Esu įsitikinusi, kad tie, kurie galvoja, jog yra vienas vienintelis efektyviausias būdas, tinkantis visiems atvejams, tikrai klysta. Ir kovoti visai nereikia. O kam? Tiesiog būtina spręsti problemą, ne kovojant su vaikais ir jų įpročiu, o su jais kalbantis, bendraujant, tariantis, šviečiant juos. Problemą spręsti kartu su vaikais!

Pirmiausia turime stengtis, kad rūkančiųjų skaičius neaugtų. Todėl kaip oras reikalingas ankstyvasis vaikų švietimas. Vaikai turi augti šeimose, kuriose nerūkoma, arba bent jau nerūkoma vaikui matant. Juk nieko nėra baisiau, kai mama važiuoja su vežimėliu ir traukia dūmą. Tėvai turi daugiau kalbėtis su savo vaikais apie įvairius gyvenimo reiškinius.

Vaikai jau nuo mažens turi suprasti, kad rūkymas – ne šiaip sau pramoga ar madingas laisvalaikio praleidimo būdas, o žalingas įprotis. Vaikai dar ankstyvoje vaikystėje turi būti mokomi, kas yra rūkymas, kokia jo žala žmogui. Svarbus ir reikšmingas sistemingas vaikų švietimas ikimokyklinėse įstaigose ir mokyklose.

Kaip juos mokyti? Pagrindinis būdas, apie kurį jau užsiminiau, yra pavyzdys. Be jokios abejonės, svarbus yra ir pokalbis: pokalbis šeimoje, pokalbis darželio grupėje, mokyklos klasėje. „Pakalbėsim ir kas iš to? Žodžiai nepadės“, – pasakysite. Taip, dažnai daugiažodžiaujama ir tiek, o reikėtų vaikams realių įrodymų, kad rūkymas kenkia. Parodykime jiems rūkančiųjų plaučių nuotraukas, suorganizuokime diskusijas rūkymo tema pateikdami vaizdo siužetus, kuriuose kalbėtų plaučių vėžiu susirgę žmonės. Manau, kad rūkančių vaikų ir paauglių tikrai sumažės. Ką daro mūsų mokytojai? Pamokslauja: rūkysit – prarūkysit plaučius, susirgsit vėžiu. O kur statistika? Realūs faktai? Pavyzdžiai? Šie būdai tikrai efektyvūs ir jais pasinaudoti reikėtų ir tais atvejais, kai vaikai ir paaugliai jau rūko.

O ką daro mūsų šeimos, ugdymo įstaigos? Kovoja. Ir klysta dėl to. Kovoja, ardosi, pyksta ant tų vaikų, o šie protestuoja – toliau rūko. Atsimenu savo mokyklos direktorių. Bėgiodavo aplink mokyklą, gaudydavo rūkalius, grasindavo jiems, grūmodavo. Ar jis privertė neberūkyti? Ar jo kova pasiteisino? Tikrai ne. Vaikai rūkė toliau – jei ne mokyklos kieme, tai aplinkinių namų gyventojų, kurie beviltiškai nuolat kaltino direktorių, kiemuose. Nesolidus direktoriaus poelgis bėgioti aplink mokyklą, tiesiog pralinksminantis rūkančiuosius ir dar labiau skatinantis nepasiduoti – juk taip smagu, kai tavęs ieško net pati svarbiausia mokyklos galva.

Tie, kas galvoja, jog vydami šalia mokyklų, namų kiemų rūkančius paauglius, įrengdami vaizdo kameras, užrakindami mokyklas, kviesdami policiją, bausdami tėvus, sustabdys jų rūkymą, tikrai labai klysta. Mokiniai protestuos, jie bėgs iš pamokų. Tai kova su vėjo malūnais, kai viena problema sukelia dar daugiau problemų. Galiu jus užtikrinti, kad nepadės nei mokinių persekiojimai, nei grasinimai, nei maldavimai, nei pastabos pažymių knygelėse.

Aš mokyklų direktoriams patarčiau nekovoti, o spręsti problemą visai paprastai. Įrenkime šalia mokyklos rūkymo vietą su sąlyga, žinoma. Tegu tai bus vieta, kurioje bus iškabintos nuotraukos su rūkančiųjų plaučiais, plakatai, kuriuose pateikta statistika, realūs skaičiai, kodėl rūkymas žalingas, pačių vaikų padaryti plakatai, skambūs šūkiai ir pan. Ne kelios nuotraukos, plakatai, o visa siena išklota jais.

Tegu ten taip pat bus pakabintas plakatas su užrašu: „Daugiau neberūkysiu“. Jame tegu taip nusprendę užrašo savo vardą, pavardę, palinkėjimą rūkaliams. Tikrai kas nors nuspręs neberūkyti, esu tuo tikra. Ir net jei atsiras tų, kurie apkaltins mane tuo, jog šis būdas gali paskatinti mokinius toliau rūkyti, galiu drąsiai pareikšti, jog tai yra vienas efektyviausių būdų.

Apibendrindama išsakytas mintis, norėčiau dar kartą pakartoti, kad kovoti su rūkančiais mokiniais nereikėtų. Ne kovoti, o spręsti problemas reikia. Nedelsiant. Mokytojai, tėvai, direktoriai, jei matote, kad būdai neefektyvūs, kodėl beviltiškai taikote juos vėl ir vėl? Ir nusiviliate, nes jie neefektyvūs. Todėl ieškokite kitų būdų. Pasinaudokite ir vaikų parama – tegu jie taip pat siūlo būdus, kaip sumažinti rūkymą mokykloje, skatinkite vaikus nerūkyti, o ne bauskite juos ar jų tėvus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!