Sužibo vitrinos mirgančiom lemputėm, o miestai ėmė rungtyniauti eglutėm. Kas anksčiau papuoš?

Din-dilin, din-dilin, aidi varpeliu... Gražu, net mėlyna.

Nuotaika irgi kalėdinė. Galvoje ima suktis trys šventiniai klausimai: kam reikės nupirkti dovanas, kokias reikės nupirkti dovanas ir kur reikės nupirkti dovanas?

Vaikai, aišku, jau parašė laišką Kalėdų seneliui. Nuo kuklumo jie nemirs, obuoliais ir saldainiais, kaip mano vaikystės laikais, „senukas“neatsipirks - laiške netvirta rankele išsivarčiusiomis raidelėms taip mielai pakeverzota: „Noriu kompiuteriui vaizdo plokštės“, „Noriu mobiliojo telefono“ ir „Noriu mp3 ausinuko“.

Juk negali įskaudinti jautrių mažų širdelių - jie taip stengiasi nuo pat Vėlinių, kai tik šventinė dvasia pasklido, būti geri ir paklusnūs. O kur dar kiti mielieji ir artimieji, nusipelnę dėmesio ir dovanų?

Neduok Dieve, ką nors praleisti! Užrūstinsi visiems metams. Tiesą sakant, sudaryti apdovanojamųjų sąrašą dar ne sunkiausias dalykas. Bet sugalvoti, ką kuriam padovanoti, va, čia tai amžinas kalėdinis galvos skausmas!

Nereikia vos užgimusio Dievulio varyti į medį — dovanų pasirinkimu skųstis negalima. Prieš Kalėdas visi pasiryžę išparduoti kiekvieną savo gaminamą šlamštą ar paslaugą. Radau netgi tokį skelbimą: „Proktologo apžiūra – geriausia Kalėdų dovana!“.

Įdomu, kaip reikėtų tokią dovaną padėti po eglute, gal pakišti kokį nors tai simbolizuojantį piešinuką? O jei pats gausiu, kaip reikės suvaidinti džiaugsmą: "Vaje, seniai svajojau apie tokį nuotykį!"

Vis tik nieko geresnio nesugalvosi, kaip pasiimti visas savo santaupas ir važiuoti į artimiausią prekybos centrą. Tokių dovanų ieškotojų, paklaikusiomis nuo šventinės nuotaikos akimis, artėjant Kalėdoms, renkasi vis daugiau.

Nuo lentynų ima dingti pigūs dezodorantai, skutimosi putos, „mieli“ kiniški plastmasiniai suvenyrai ir kiti per metus sėkmingai dulkėję šlamštukai. Supirksim viską ir per šventes pasikeisim.

O po švenčių jais pradžiuginsim šiukšlyno žmones. Negi gaila, juk Kalėdos - stebuklų metas!

Ar įsivaizduoji kada nors kitu metu save perkantį tokius dalykus ir nešantį juos draugams su nuoširdžia šypsena veide? Tik, aišku, geriau jau būtų jų nesusitikti palei lentyną. Bus neįdomu, jei iš anksto sužinosi, kuriais daiktais iš šito skyriaus keisiesi prie eglutės.

Dovanos - dar ne viskas. Reikia pasilikti pinigų ir šventai Kūčių vakarienei. Juk reikės dvylikos kibirų su skirtingom mišrainėm ir silkėm (turės užtekti iki Naujųjų metų). Davė Dievas dantis, reikia pasirūpinti duona. Kai pagalvoji, kuo virto skurdi senovės pasninko vakarienė prieš sočius Kalėdų pietus, tai tikrai imi tikėti Viešpaties stebuklais.

Seni žmonės sakydavo, jei sočios Kalėdos, bus derlingi metai. Todėl reikės prisipusti iki žiaugčiojimo, kad tik greičiau pakiltų mūsų valstybės derlingumas ir gerovė (įdomu, kiek tada suryja kokie šveicarai ar norvegai). O kad nekiltų skrandyje uraganas, yra “Mezym forte” ir “Espumizanas”.

Tegul Betliejaus žvaigždė parodo jums kelią prie gausiausiai apkrautų prekių lentynų ir išlaisvina jus nuo velnio “išmislo” - pinigų. Aukštyn širdis!

P. S. Kažin, ar galima iš banko pasiimti paskolą Kalėdų šventėms su kalėdine palūkanų nuolaida? Ir gal dar žinote, kas tai yra Adventas, ar kaip jį ten?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!