Ne vienas iš Lietuvos nuomonės formuotojų dalinosi, kad patys, ar jų aplinkos žmonės, netgi atsidūrė ligoninėje dėl patirto išsekimo.

Rudens su nerimu laukiau ir aš, mat studijuoju magistrą bei dirbu pilnu etatu. O dar gi reikia ir pavalgyt, ir su šeima pasimatyti, ir kažką smagaus nuveikti norisi. Nuo darbų gausos ūžia galva – nuolatos sukasi mintys apie pristatymus, atsiskaitymus bei egzaminus. Būna mintys kamuoja ir atsigulus į lovą, jau iškart norisi ruoštis kitos dienos darbams, lyg jau pradėti esė galvoje rašyti ar sukurpti atsakymus į galimus el. laiškus.

Nežinau kaip jums, bet man dar būna, jog stresą susapnuoju – miegu, tačiau nepailsiu, nes vaizdžiai sapnuoju nemalonius įvykius. Prieš kurį laiką suvokiau, kad jei naktimis neišsimiegosiu, tai ilgai netempsiu. Taip pat, jei dienos metu smegenims nesuteiksiu kokybiško, nors ir trumpo poilsio, tai kokybės darbuose irgi neliks.

Iš pradžių patarimų pradėjau dairytis tose pačiose socialinėse medijose, tačiau greitai supratau, kad tokie patarimai kaip pasiimti laisvą dieną ir išvažiuoti į SPA man netinka. Manau, ir daugumai netinka – ne visi galime sau skirti tiek laiko, ne visi turime papildomų lėšų masažams, kelionėms ar įvairiausioms procedūroms.

Taigi bandymų ir ieškojimų būdų sudariau savo, sakykime studentišką, o visi žinome, jog tai reiškia biudžetinį, kokybiško poilsio priemonių sąrašą. Juo noriu pasidalinti ir su jumis, paskatindama daugiau dėmesio skirti poilsiui ir suprasti, kad nereikia nei didelių išlaidų, nei marių laiko norint kokybiškai atsikvėpti. Tai tik 4 paprastos priemonės, tačiau pritaikius jas savo kasdienybėje, gyvenimas tarsi sulėtėja. Priemones skiriu į dvi dalis: poilsis dienos metu ir kokybiškas miegas.

Poilsis tarp darbų

Kokybiškos pertraukėlės dienos metu yra itin svarbios, visi žinome, kad atsitraukti nuo darbų reikia bent kas valandą ir tikiu, kad daug kas taip ir daro. Tačiau problema kyla tada, kai pertraukėlę praleidžiame scrolindami ar naršydami internete. Tokios pertraukėles neatgaivina, akys neapilsi, o smegenys toliau verda. Siekdama išnaudoti visas trumpas pertraukėles, darau du paprastus dalykus:

1. Naudoju programėlę „Pauzė“, kurią galite atsisiųsti iš Google Play arba App Store programėlių. Pauzė – lietuvių sukurta meditacijos bei emocinės sveikatos programėlė, panaši į gerai žinomas Headspace ar Calm, tik lietuviška ir nemokama. Programėlėje gausu įvairių meditacijos tipų, mano mėgstamiausia kvėpavimo.

Kvėpavimo meditaciją atlieku kelis kartus per dieną, galima pasirinkti įvairios trukmės, nuo 6 minčių iki 20 minučių. Meditaciją veda Paulius, programėlės kūrėjas, jis padeda grįžti į save, atsipalaiduoti, paleisti greitai zujančias mintis ir nurimti. Labai patogu, kad programėleje galima nustatyti priminimus, padėsiančius užimtoje dienoje nepamiršti skirti minutės sau. O jei patiriate daug streso, siūlau išmėginti streso valdymo kursą.

2. Išeinu į lauką ir pravedinu patalpas. Apie gryno oro svarbą dažnai pamirštame, o šaltuoju metų laiku išvis retai iškišame galvą laukan ir užsisėdime ofisuose ar namuose. Tačiau grynas oras puikiai prablaško, suteikia energijos ir tikrąja to žodžio prasme, padeda lengviau kvėpuoti.

Žinoma, kai orai tokie, kaip šiandien, galvos į lauką kišti tikrai nesinori ir tikrai jums nesakysiu vis tiek eiti pasivaikščioti. Užteks, kad atsidarytumėte langą ir galbūt bent 5 minutes pastovėtumėte šalia. Be telefono!

O jei dar į tolį pažiūrėsit, tai du zuikius vienu šūviu prigriebsit, nes ir akis pamankštinsit. Vasarą, ar kai šiaip šilčiau, labai rekomenduoju išeiti į lauką, apeiti aplink pastatą ar tiesiog pastovėti. Man tai padeda pailsėti, atsigauti ir mintis susidėlioti. Taigi, vėdinkit kambarius ir galvas, padėkit sau kvėpuoti!

Kokybiškas miegas

Iš tiesų, suaugusieji yra panašesni į mažus vaikus, nei patys kartais suvokia. Visi tėvai žino, kad vaiko ėjimas miegoti yra ceremonija, kuriai ruoštis reikia pradėti iš anksto. Taigi kiek kvailai atrodo, kad patys tikimės, jog vos išjungę kompiuterį saldžiai užmigsime. Aš, kaip mažas vaikas, pradėjau miegui ruoštis iš anksto su šiomis priemonėmis:

3. Likus valandai iki numatyto miego laiko (o turbūt jau neturiu minėti, kaip svarbu pastovus miego laikas) telefone automatiškai įsijungia „Ėjimo gulti režimas“ (naudoju Android išmanųjų telefoną, bet tikiu, kad ši funkcija yra ir Apple produkcijoje).

Aš vadinu kiek paprasčiau – miego režimas. Taigi, žadintuvo programėlėje nusistatę žadintuvą taip pat galite pasirinkti miego režimo pradžią, rekomenduoju 9–8 valandas iki pačio žadintuvo. Tuomet kas vakarą nustatytu laiku, tarkime 10 valandą vakaro, telefone automatiškai įsijungs miego režimas – pranešimai nebeiššoks ir ateis tyliai, įsijungs režimas „Netrukdyti“, o telefono ekranas bus tik juodai baltas.

Man tai padeda keliais aspektais – visų pirma, tai priminimas, kad reikėtų pradėti ruoštis miegoti, visų antra nutilę pranešimai nebeblaško, o visų trečia, atsigulus ne taip norisi scrolinti, nes juk spalvų nebuvimas atima didelę dalį smagumo.

Taigi, ne tik prisimenu laiku nueiti miegoti, bet ir neužsibūnu socialinėse medijose! Taip pat, įsijungus miego režimui akių nebevargina mėlyna šviesa, kuri, kaip įrodyta tyrimų, blokuoja melatoniną ir apsunkina užmigimą.

Tikiuosi mano priemonių sąrašas jums pasirodys naudingas ir atvira širdimi išmėginsite šias priemones. Rūpintis savimi reikia nuolatos, ne tik kai prireikia lašelinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją