Vienam iš komandos lyderių parodžius pavyzdį, mano manymu, netrukus pas trenerį Antaną Sireiką pradėjo plaukti ir kitų žaidėjų atsisakymai žaisti rinktinėje.

Šarūnas Jasikevičius, neseniai įsigijęs naują automobilį (jo markės ir kainos krepšininkas nenorėjo atskleisti), nutarė ateinančius porą mėnesių paskirti važinėjimuisi Ispanijos keliais ir variklio apvažinėjimo ("abkatkės") darymui.

Kaip pažymėjo krepšininkas: “noriu pasinaudoti proga ir "abkatkę" padaryti geruose Ispanijos keliuose. Manimi domisi Rusijos UNIX klubas, ir jeigu persikelčiau gyventi ten, tai šito padaryti nepavyktų. Be abejo, iš visos širdies trokštu žaisti už Lietuvą, tačiau tikiuosi galėsiu tai padaryti ir Olimpinėse žaidynėse, kurios vyks Graikijoje 2004 metais”.

Darius Maskoliūnas rinktinėje negalės žaisti dėl savo naujosios aistros - smiginio (angl. "darts"). Prieš porą mėnesių į rankas pirmą sykį paėmęs smiginio strėlytes, Sopoto "Trefl" klubo įžaidėjas visiškai užsikrėtė šia naująja aistra ir dabar per dieną jai paskiria 5-7 valandas.

"Prieš kurį laiką susilažinau su draugais iš stambaus prizo, kad sugebėsiu juos nugalėti smiginio varžybose. Sutarėme žaisti seriją iš 10 mačų, kiekvieną dieną po vieną smiginio mačą. Suplanavome ir laiką: rugsėjo 5-14 dienomis. Šiuo metu intensyviai treniruojuosi ir tikiuosi laimėti lažybų prizą."

Paklaustas, iš ko gi yra susilažinta, krepšininkas slapukavo: "pasakysiu tik viena - tai yra nemažas skaičius dėžių alaus. Tačiau ar tai Utenos, ar “Švyturio” produkcija - telieka paslaptyje”.

Arvydas Macijauskas, kuris kitą sezoną atstovaus Vitorijos “TAU Ceramica” klubui, taipogi nusprendė neatstovauti Lietuvos rinktinei. Paklaustas, ar tai kaip nors susiję su jo persikėlimu gyventi į naują namą Ispanijoje, Kalašnikovu dažnai vadinamas snaiperis atsakė:

"Ne, ką jūs - toli gražu. Žinote, yra žmonių, tokių kaip Tima (šitaip neoficialiai krepšininkai vadina vieną iš komandos lyderių Mindaugą Timinską - žurnalisto pastaba), kurie gali iškeisti rinktinę į namo įrengimą, naujus tapetus, suomišką unitazą ir pan. Pyktis ima ...

Aš ne toks. Mano pirmasis sezonas Ispanijoje reikalauja tam tikro įvaizdžio pakeitimo. Artimiausiu metu planuoju pasidaryti naują šukuoseną, liaudiškai šnekant, “cheminį”. Šiuo metu intensyviai konsultuojuosi su komandos PR skyriumi dėl konkrečios šukuosenos pasirinkimo. Taigi bent jau porą mėnesių negalėsiu plauti galvos. Tai reiškia - jokių treniruočių, juk po to reikia lįsti po dušu".

Krepšininkas sakė, jog treneris A.Sireika supranta ir gerbia jo apsisprendimą. "Treneris - modernus žmogus, tikras europietis. Jis kuo puikiausiai supranta įvaizdžio ir PR reikšmę šiuolaikiniame sporte", - tvirtino Arvydas.

Deja, Macijausko čempionate negalės pakeisti ir kitas snaiperis Donatas Slanina. Liepos mėnesio pradžioje sportininkui buvo padaryta nedidelė operacija - pašalinta kirkšnies išvarža. Tačiau ši trauma jam nebetrukdo intensyviai sportuoti, ir tikroji atsisakymo žaisti rinktinėje priežastis yra kita.

