Visų pirma noriu reabilituoti paspirtukininkus, kurie važinėja, kad ir šaligatviu, bet laikosi kelių eismo taisyklių ir vadovaujasi protingumo principais: dėvi šalmą, važiuoja įjungęs žibintus.

Važiuojant ties perėja, sustoja ir persiveda paspirtuką per perėją (sustoti ir nuo jo nulipti nesunku). Degant raudonam šviesoforo signalui sustoja ir važiuoja tik sulaukęs žalio (nesvarbu ar yra automobilių ar kelias tuščias).

Jei šaligatvis platus ir yra galimybė aplenkti pėsčiąjį nenulipant nuo paspirtuko, pristabdo ir lenkia tik šiek tiek didesniu greičiu, nei eina pėstysis, kad prireikus galėtų pilnai sustoti.

Jei prasilenkti su pėsčiuoju nėra pakankamai erdvės, arba pėstieji, kaip minėta straipsnyje anksčiau, vaikai ar šiaip blogai laikote lygsvarą (važiuojant paspirtuku lėtai, sunkiau laikoma lygsvara, nei važiuojant lėtai dviračiu), nulipti ir vestis paspirtuką, kol kelias, šaligatvis ištuštės.

Na čia galima vardinti dar ne vieną situaciją, kodėl ir koks šaligatviu riedantis paspirtukininkas nėra grėsmė pėstiesiems ir pačiam sau.

Bet pastebimi tik tie, kurie važiuoja su paspirtuku, ar su dviračiu lyg išdegusiomis akimis, arba toks jausmas, kad jie galvoja, jog dalyvauja olimpinėse žaidynėse, o ant kitų eismo dalyvių jiems tiesiog nusispjauti.

Su pėsčiuoju, ar kitu ratuotu ant dviejų ratų prasilenkia įspūdingu greičiu, varo per raudoną, net neapsidairę, varo važiuojamojoje dalyje, nors sukelia avarines situacijas ir t.t. Ir būtent tokie entuziastai gadina dviratininkų ir paspirtukininkų vardą.

Todėl siūlau: svarbiausia – plėsti miesto infrastruktūrą (dviračių takus). Įvesti taisykles el. paspirtukams, bei dviratininkams. (Privalomai paspirtukams ir dviračiams, kurie nori riedėti mieste).

Užtektu 1 valandos kurso visiems nuo 14 metų. Taip pat paspirtukui, galima būtų išduoti savotišką numerį, tvirtinamą ant vairalazdės, matomą iš abiejų šonų.

Jei kursų pažymėjimo neturi, negali važinėti pėsčiųjų takais ir gatvėmis. Taisyklių laikymąsi šiltuoju metų laiku nuolat kontroliuoti (Dviračių policija).

O jei visgi bus uždrausta paspirtuku važiuoti šaligatviu griežtai, tai tikrai turėsime ne vieną žūtį per metus, nes miesto gatvėse vyksta taip pat nuolatinis ralis ir naglumo varžytuvės. Todėl linkiu, jei proto turite ir esate nors kiek mandagus žmogus, sulėtinkite ir gerbkite kitus eismo dalyvius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)