Mes apsipirkdavome vieną kartą savaitgalį, visi kartu, ir išleisdavome apie 100 eurų. Pirkdavome ir tai, kas būdavo pasibagę, ir tai, ką pamatydavome su akcija, ir ko užsimanydavome „iš skanumo“...

Tada po poros dienų pastebėdavome, kad pasibaigė dar kažkas, ko nenumatėme. Ir sugalvodaome, ką dar galime pasigaminti, taigi, susidarydavo dar vienas apsipirkimas. O nuvažiavus į parduotuvę pastebėdavome dar ką nors ir išeidavo apie 70 eurų.

Paskutinį kartą pirkdavome kokį penktadienį, kai jau būdavo pasibaigę šviežieji produktai, pirkti savaitgalį (pavyzdžiui, bananai), ir norėdavome penktadieniui pasilepinti pica ar sušiais. Dar 30 eurų.

Paskaitę interneto grupėse, kad dauguma šeimų gyvena tikrai kitaip, nusprendėme keistis ir mes. Viską aptarėme, perskaitėme daug patarimų ir dabar jau kurį laiką darome štai šitaip.

Savaitės pabaigoje šaunančius norus ir mintis kitai savaitei užsirašau (pvz.: „cepelinai, vištienos kepsneliai, salotos su tunu“). Tada peržvelgiame visas spinteles ir užsirašome dar idėjų, iš to, kas yra (pvz., „makaronai su pievagrybiais – trūksta tik pievagrybių, burokėlių sriuba – turime jai visko“).

Tada sudarau pirkinių sąrašą visai savaitei – į jį įtraukiu tuos produktus, kurie būtini ir pasibaigs savaitės viduryje ar jau yra pasibaigę (pvz., kava ar cukrus, rytinė košė). Taip pat įtraukiu produktus, kurių trūksta užsirašytoms idėjoms išpildyti (pvz., pievagrybius, faršą cepelinams, vištienos filė...).

Dar peržiūrime buitines prekes: ar nesibaigs skalbiklis, WC popierius ir panašiai. Tada peržiūrime internetinius puslapius: kur kuriems dalykams nusimato akcijų. Pasirenkame labiausiai tą savaitę apsimokančią parduotuvę ir arba važiuojame į ją, arba užsisakome internetu. Ir daugiau iki kito savaitgalio nieko neperkame.

Rezultatas. Visos savaitės pirkiniams išleidžiame apie 100 eurų. O taip pat mažiau važinėjame automobiliu, nes atsisakėme tų papildomų važiavimų – taigi, ne tik ribojame naudojamus išteklius ir nemėtome maisto, bet ir degalais mažiau teršiame aplinką.

Svarbu, kad naujų taisyklių laikytųsi visa šeima, nes nieko neišeis, jei jūs taupysit, o partneris važinės apsipirkti papildomai. Mes visi ir laikomės.

Šis sprendimas apsimokėjo ir mūsų piniginei, ir aplinkai. Ir išmetamo maisto nebėra, viską suvartojame. Toks mūsų ekologinis sprendimas!

Šis pasakojimas dalyvauja NESTE konkurse „Mano ekologinis sprendimas“. Papasakokite arba parodykite, kaip pakeitėte savo buitį – laišką siųskite adresu pilieciai@delfi.lt ir laimėkite 200 eurų SPA čekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)