J. Irving „Sidro namų taisyklės“

Knygos viršelis

„Sidro namų taisyklės“ – drąsus ir jausmingas, komiškų detalių kupinas Johno Irvingo romanas. Abortai, vaikų gimimas, šeimos santykiai, seksualumas, našlaičiai, melas – tai tik keletas šio dvidešimto amžiaus klasika tapusio kūrinio temų.

Našlaitis Homeras Velzas auga Sent Klaudo prieglaudoje, globojamas daktaro Vilburio Larčo, kuris dirba Dievo darbą: priima gimstančius kūdikius ir daro abortus – nelygu kaip nori atvykstančios nelaimingos moterys. Daktaras Larčas myli visus savo našlaičius, ypač Homerą Velzą, kuris ilgainiui tampa jo padėjėju.

Niekada neturėjęs nei šeimos, nei namų ir daug kartų atiduotas galimiems įtėviams, bet vis sugrįžtantis į prieglaudą, Homeras čia tariasi suradęs tikruosius namus. Tik šie namai nėra tvirtovė, kurioje galėtum pasislėpti nuo gyvenimo negandų. Ir čia niekas neišmokys taisyklių, kuriomis vadovaudamasis galėtum susikurti įprastą ir ramų gyvenimą. Ar yra išeitis iš šio užburto rato? Užaugęs ir palikęs našlaičių prieglaudą, Homeras Velzas gauna galimybę pamėginti. Kurį kelią ir kokias taisykles jis pasirinks ir kur jos nuves?
„Jeigu puikybė yra nuodėmė, – galvojo daktaras Larčas, – tai didžiausia nuodėmė būtų puikavimasis savo dorovingumu.“ Jis miegojo su tos merginos motina ir rengėsi jos dukters cigaro skleidžiamoje šviesoje. Jis nesunkiai susilaikys nuo lytinių santykių visą likusį gyvenimą, bet kaip galėtų kada nors smerkti kitą žmogų už tai, kad šis mylėjosi?

Johnas Irvingas – garsus, didžiulio populiarumo visame pasaulyje sulaukęs JAV rašytojas, kultinio romano „Pasaulis pagal Garpą“ autorius. Pagal romaną „Sidro namų taisyklės“ J. Irvingas parašė scenarijų filmui ir už jį gavo „Oskarą“.

„Sidro namų taisyklėse“ yra daugybė žmonių, kuriuos pamilsti ir užjauti... Johno Irvingo romano veikėjai laužo visas taisykles, bet vis tiek lieka kilnūs ir dvasiškai laisvi.“
The Houston Post

„[Irvingas] – vienas iš pačių geriausių dabar rašančių pasakotojų. Irvingo rūpinimosi doroviniais dalykais pagrindas – retai pasitaikanti nuolatinė pagarba žmogiškajam gerumui.“
The Philadelphia Inquirer

„Grandiozinis apimtimi ir originalumu, toks geras romanas, kokių tikimasi iš rašytojų visur, visais laikais. Įdomus, jaudinantis, visiškai pateisinantis lūkesčius.“
Joseph Heller

„Senamadis, kilniaširdiškas romanas... epiškai ilgesingas, lyg įstrigęs devynioliktame amžiuje, kažkur tarp Trollope’o ir Twaino.“
Boston Sunday Globe

N. D. D‘Orves „Eifelis“

Knygos viršelis

Meilės istorija, pakeitusi Paryžiaus veidą.

Įkvepianti ir jaudinanti istorija apie žymiojo prancūzų architekto Giustavo Eifelio viziją ir didžiausią jo gyvenimo projektą – bokštą, savo forma įamžinusį jo mylimosios Adrienos vardo pirmąją raidę.

Giustavui Eifeliui užbaigus iki tol didžiausią savo projektą – Jungtinėms Amerikos Valstijoms padovanotos Laisvės statulos karkasą, – prancūzų vyriausybė jam pasiūlo sukurti ką nors nuostabaus 1889-aisiais Paryžiuje vyksiančiai Pasaulio mugei. Iš pradžių architektas svajoja apie modernią metro sistemą, tačiau viskas pasikeičia, netikėtai susitikus savo jaunystės meilę – Adrieną.

