A. Užkalnio mintys susilaukė daugybės komentarų ir skaitytojų pritarimo.

„Išties kartais sveika iš Vilniaus ištrūkti... Lygiai kaip mums iš provincijos retkarčiais atvažiuoti į šitą vadinamą „didmiestį“... O ką – spūstys yra, kainos raudonos – kuo ne didmiestis? Palikau automobilį 5,5 valandoms aikštelėje Vokiečių gatvės gale – už stovėjimą sumokėjau 11 eurų! Čia normali kaina? Milijonieriams vilniečiams – turbūt, man, provincialui, nė per kur. Bet ką daryti, nepaliksi automobilio prie Gariūnų atvažiavęs su reikalais. Pavalgiau centre neišvaizdžioje kavinukėje. Dienos pietūs su sulčių iš pakelio stikline atsiėjo 8,89 euro. Čia normalu? Vilniečiams, uždirbantiems milijonus, gal, man, provincialui – ne. Nes pas mus dienos pietus, beje, geresnius, gali pavalgyti už 4-4,5 euro. Ir žinot, kokią išvadą pasidarau kiekvieną kartą atvažiavęs: kad aš Vilniuje gyventi nenorėčiau. Gal uždirbčiau daugiau, bet ir išleisčiau tikrai daugiau. Viską sudėjus dar klausimas, kur geriau. Savo mieste namą nupirkau už 110 000 eurų – naujos statybos, visiškai įrengtą, su dalimi baldų, terasa, garažu ir 15 a sklypu. Ką už tiek nupirkčiau Vilniuje? 2-3 kambarių „kartonkę“ Pilaitėje su daline apdaila ir ankštomis aikštelėmis? Iš kur kas rytą grūsčiausi spūstyse važiuodamas iki darbo? Ne, ačiū“, – mintimis apie kainas Vilniuje dalijosi skaitytojas, slapyvardžius „Provincialas“.

DELFI diskusijų skiltyje pasisakiusi skaitytoja taip pat pasakojo, kad iš sostinės persikėlė gyventi į provinciją, nes jai atsibodo didelės kainos.

„Vilniuje gyvendama gaudavau 1000 eurų į rankas, nesu išlaidi, tačiau jaučiausi gana prastai gyvenanti. Išvažiavau į mažesnį miestą, gaunu mažesnį atlyginimą, bet atsidedu daugiau. Išvada: neįsivaizduoju, ką ten žmonės veikia su mažesniu atlyginimų. Plius, ko ten visi tą Vilnių apsikabinę sėdi ir skaičiuoja kiekvieną centą. Tarsi kitų miestų nebūtų“, – mintimis dalijosi moteris.

Stebina kainos kavinėse

Kai kurie skaitytojai atkreipė dėmesį, kad sostinėje jiems išskirtinės atrodo maisto kainos.

„Va, nesenai buvau Vilniuje atostogų ir nuėjome pavalgyt į vieną restoranėlį (pavadinimo neminėsiu). Sumokėjome po 20 eurų ir tikrai tiesiogiai pasijautėme, kad sumokėjome praktiškai už nieką – kavinė tuščia, maisto mažai ir jis nei šioks, nei toks, gal tik aptarnavimas buvo neblogas. Ir iškart galvojam – Belgijoje už 20 eurų gautum daug skanesnį maistą, didesnę porciją, geresnę socialinę erdvę. Tuos pačius 20 eurų būtų daug maloniau išleisti nei už gautą „lietuvišką kokybę“, – mintimis dalijosi skaitytojas.

Tauragėje gyvenantys DELFI skaitytojas suskubo pademonstruoti, kokios kainos jų mieste.

„Nesuprantu, kam yra normalu pavalgyti už 5 eurus. Gyvenu Tauragėje (ne miestelis, o miestas pagal dydį dešimtuke). Valgau kavinukėje, esančioje ligoninėje (miesto centre). Dviese su žmona pavalgome labai skaniai ir užtektinai už 4-6 eurus. Žmona ima pusę sriubos ir antrą patiekalą (dažnai pusę porcijos, nes pakankamai didelės). Aš sriubos nevalgau, tik antrą patiekalą. Sriubos kaina – 0,6 euro (pusė – 0,3 euro), Žemaičių blynai, cepelinai, Kėdainių blynai – 2,60 euro (pusė – 1,80 euro), guliašas, troškinta paukštiena, karbonadai, kalakutienos kepsniai – 2-2,4 euro už porciją. Ir viskas labai skanu, nes virėjos labai geros. Kitose Tauragės maitinimo įstaigose kaina gal 10-15 proc. didesnės, o viename restorane gal 50 proc. didesnės kainos. Vakar jame valgiau nuostabų befstrogeną už 3,60 euro“, – apie kainas Tauragėje rašė skaitytojas, besistebėdamas, ar Vilniuje milžiniškos porcijos, ar milžiniškas verslininkų godumas.

Kitas pasakojo į „kosmines“ kainas Vilniuje atkreipęs dėmesį po apsilankymo kirpykloje.

„Pirma vieta, kur supratau, kad kainos pakilo iki kosmoso, buvo kirpykla. Standartinė, tinklinė Vilniaus kirpykla Antakalnyje. Kai už vyrišką kirpimą paprašė 10 eurų (anksčiau buvo 10 litų, nes ten pat jau 5 metai vaikštau), pakraupau. Pamenate, buvo pensininku „lucky hours“ (angl. laiminga valanda) – kirpimas – 5 Lt. Dabar 5 eurai“, – stebėjosi kitas skaitytojas diskusijų skiltyje.

Klausiame Jūsų – ar ir jūs atkreipėte dėmesį į didesnes kainas Vilniuje? Pasidalinkite, kieno kainos ar jų pokytis labiausiai stebina? Kiek paprastai išleidžiate dienos pietums Vilniuje ar kitame Lietuvos mieste ar miestelyje? Laukiame jūsų įžvalgų el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kainos“. Jas galite siųsti ir spausdami pilką mygtuką žemiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)