Jaunoji Lietuvos karta gimė jau nepriklausomoje šalyje, tačiau net ir praėjus daugiau nei dvidešimčiai metų nuo valstybės atkūrimo, jos piliečiai vis dar priklausomi nuo didžiosios Rytų kaimynės.

Gyvename demokratinėje valstybėje ir galime laisvai rinktis draugus, karjerą, gyvenimo būdą, deja, negalime pasirinkti iš ko pirkti elektrą ar dujas. Kasmet Lietuvos žmonės turi su nerimu laukti šildymo sezono pradžios ar baimintis, kad Rytų kaimynė neužsuks dujotiekio sklendės. Norime patys būti savo valstybės šeimininkais, todėl negalime pro pirštus žiūrėti, kaip svetima valstybė akivaizdžiai stengiasi išlaikyti mus savo įtakos zonoje.

Mes įsitikinę, kad be nepriklausomos energetikos yra neįmanoma ir tikroji šalies nepriklausomybė. Tik turint energijos šaltinių pasirinkimą, užsienio energijos resursų monopolistai ir su jais susijusios jėgos praras savo įtaką veikti šalies ekonominį ir politinį Lietuvos gyvenimą.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei, ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui, Energetikos ministrui Arvydui Sekmokui, Seimo pirmininkei Irenai Degutienei ir Seimo nariams adresuotame atvirame laiške jaunimo organizacijos prašo šalies vadovų atkreipti dėmesį į 2012 metų svarbą, įgyvendinant Lietuvos energetinės nepriklausomybės projektus.

Jaunimo organizacijos palaiko Vyriausybės šiuo metu vykdomus strateginius energetikos projektus – Visagino atominės elektrinės, elektros jungčių su Vakarų Europa, suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybą. Laiško autorių teigimu, įgyvendinus šiuos projektus, Lietuva negrįžtamai pasuks energetinės nepriklausomybės keliu.

Mūsų įsitikinimu, 2012-ieji - esminiai metai, per kuriuos Lietuva gerokai pasistūmės, siekiant energetinės nepriklausomybės. Tačiau labai svarbu, kad visuomenė suprastų ir susitelktų šiam žingsniui. Todėl laišką pasirašiusios jaunimo organizacijos kviečia aukščiausius šalies vadovus savo autoritetu palaikyti mūsų siūlymą 2012-uosius paskelbti Lietuvos energetinės nepriklausomybės proveržio metais.

Bendrą laišką pasirašė įvairių pažiūrų jaunimo organizacijos – tai yra pavyzdys politinėms partijoms, kad galima pamiršti tarpusavio nesutarimus ir susitarti dėl šalies nepriklausomybę nulemiančių sprendimų.

Atvirą kreipimąsi šalies vadovams pasirašė Jaunimo sąjūdis už energetinę nepriklausomybę, Jaunųjų liberalų aljansas, Jaunųjų konservatorių lyga, Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjunga, Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga.

Adomas Bužinskas,
Jaunimo sąjūdžio už energetinę nepriklausomybę vadovas
Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkas

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!