpool“ gerbėjų laukė praėjusią vasarą, tačiau, kaip neseniai savo tuometinę nuostabą atskleidė pats specialistas, iš Brendoną Rodgersą pasirinkusios „Liverpool“ vadovybės jis net nesulaukė skambučio.

Sezonas ilgas, „Chelsea“ užima neblogą poziciją nacionalinėse pirmenybėse ir vis dar turi šansų apginti UEFA Čempionų lygos nugalėtojų vardus, o ar R. Benitezas yra tinkamas žmogus šiai komandai, paaiškės per kelias ateinančias savaites. 

Pirmasis labai rimtas išbandymas Rafos laukia jau sekmadienį – susitikimas su „Premier“ lygos čempionais „Manchester City“ futbolininkais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!