Vos prieš mėnesį kiaušinis, paženklintas skaičiuku 2 (pirmasis skaitmuo ant kiaušinio atspaustame kode reiškia, kokiomis sąlygomis buvo laikytos vištos; skaičiumi 2 ženklinami ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai), kainavo iki 50 ct./vnt. Paskutinį kartą juos pirkau už maždaug 80 ct./vnt.

Jeigu jau kaina kilo dėl minėto ES reikalavimo, logiška būtų tikėtis, kad šios rūšies kiaušiniai, turėtų kainuoti tiek pat ar net pigiau, juk visi augintojai į rinką turėjo pradėti tiekti tokius pačius kiaušinius ir natūralu, kad rinkoje išaugus tokios pačios rūšies prekių, jų kaina krenta. Nesakau, kad ji TURĖJO nukristi. Na, bet sutikite, pagrindo jai augti taip pat nebuvo – jei jau vištos buvo laikomos geresnėmis sąlygomis prieš tai, tai įsigaliojus minėtoms direktyvoms jų laikymo sąnaudos nepasikeitė.

Sakysite, augintojai investavo ir iš naujo įrengė paukštynus, sudarė geresnes sąlygas ne daliai, o visoms savo vištoms? Bet tai sakykite tuomet, jei jau visi paukštynai tiek investavo ir viską pakeitė, iš kur pas mus vis dar imasi kiaušiniai su koduku 3 (narvuose laikomų vištų kiaušiniai)? Ir dargi už toooookią kainą!

Aš darau išvadą, kad mokame mes visai ne už tą ES direktyvos dalį. Ne už tai, ko ir kiek investavo mūsų augintojai. O už tai, ko ir kiek neinvestavo latviai ir lenkai. Juk uždraudus jiems eksportuoti
kiaušinius, išnyko pigių kiaušinių konkurencijos pavojus. O kur gi dings tūlas lietuvis prieš Velykas bent poros dėžučių kiaušinių nenusipirkęs? Pirks ir už 7, ir už 8, o gal ir už visų 10 litų. Juk ne kiekvienas į Suvalkus pigesnių prekių važiuos...

Tai ir juokaujame dabar, kad šiemet net dažyti kiaušinių nereikės – juk šiemet jie auksiniai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!