"Pas mane į Seviliją vasarai atvažiuoja giminės ir draugai iš Šiaulių. Deja, įtempto sezono metu jie neturėjo progos pas mane ilgiau apsilankyti. Taigi dabar ketinu jiems parodyti tiek Seviliją, tiek pakeliauti ir po kitas Ispanijos vietas."

Krepšininkas linkėjo sėkmės Lietuvos krepšinio rinktinei Švedijoje ir teigė aktyviai ją remsiąs: "kai tiktai bus proga, būtinai žiūrėsiu mūsiškius per televizorių".

Ramūnas Šiškauskas taip pat negalės žaisti rinktinėje. Artimiausiu metu jis ruošiasi gauti motociklo vairuotojo pažymėjimą ir intensyviai rengiasi egzaminams.

"Šiuo metu jau galėčiau laikyti egzaminą, tačiau manau būtų geriau dar kiek pasiruošti. Na, o po to - ant motociklo ir į kelią!"

Krepšininkas sakosi jau susitaręs su savo komandos draugu Aaronu Lucasu dėl kelionės motociklais po Lietuvą.

"Išmaišysime visą šalį, bus linksma. Nusibodo prakaitu atsiduodantys persirengimo kambariai ir treniruoklių salės, reikia kiek atsipalaiduoti prie ežero su alučio buteliu ir šašlyku. Gal ir daugiau žmonių suriksime kelionei - lygtai žadėjo prisijungti Andrius Giedraitis, taip pat Robertas Javtokas. Norėtų važiuoti ir kai kas iš komandos jaunimo - Delininkaitis, Lukauskis, Kuzminskas - tačiau jų neimsime. Labai jau jie lekia be galvos, problemų ieško, ne taip kaip mes, veteranai."

Komandos senbuvis Saulius Štombergas dalyvauti čempionate atsisakė Gintaro Einikio įkalbėtas. "Gintaras šią vasarą norėtų atidaryti nedidelį alaus barą Kaune. Jis netgi yra nusižiūrėjęs tinkamas patalpas, sutaręs su žmonėmis dėl darbo - vadybininku, virėju ir t.t. Tiesa, kažkodėl gana sunkiai sekėsi kalbinti žmones į barmeno vietą, todėl šias pareigas jis pasiūlė man. Manau, su šia užduotimi tikrai galėsiu susidoroti”, - kalbėjo krepšininkas.

Jis sakė, jog dalyvavimas Europos čempionate atrodo viliojančiai, tačiau "draugo prašymas yra draugo prašymas". Be to, krepšininkas atskleidė, jog darbas barmenu šią vasarą jam būtų naudingas ir finansiškai - "atlyginimai “Žalgiryje” vėluoja, o žmogui juk gyventi reikia".

Paklaustas, kokiu būdu Gintaras Einikis ruošiasi finansuoti savo naująjį projektą, Saulius gūžtelėjo pečiais: "tiksliai nežinau... Pūkis buvo užsiminęs, jog pardavinės mašinų turguje dalimis savo automobilį..."

Pačiam Gintarui Einikiui, be abejo, naujieji verslo reikalai neleis net pagalvoti apie dalyvavimą Europos čempionate.

Mindaugas Žukauskas rinktinėje nežais dėl netikėto naujo hobio - drugelių gaudymo ir kolekcionavimo. "Neseniai susipažinau su Sienos miesto drugelių kolekcionavimo klubo nariais, jie labai šaunūs vaikinai. Pasiūlė šią vasarą dalyvauti mokslinėje - tiriamojoje ekspedicijoje po Apeninų kalnus, ieškoti ir gaudyti retas drugių rūšis. Negalėjau atsisakyti, nežinia, ar dar ilgam pasiliksiu Italijoje, o Apeninų kalnai garsėja savo fauna, įskaitant ir drugius", - šnekėjo krepšininkas.

Po to Mindaugas žurnalistui parodė savo drugių kolekciją ir ištisas tris valandas užsidegęs vardijo jos egzempliorių pavadinimus lotynų kalba. "Svajoju atrasti naują drugių rūšį", - prisipažino krepšininkas.

“Galbūt tai pavyks šios ekspedicijos metu? Jau ir pavadinimą sugalvojau – “Zalgiris Zalgirensis.”