Nors abu sukūrę šeimas, giliai širdyje paslėpti Giustavo ir Adrienos jausmai vėl atgyja. Draudžiamas ryšys architektą įkvepia idėjai, visiems laikams pakeisiančiai Paryžiaus panoramą. Giustavas Eifelis imasi statyti įspūdingą 300 metrų aukščio geležinį bokštą, kurio linijos primins Adrienos kūno linijas, o forma įamžins mylimosios vardo pirmąją raidę.

„Istorija, naujoje romantiškoje šviesoje atskleisianti žymiojo prancūzų architekto gyvenimą ir visiems laikams pakeisianti požiūrį į Eifelio bokštą.“ – Decitre

„Visuomet mylėjau Eifelio bokštą. Perskaičius šią knygą jį myliu dar labiau!“ – Carobookine

S. King „Institucija“

Knygos viršelis

Žymiausias siaubo istorijų kūrėjas, daugelio tarptautinių bestselerių autorius Stephenas Kingas pristato bauginantį pasakojimą apie ypatingus vaikus ir jų neįtikėtiną kovą su blogio jėgomis.

Nenutuokiu, kas vyksta Užpakalinėje pusėje, ir visai nenoriu sužinoti. Žinau tik tiek: Užpakalinė pusė – kaip tarakonų viešbutis: vaikai ten atsikrausto ir nebeišsikrausto. Bent jau nebegrįžta čionai.

Ramiame Mineapolio priemiestyje su tėvais gyvenantis dvylikametis Lukas Elisas nuo mažų dienų žino, kad yra išskirtinis vaikas. Jis apdovanotas unikaliomis protinėmis savybėmis, genijaus potencialu, dėl jo varžosi geriausi šalies universitetai. Tačiau vieną naktį į Luko namus įsibrauna nežinomi žmonės. Jie šaltakraujiškai nužudo jo tėvus, o apsvaigintą Luką išsiveža juodu automobiliu.

Kitą rytą Lukas pabunda Institucijoje: kambaryje, labai panašiame į jo paties, tik be lango. Kituose kambariuose gyvena ypatingais talentais – telepatija ir telekineze – pasižymintys vaikai. Ir visi jie čia atsidūrė taip pat kaip ir Lukas – ne savo noru.

Šioje keistoje vietoje vaikų laukia nuožmūs ir negailestingi išbandymai. Čia nėra vietos gailesčiui, užuojautai ar sąžinės priekaištams. Iki šiol dar niekas nėra ištrūkęs iš Institucijos.
Tikroviška ir šiurpi Stepheno Kingo „Institucija“ tyrinėja vaikų galias ir jų atsparumą blogiui. Kultinio romano „Tas“ atmosfera alsuojantis kūrinys rezga dramatišką, kraują stingdančią istoriją apie kovą su blogiu pasaulyje, kuriame gėrio pergalė gali reikšti visos žmonijos pražūtį.

Įtampos ir siaubo literatūros karaliumi tituluojamas amerikietis Stivenas Kingas (g. 1947 m.) skaitytojams dovanojo jau daugiau nei šešias dešimtis tarptautiniais bestseleriais virtusių kūrinių, pasklidusių po pasaulį didesniu nei 350 milijonų knygų tiražu. 2018 m. dienos šviesą išvydusi „Institucija“ sulaukė visuotinio pripažinimo, o 2020 m. buvo apdovanota „Audie“ prizu geriausio metų trilerio kategorijoje.

„Institucija“ yra dar vienas Kingo šedevras: kraupus, jaudinantis, mistinis ir kartu – neįtikėtinai tikroviškas kūrinys.“ — The Boston Globe

R. Lazdin „Septynių intelektų mankšta“

Knygos viršelis

100 dienų programa harmoningai mažųjų išdykėlių raidai ir emocinei brandai

Mes, tėvai, suprantame, kokia svarbi vaikystė. O kaip ją praturtinti? Kaip rasti aukso vidurį tarp žinių ir žaidimų? Kaip rasti jėgų tėviškiems iššūkiams realizuoti?
Knyga padės geriau suvokti vaiką ir jo išdaigų tikslą, nukreipti jas tinkama linkme.

Knygos „Vienas vaikas – 7 intelektai“ autorė, edukologė, dešimtmečio sūnaus ir trejų metų dukrelės mama Renata Lazdin šįkart kviečia išmėginti specialiai skaitytojams sudarytą vaiko intelektų ugdymo programą. Ji parengta vadovaujantis autorės harmoningos raidos metodikos principais, pagardinta praktiniais siūlymais ir autorės parašytais terapiniais kūriniais iš 7 intelektų lavinimo programų.

