Vykdami atostogauti nepagalvodavome, kokia kaina tas atostogų rojus laikosi, jei net mes, gaudami itin mažas algas (lyginant su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis), galime poilsiauti. Protestai atvėrė akis, supranti ir palaikai tuos žmones, kurie išdrįso nebekentėti, išeiti į gatves. Gaila, kad jokia revoliucija nepraeina be aukų. Bet tokia permainų kaina.

Kaip tokių permainų audroje jaučiasi turistai, kurie planavo ramias pažintines keliones?

Išgirdusi apie prasidėjusias demonstracijas Egipte, užsukau žvilgtelėti, ką rašo mano kelionių organizatorius, pavadinkime jį „Turas“, savo internetiniame puslapyje. Ogi nieko - nei žodelio, po savaitės, gerai ieškant, radau oficialų pranešimą (bet jau tokia mažytė nuorodėlė). Na sakau, gal nors jau „Facebook“ bus užsiminta, bet ir ten išvis tylu, ramu. Tuomet einu žiūrėti, ką sako kelionių agentūra, iš kurios pirkau kelionę, Sofkutė, spėkite, kiek ten randame informacijos... Na taip, net vasario 6 dieną buvo vis dar siūlomos kelionės į Šarme El Šeichą sausio 23 dienai..

Pradedu bendrauti su savo kelionių agentūra, Sofkute. Mano skrydis numatomas kovo 5 dienai. Nesako, jog jis atšaukiamas, bet ir nesakoma, jog skrydžiai bus vykdomi. Siūlo keisti kryptį ir (arba) laiką. Tik kad pasirinkimo tai nėra... Nuo kovo mėn. iki balandžio vidurio būtų tik Egiptas arba Turkija, Tenerife. Egiptas atkrenta, Turkija - jau esu buvusi, o dar prasidedantys protestai.... Tenerife - ar matėte kainas?!

Dar sausio 6 d. „TURO“ tinklapyje buvo siūloma kelionė vasario 8 dienai į Hurgadą. Galvočiau, tinklapio informacija neatnaujinama, bet... kainos keičiasi, pasiūlymai irgi. Taigi šis variantas atkrenta.

„Supermamų“ forume pasirodė informacija, kad vasario mėnesio skrydžius į Egiptą galima keisti. O ką daryti tiems, kas kovo mėnesį rezervavo? Rusijos žiniasklaida praneša, jog kurortuose jau uždarinėjami viešbučiai, prancūzai evakavo savo piliečius, kai kurie Egipte pragyvenę jau 20 metų, čia gimė jų vaikai, čia turi savo verslą. Bet nerizikuoja pasilikdami, o ramiai, savo tėvynėje, ruošiasi išlaukti, kol praeis neramumai.

Svarstau, kodėl lietuviai oficialiai neatšaukia skrydžių? Na kur logika, jei į Tunisą iki liepos mėnesio atšauktos kelionės, nors ten situacija jau stabilėja. Supratau. Jei oficialiai atšaukia skrydžius, tuomet turi pasiūlyti kitą kelionę, o nesutikus - grąžinti visus už kelionę sumokėtus pinigus. O dabar nepaliekama galimybė susigrąžinti pinigų, rinkis kitą kelionę. Nepasirinkus kitos - „kovo mėnesio kelionių i Egiptą anuliavimas - pagal sutarties sąlygas“, t.y. 20 procentėlių nuplaukia...

Va čia tai verslas, paslaugos nesuteikia, o pinigus gauna. Atkaklesnis turistas, nenorėdamas prarasti pinigų, gali neanuliuoti kelionės, įmokėti likusius pinigus ir laukti, kada kelionės organizatorius pats atsisakys ir grąžins visus pinigus be baudų. Tik ar verta taip rizikuoti, dar ims ir nuskraidins, prigrasinę niekur iš viešbučio nekišti nosies. Ir būsi pirmasis turistas po karo, o seniausią pasaulio stebuklą - Cheopso piramidę, tik atviruke ir sapne regėsi.

P.S. Kad visa tai ne iš piršto laužta, pridedu vasario 6 dieną besipuikavusį „TURO“ paskutinės minutės pasiūlymą... Antroje nuotraukoje: titulinis „TURO“ puslapis, labai dideliu šriftu informacija apie padėtį Egipte (ir visai neseniai ji atsirado, nors data vasario 1 įrašyta).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Turizmo agentūros „Novaturas“ komentaras:

Kelionių organizatorius „Novaturas“ nuoširdžiai atsiprašo visų šalies keliautojų,mėgstančių Egipto kurortus, kurie dėl susiklosčiusios padėties šioje šalyje buvo priversti koreguoti savo atostogų planus. Būdami atsakingi, įvykius Egipte sekėme ne tik iš Lietuvos, bet ir tiesiogiai per mūsų atstovus užsienyje. Jų dėka, apie susiklosčiusią situaciją Egipte galėjome pateikti visapusišką informaciją ne tik mūsų klientams, bet ir mūsų partneriams - kelionių agentūroms bei priimti svarbiausius sprendimus, susijusius skrydžių programų koregavimu.

Š.m. vasario 1 d. buvo ne tik pateikta informacija apie neįvyksiančias keliones į Egiptą mūsų interneto svetainėje, bet ir buvo apribotos galimybės įsigyti keliones į Egiptą tomis datomis. Nepaisant to, kad svetainėje dar kurį laiką galėjo būti rodomos anksčiau suplanuotų skrydžių
datos, įsigyti jų į neįvyksiančius skrydžius nebuvo įmanoma, nes kelionių rezervavimo sistema to paprasčiausiai nebūtų leidusi. Tad šio straipsnio autorės išsakyta nuomonė apie tai, kad
mes pardavinėjome ir neskubėjome ar tuo labiau neteikėm informacijos apie neįvyksiančias keliones į Egiptą - neatitinka tikrovės.

Apie tai asmeniškai informavome šio straipsnio autorę ir norime tikėti, kad minėtas straipsnis atsirado tik dėl galimo nesusipratimo ar ne visai teisingo informacijos įvertinimo.