Virginijus Praškevičius, aistringas žvejybos mėgėjas, neseniai internetu užsisakė didelę žinomų bendrovių plūdžių, valų ir kitų žvejybinių reikmenų siuntą. Kaip sakė krepšininkas, jis norėtų būti namuose Kaune tuo metu, kai juos pasieks siuntinys - reikėtų įsitikinti, kad jis nenukentėjo kelionės metu. Tiksliai nežinoma, kada siuntinys pasieks Lietuvą. Tai gali įvykti ir per porą savaičių, ir daugiau nei per mėnesį.

"Geriau nerizikuosiu ir palauksiu namie. Rinktinė bus stipri ir be manęs. Ypač jaudinuosi dėl naujausios kartos “Shimano” beinercinių ričių, kad tik jos atkeliautų sveikos! Tai, galima sakyti, ir buvo pagrindinė priežastis, privertusi mane atsisakyti galimybės sužaisti Europos čempionate."

Darius Songaila, neseniai pasirašęs kontraktą su NBA klubu "Sacramento Kings", pasekė Mindaugo Timinsko pavyzdžiu - jis nežais dėl buitinių priežasčių ir buto remonto darbų.

Krepšininko žodžiais, jam reikia nemažai laiko įsikurti naujoje vietoje, susipažinti su Sacramento miestu, o taip pat įsirengti naująjį klubo nupirktą butą.

"Manau, kad šiuos artimiausius du mėnesius praleisiu, tyrinėdamas savo naująją gyvenamąją vietą - apsižiūrėsiu, kur yra artimiausi prekybos centrai ir “McDonaldai”, galbūt pavyks surasti ir keletą neblogų aludžių. Aišku, reikia kažkiek ir patvarkyti naująjį būstą", - teigė krepšininkas.

Broliams Kšyštofui ir Dariušui Lavrinovičiams dalyvauti Europos čempionate sutrukdė pilietinė akcija "Pasakyk nusikalstamumui NE!". Akciją organizuoja Vaikų ir paauglių globos fondas, kuris ir pakvietė abu krepšininkus joje sudalyvauti.

"Važinėsime po Lietuvą, susitikinėsime su problemiškais vaikais ir paaugliais ir aiškinsime jiems apie cigarečių, narkotikų, alkoholio ir nusikalstamumo žalą", - aiškino broliai. (Tiesą sakant, viso pokalbio metu taip ir negalėjome suprasti, kuris iš jų Kšyštofas, o kuris Dariušas - žurnalisto pastaba.)

"Mus įkvepia tokie pavyzdžiai, kaip Allanas Iversonas arba Rasheedas Wallace, o pastaruoju metu ir Kobe Bryantas: šie žmonės nepamiršta savo šaknų, važiuoja į savo gimtuosius juodaodžių getus, dirba su jaunimu. Manome, jog ir mums reikėtų prisidėti prie geresnės visuomenės kūrimo. Kuo mažiau nusikalstamumo - tuo geriau. Tikrai nemalonu, kai, tarkime, žmogus išeidamas į gatvę, nežino, ko galima tikėtis: gal jį užpuls ir sumuš chuliganai, o gal netgi kažkas išžagins".

Centro puolėjas Eurelijus Žukauskas rinktinėje nežais dėl problemų su drabužiais. "Visą sezoną dėl įtempto grafiko neturėjau progos nusipirkti normalaus tinkamo dydžio švarko. Kazanėje su tokiais dalykais ne pyragai", - atviravo atletas.

Jis planuoja šią vasarą paskirti kelionei į Vakarų Europą. "Reikia gi pagaliau vieną kartą apsipirkti. Nežinau, gal Londone pavyks susirasti kažką tinkamo, girdėjau, kad ten tikra drabužių gausa. Iki šiol dėvėjau tuos pačius rūbus, kuriuos pasisiuvau specialiai vestuvėms. Bet tai buvo seniai, jie susidėvėjo, o alkūnės beveik kiauros", - skundėsi krepšininkas.

