John Irving savo knygoje „Našlė vieneriems metams“ pasakoja būtent apie tokio tipo santykius – šešiolikos metų vaikinas ir trisdešimt devynerių metų moteris. Vaikinui buvimas meilužiu tampa dideliu pasiekimu. Jis jaučiasi pranašesnis už kitus savo bendraamžius, sudominęs tokio amžiaus moterį. O moteris jaučiasi laiminga, nes gavo tai, ko jai ilgą laiką trūko - dėmesio, šilumos ir jaunatviško entuziazmo. Taigi abiems tai tiko, abu buvo patenkinti.

Gyvenime mes turime tvirtus įsitikinimus, kokie mūsų partneriai turėtų būti, todėl dauguma žmonių yra tiesiog vidinių suvaržymų aukos. Manome, jog turime sverti nustatytą skaičių kilogramų. Vesti žmogų, kurio amžius skiriasi dvejais metais. Neteisinga laikome bet ką, kas nėra nustatyta standartų. Ko mes iš tiesų nenorime - tai nuolatinių situacijų, kai vienas partneris trokšta išeiti pasivaikščioti, kitas – likti namuose, kai vienas tikisi pasišnekėti, o kitas nori erdvės ir pasimėgavimo tyla.

Pasak psichologės Lauros Braitikaitės, kai matome einančią porą, meiliai besišnekučiuojančią ir susikabinusią už rankų, nusišypsome ir net pasidžiaugiame už juos. Todėl, kad tai esame įpratę matyti, tai vis dar yra socialinė norma. Tačiau pamačius jauną vaikiną ir šalia jo einančią vyresnio amžiaus moterį, pagalvojame: „jaunesnės negi nerado?“ arba „taigi ji jam motina galėtų būti!“.

Vyresnio amžiaus žmonės sakytų, jog tai yra pasileidimas, tačiau tiesa tokia, jog žmonės tiesiog tapo laisvesni ir nebesistengia sutilpti į visuomenės nustatytus standartinius rėmus. Iš tiesų, šiais laikais moteriai turėti jaunesnį draugą/vyrą yra netgi madinga. Tarkime užsienio poros: Demi Moore ir jos 15 metų jaunesnis vyras Ashtonas Kutcheris, mados kūrėjos Vivienne Westwood draugas net 26 metais už ją jaunesnis, Madona už savo kelis vyrus taip pat buvo vyresnė. Tačiau nereikia žiūrėti taip toli, užtenka pažvelgti ir į Lietuvoje esančias poras, tokias kaip Violeta ir Vilius Tarasovai, Deividas Meškauskas ir Rūta Ščiogolevaitė bei kitas.

Ir nieko čia nuostabaus - psichologai tvirtina, kad nuo tam tikros gyvenimo fazės bendraamžiai vyrai ir moterys vis mažiau tinka vienas kitam. Tuo metu, kai 40 metų moterys mėgaujasi gyvenimo pilnatve, vyrai kenčia nuo vidurinio amžiaus krizės. Todėl vyresnė moteris ir jaunesnis vyras tampa ideali pora. Ir nemanau, jog tokius santykius reikėtų smerkti. Kiekvienas renkasi tai, kas jam atrodo geriausia.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!