Ši knyga – tėvams ir seneliams, auklėtojoms ir auklėms, ugdantiems vaikus nuo 1,5 iki 7 metų.

• 10 temų.
• 10 teminių žaidi(ni)mų rinkinių.
• 15 ritminių terapinių kūrinių temai praktikuoti.

Renata Lazdin – dviejų vaikų mama, pirmojo septynmečio edukologė, nuoseklaus ankstyvojo intelektinio ugdymo praktikos Lietuvos pradininkė, vaikų akademijų ir vaikų darželių „Mažųjų valdos“ (nuo 2014 m.) įkūrėja ir idėjinė vadovė, knygos „Vienas vaikas – 7 intelektai“ (pirmą kartą išleista 2018 m.) autorė, seminarų lektorė, šeimoms skirtų trijų 7 intelektų lavinimo programų ir jose skambančių metodinių dainelių bei žaidinimų autorė.

Renatos gyvenimo misija – padėti tėvams geriau pažinti savo vaikus – mistines būtybes, kurios gyvena jų namuose. „Dauguma tėvystės sunkumų išsisprendžia savaime, kai žinai, koks vaikas yra iš tikrųjų, kas jį motyvuoja, kodėl jis vienaip ar kitaip elgiasi.“, – įsitikinusi autorė, jau dešimtmetį tyrinėjanti vaiko fenomeną.
Profesinę karjerą pradėjusi komunikacijos bei sociologijos srityse, pastarąjį dešimtmetį autorė skiria edukologijai, išsamioms humanistinės, Valdorfo pedagogikos, Š.Suzuki bei M.
Montessori metodo studijoms.

E. Persson „Afganistano sūnus“

Knygos viršelis

Jaunimui nuo 16 metų.

Rebeka – nauja pabėgėlių vaikų ir jaunimo centro darbuotoja, įpareigota rūpintis keliais nepilnamečiais pabėgėliais, Švedijoje atsidūrusiais be suaugusiųjų. Pati tik kiek vyresnė už tris globotinius iš Afganistano – Achmedą, Hamidą ir Zaherą, Rebeka laikosi įstaigos taisyklių, o kolegų patarta stengiasi nesinešti minčių apie darbą namo ir nesileisti paveikiama. Tačiau ne viskas taip paprasta ir lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Įstaiga, turinti padėti jauniems nuo karo siaubų ir talibų pabėgusiems žmonėms, suteikia saugią pastogę, bet atima teisę į privatumą, o jų unikalios asmenybės bei išgyvenimai tampa šaltomis biurokratinėmis ataskaitomis. Bet Rebeka, nuolat būdama šalia, neišvengiamai užmezga glaudesnį ryšį. Jie – Afganistano sūnūs, o ji tampa jiems artimiausiu žmogumi. Tik ar vienas žmogus didelėje sistemoje gali padaryti trijų vaikinų gyvenimą geresnį?

Neutralia, bet kartu poetiška kalba parašytas šokiruojantis romanas realistiškai atspindi už 2015 metų pabėgėlių bangos skaičių ir statistikos slypinčią tikrovę. Orumu ir atjauta alsuojančiame kūrinyje pasakojama nepagražinta jaunų žmonių istorija, nepaliksianti abejingo nė vieno skaitytojo.

„Debiutinis Elin Persson romanas yra deginantis atsiliepimas apie biurokratinių institucijų veiklą garsiai apie integraciją skelbiančioje Švedijoje. Tai puikia kalba parašytas giliai įstringantis, sukrečiantis priminimas apie žmones, kurių gyvybės buvo išgelbėtos, tačiau gyventi jiems taip ir neleista.“ Norrbottens-Kuriren

Elin Persson – yra socialinės antropologijos specialistė, laisvu nuo rašymo metu dirbanti socialine darbuotoja. Jos debiutinis romanas „Afganistano sūnūs“ yra įtraukiantis, emocijas kaitinantis pasakojimas ir pagarbos žodis pabėgėlių centrų darbuotojams. Pradedanti švedų rašytoja savo debiutine knyga „Afganistano sūnūs“ ryškiai įsiveržė į šalies literatūros areną ir pelnė reikšmingų apdovanojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją