Kad tokiam „teisingumui“ būtų užkirstas kelias, Babilono valdovas Hamurabis sukūrė savo kodeksą, kuris dar yra vadinamas Hamurabio teisynu.

Bet gerb. V. Adamkau, yra ir kita monetos pusė. Visų pirma, ši gatvės tiesingumo vykdytojų minia tikrai ne per vieną dieną susibūrė. Tam buvo ilgas laikotarpis ir visa tai brendo bene 10 ar netgi daugiau metų. Tad Prezidente, pakeliaukime laiko mašina šiek tiek į praeitį.

1997 metais ant Lietuvos teisėsaugos kūno iškilo EBSW votis, kuri negydoma augo ir didėjo. Beje, ši votis augo ir tavo, Prezidente, kadencijos laikotarpyje. Tiesa, buvo kuriamos visokios tyrimo komisijos, prokuratūrose ilgai ir nuobodžiai vartomos vertelgos G. Petriko bylos, po to padedamos į lentynas. Vėliau vėl pavartomos tik tam, kad pamulkintumėme visuomenę, atseit kad dirba vyrai, dirba vyrai, aplodismentai jiems! Žodžiu, su šia byla buvo pernelyg ilgai užsižaista, o Jūs tarsi to nepastebėjote.

Kita votis ant valstybės kūno iškilo, kai paaiškėjo įmonės „Alitos“ privatizavimo afera. Nors ir oficialiai šis sandoris yra įvardintas kaip nusikalstamas, bet atpildo niekas taip ir nesulaukė. Be to, valstybei padarytų nuostolių taip pat negrąžino.

Judam toliau. Kitas gumbas ant valstybės kūno – Draugystės ir Šešupės privatizavimas. Šioje istorijoje buvo įsipainioję gan aukšti politikai ir valstybės pareigūnai, o teisėsauga šoko tų viršūnėlių užsakytą kankaną. O pats, Prezidente, palaikei a.a. A. Brazauską, kuris buvo šių įvykių centre. Jeigu, gerb. Prezidente, esi tikrai vakarietiškų vertybių išpažinėjas, tai turėjai pasakyti A. Brazauskui: padedi mandatą ir stoji prieš Temidę.

Bet užvis basiausias ir skaudžiausias smūgis buvo Lietuvos piliečiams ir teisėsaugai, kai buvo įvairiai marinama pulkininko V. Pociūno byla. O tu, gerb. Prezidente, stovėjai ir rimtu veidu stebėjai ir dar negana to, viena ranka glostei VSD viršininko A. Pociaus galvelę. Be to, gerb. ekscelencija, stebėjai, kaip viename stambiame dienraštyje buvo bjauriai šmeižiamas velionis. O tu stebėjai ir nesistebėjai.

O kaip, gerb. Valdai, su V. Uspaskicho byla? Šitas katino ir pelės žaidimas prasidėjo dar Jūsų kadencijos metu. Ar bent žengėte žingsnelį, kad dar viena bjauri votis neiškiltų ant valstybės kūno? Aš pilnai suprantu, kai buvo duoti 400 tūkst. Lt paremti Prezidento rinkimų kampanijai, tai sunku po viso to ištarti bent vieną žodelytį prieš buvusį mecenatą. Bet, gerb. Valdai, sugebėkime skirti savo politinės karjeros ir valstybės interesus. Ar Jums, Prezidente, valstybė buvo ne aukščiau už Jūsų interesus?

Taigi tarsi medikai apžvelgėme tik stambias votis ant teisėsaugos kūno, o kur dar 17 tūkstančių nevykdomų teismo sprendimų, kurie tarsi maži spuogeliai pūpso ant valstybės kūno?

Štai jau Lietuvai 22 metai. Jeigu tuos 17 tūkstančių padalinus iš 22, tai gautumėme - 772 neįvykdyti teismo sprendimai kasmet. O tai reiškia, Nepriklausomai Lietuvai kas dieną buvo padovanojami po 2 nevykdomus sprendimus. Jeigu paimtumėme Jūsų 10 Prezidentavimo metų, tai Tamstos sąskaitoje gulėtų apie 7720 nevykdomų teismo sprendimų.

Pakeliavus laiko mašina ir apžvelgus nenudirbtus darbus natūraliai kyla klausimas, ar tik ne Tamstos prezidentavimo metu prasidėjo valstybės teismų erozija? Ar tik ne tada buvo pasėta teisinio nihilizmo sėkla? O dabar, mielas Valdai, stebitės, iš kur patvorinis tiesingumas. Beje, yra gera lietuvių liaudės patarlė – ką pasėsi, tą ir pjausi. Taigi nereikia stebėtis, kad lemiamu momentu sprogo minios burbulas. Ne veltui yra sakoma, kad viskam yra ribos, tai tą patį galima pasakyti apie piliečių kantrybę.

Suprantu, gerb. Prezidente, skaitydamas mano straipsnį dabar mąstote – o ką aš vis dėlto galėjau padaryti? O padaryti tikrai galėjote nemažai. Pirma, pasekti A. Brazausko keliu, kai jis 1996/97 m., prasidėjus pilstuko pilstymo vajui, susikvietė VRM pareigūnus, pasienio, muitinės ir kitų institucijų vadus į Prezidentūrą ir pareiškė – „Vyrai, ar jūs nematote, iš kur tas spiritas plūsta į Lietuvą? Aišku tik viena, kad jis ne iš dangaus nukrenta“.

Antras variantas - padaryti. Prisiminkite kaip į paviršių iškilo kontrabandos karaliaus pagalbininkai teisėjai – dangstytojai: A Japertas, V. Gudas ir P. Linkevičienė. Pakako vien tik įtarimo, kad šie teisėjai žengia koja kojon su V. Karaliumi ir Prezidentas R. Paksas juos nušalino nuo tiesioginių pareigų.

Tad ar Jūs, ekscelencija, bent kartelį buvote ką nors išsikvietę į savo kabinetą dėl vilkinamų G. Petriko ar dėl pulkininko V. Pociūno bylų? Jeigu ne, tai gal jau nebereikia stebėtis, kad iš praktiškai nebegyvų teismų (bent taip atrodo nusivylusiai miniai) teisingumo estafetę perėmė minia. Vienas romėnų filosofas yra pasakęs: „Jeigu teisingumo nevykdys teismai, tai jį įvykdys kažkas kitas“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!