"Clevelant Cavaliers" klubo centras Žydrūnas Ilgauskas galų gale pareiškė savo apsisprendimą nežaisti už Lietuvos rinktinę. Kitaip nei buvo tikėtasi, sprendimas nėra susijęs su krepšininko kojų būkle ir gydytojų išvadomis.

"Prieš kurį laiką nusipirkau loterijos bilietą ir, ką jūs manote, laimėjau turistinę kelionę po Teksaso valstiją! Tikrai nemanau atsisakyti šios galimybės geriau pažinti Jungtines Amerikos Valstijas."

Tiesa, mūsų turimomis žiniomis, turistinė kelionė gali būti tiktai priedanga. Manoma, jog Dallaso mieste krepšininkas turės konfidencialų susitikimą su vietos "Mavericks" klubo atstovais, kurio metu jie aptars galimo krepšininko perėjimo į šią komandą sąlygas.

Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis taip pat galų gale nusprendė palikti krepšinio rinktinę likimo valiai. Tai įvyko po to, kai jis dar kartą susitiko su Lietuvos premjeru Algirdu Brazausku.

Susitikę Maišiagaloje, vyrai kartu medžiojo ir kalbėjosi neoficialioje aplinkoje. Kaip po to spaudos konferencijoje pareiškė Sabas: "Yra dalykų, apie kuriuos nenoriu kalbėti viešai, bet jie yra, nieko čia nepadarysi... Supratau iš pokalbių su premjeru, kad jam Vilnius svarbiau už Kauną, kad naujos arenos Kaune Vyriausybė neparems ir “Žalgiriukui” nepadės. Nematau prasmės atstovauti šalies rinktinei, kai premjeras toksai ... Be to, ir šerną jis didesnį nušovė..."

Krepšininkas ketina šią vasarą praleisti žvejodamas Norvegijoje, o kitą sezoną grįžti padėti Kauno "Žalgiriui" iškovoti LKL ir “Eurolygos” čempionų titulus.

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika, kalbinamas žurnalistų, nesureikšmino, kaip jis išsireiškė, "kai kurių žaidėjų atsisakymo" atstovauti šalies rinktinei.

"Juk nuo seno garsėjame kaip krepšinio šalis. Pas mus šį žaidimą žaidžia tūkstančiai žmonių, nemanau, jog reikėtų smarkiai pergyventi dėl šešiolikos žmonių, kurie nežais", - kalbėjo treneris.

"Iš esmės, apsvarstęs visus už ir prieš, visą šį reikalą vertinčiau teigiamai. Juk tai puiki galimybė pasireikšti rinktinėje naujiems žaidėjams, jaunimui! Esu laimingas, galėdamas vadovauti rinktinei tokiu metu. Tai - istorinis šansas."

Visgi treneris pripažino, jog kai kurios pozicijos rinktinėje bus kiek susilpnėjusios.

"Taip, atsisakę žaidėjai yra stiprūs, ir dėl to jausime nepatogumų kai kuriose pozicijose. Štai, pavyzdžiui, kiek silpnoka centro puolėjo pozicija, joje turės žaisti po Pasaulio jaunimo čempionato nespėjęs pailsėti Darius Šilinskis.

Krašto puolėjai - irgi problematiška vieta. Bandau prikalbinti Artūrą Javtoką, kad jis atsisakytų kelionės motociklais su savo komandos draugais, galbūt jis padės užkišti šitą spragą. Kas dėl lengvųjų kraštų ir atakuojančių gynėjų - čia neturime nei vieno europinės klasės žaidėjo. Tikiuosi, kad Dainius Šalenga iššaus ir čempionate sužais bent vienas tokias rungtynes, kaip 2001 m. sezone su Bolonijos "Kinder". Tai yra pagrindinė mūsų viltis kovoti dėl aukso medalių.

Taigi, kaip matote, yra mažų problemėlių, tačiau visos kitos pozicijos tikrai stiprios. Aš turėjau galvoje įžaidėjus... Turime ir Giedrių Gustą ir Andrių Lepinaitį. Taigi, kaip matote, komanda tikrai stipri. Nemanau, kad turėtų iškilti kokių nors problemų iškovoti aukso medalius", - mintimis dalijosi Lietuvos rinktinės vyriausiasis strategas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!