Įrangos efektyvumas

Pati įranga tiek Lietuvoje, tiek Ispanijoje kainuoja vienodai. Kaip rodo praktika, dėl saulės kiekio tie patys saulės moduliai, esantys Ispanijoje, per metus pagamina vidutiniškai dvigubai daugiau elektros energijos, nei esantys Lietuvoje.  

Supirkimo kaina

Didelių (virš 30 kW galios) elektrinių pagamintos elektros energijos supirkimo kaina yra beveik vienoda abejose šalyse. Mažų elektrinių (iki 30 kW galios) pagaminta elektros energija 50 – 60 procentų brangiau superkama Lietuvoje. Deja, tai nėra labai didelis skirtumas, turint galvoje ankščiau minėtą 100 procentų įrangos efektyvumo skirtumą.  

Garantija supirkimo kainai

Lietuvoje nustatoma 12 metų garantija supirkimo kainai, Ispanijoje - 25 metų. Tai - svarbus kriterijus, kuris tampa ypač svarbiu, jei investuojama su banko paskolos pagalba.

Elektrinės atsiperkamumas ir eksploatacinės išlaidos

Didesnių, kaip 30 kW galingumo, elektrinių (dėl įrangos efektyvumo) atsiperkamumas skiriasi daugiau, nei dvigubai. Ispanijoje 5-6 metai, Lietuvoje 12 – 15 metų. Mažesnių, kaip 30 kW elektrinių atsiperkamumas abejose šalyse yra panašus – 5- 6 metai. Tačiau čia nereikėtų pamiršti eksploatacinių išlaidų. Ispanijoje elektrinės eksploatacinės išlaidos būna įtrauktos į veiklos prognozę ir atsiperkamumo skaičiavimus. Į skaičiavimus taip pat įtraukiama ir žemės sklypo ar pastato stogo nuoma elektrinės veikimo periodu. Todėl ir statant elektrinę Lietuvoje patariame visuomet įsivertinti ir aptarti su rangovu pagrindines būsimas eksploatacines išlaidas - įrangos draudimas, elektrines apsauga, modulių plovimas ir priežiūra, sniego valymas ir kt. 

Patriotiškumas

Taigi, iš paminėtų kriterijų ir faktų matome, kad lyginant šias dvi šalis investuoti yra pelningiau Ispanijoje. Tačiau žmonės dažnai nori investuoti būtent Lietuvoje vedini patriotiškumo jausmo, kurį šiuo atveju klaidingai interpretuoja. Jei norime padaryti gerą savo šaliai ir savo šalies gyventojams, šiuo atveju, kaip tik turėtume investuoti ne Lietuvoje. Kaip jau minėjau, valstybė saulės pagamintą elektrą šiandien perka brangiau, nei parduoda (o Lietuvoje gerokai brangiau). Todėl skirtumas sumokamas iš valstybės biudžeto, t.y., iš visų mūsų kišenės. Todėl, jei investuojate Lietuvoje, jums mokama iš Lietuvos biudžeto, jei kitoje šalyje - iš kitos šalies biudžeto. Todėl svarbu suprasti, kuriuo atveju išreiškiamas didesnis patriotiškumo jausmas.  

Grįžtant prie Ispanijos, verta paminėti, kad čia sudarytos itin lanksčios investavimo į saulės energijos elektrines sąlygos. Norinčiam investuoti net nebūtina turėti didelės pinigų sumos ir statyti savo elektrinės, nereikia pirkti žemės sklypo, tai net gali būti panašu į terminuotą banko indelį, tik ne banke, o elektrinėje. O tai garantuoja net kelis kartus didesnę grąžą, nei kitos analoginės investavimo priemonės.

Pabaigai perfrazuodamas vengrų finansininko Andre Kostolany žodžius pasakysiu, kad tie kas nori gerai valgyti, perka akcijas, o tie kas nori gerai valgyti ir gerai miegoti perka saulės modulius.