Nors įstatymiškai higienos normų pakeitimai atitinkami jau nuo 2018 metų. Bet ypač provincijų, mažesnių rajonų įstaigose gyvenimas tebeverda labai sena vaga.

Mano vaiko ugdymo įstaigoje, patyriau kova „su vėjo malūnais“. Tėvai labai aktyviai to nori, auklėtojos nusisuko – pasakė: „tai ne mūsų reikalas, viską sprendžia tėvai“, direktorė – neatsiliepė į skambučius, sulaukiau ignoravimo.

Kitaip tariant, įvyko skandalas visos įstaigos akivaizdoje. Mėginau „apšviesti“ ir „užmotyvuoti“ jauną auklėtoja, su 30 min. mano pravestu motyvaciniu pokalbiu apie mitybos svarbą ir naudą vaikų ateities sveikatai, bet po pokalbio auklėtoja išlemeno: „Nematau čia nieko blogo, mano vaikas kasdien valgo saldumynus kiek nori ir kada nori. O jūs neduodate savo vaikui saldumynų? Mums saldumynai yra laimė“, man atsakius kad „labai juos riboju ir jis jų praktiškai negauna“, auklėtoja atsakė: „tai jūs visi labai nelaimingi žmonės esat“.

Po šio pokalbio supratau, kad sunku šiam žmogui susivokti kokioje įstaigoje dirba, kam skirti įstatymai. Koks požiūris toks ir gyvenimas verda darželio grupėje. Po viso to, mano vaikas patyrė lengvą psichologinį smurtą.

Netrukus po šios situacijos, per kito vaiko gimimo dieną, jis vienintelis buvo atskiras grupėje, jam nepylė sulčių ir nedavė šakočio. pasakė: „tau negalima, čia daug cukraus“. Auklėtoja, pažemino, „kitokios“ nuomonės žmones, prasidėjo ignoravimas visame kame.

Bet asmeniškai nieko neprašiau daugiau, nei visko, kas yra higienos normoje apibrėžta. Po tos dienos, vaikas nebenorėjo eiti į darželį ir šaukė ant manęs: „mama, aš esu be galo piktas, kad mane išvedei į darželį“. Tokio elgesio nebuvo niekada, net per adaptacinį laikotarpį, į darželį ėjos su dideliu džiaugsmu.

Mamos norėdamos įtikti auklėtojom, verčiasi kaip išmano iš kailio. Kiekvienos didesnės šventės yra grandioziškai įprasminamos. Auklėtojoms skiriama padėka labai didelė: perkami dovanų čekiai, gėlių puokštės, saldumynų „kibirai“. Ir viso to paaiškinimas – „na juk jos labai rūpinasi mūsų vaikais“.

Tik man iškyla retorinis klausimas. Liaudiškai tariant, „valdiška įstaiga“, kiekvienas žmogus atėjęs dirbti, sutinka su nurodytu atlyginimu ir pareigomis. Ir visgi auklėtoja ar auklytė dirba darbą, už kurį gauna pinigus.

Pas mus Lietuvoje korupcija labai plačiai kedenama iš visų pusių ir turbūt viena iš mėgiamiausių sričių – medicinos srities darbuotojai. Kiek dedama pastangų, kad mažintume kyšininkavimą, ant kiekvienų mediko darbo kabineto durų galime rasti lipduką – „Geriausia padėka, Jūsų šypsena“.

Atrodo, visuomenėje turėtų būti bendrų siekių, kad jaunoji karta užaugtų su geru požiūriu ir suformuota ideologija. Bet kažkaip sunkiai tai skverbiasi į dalies Lietuvos šeimų vertybių sąrašą. Labai apmaudu, kad įstaigos kuria labai skirtingus siekius. Bet turbūt tai susiję su artėjančia ugdymo įstaigų reforma, siekiant pritraukti kuo daugiau vaikų į grupes, kad įstaigos išliktų.

Tada įstaigas valdo ne direktorius, o tėvai. Mūsų situacijos akivaizdoje, aiškiai pasimatė Lietuvos sveikatos raštingumo rodikliai, kurie atitiko tendenciją Lietuvoje. Iš 16 tėvų, mitybos naudą sveikatai suvokė 3 vaikų tėvai (tame tarpe ir aš).

Keistai atrodo, kažin ar daugelis susimasto, kaip sunkiai dirba slaugytojai ir ypač slaugytojų padėjėjai? Galbūt tie patys tėvai, turi slaugomų savo tėvelių ar senelių. Ir medikai labai sunkiai dirba, kad artimieji būtų visapusiškai prižiūrimi (ypač jei kalbame apie paliatyviąją slaugą).

Kažkodėl, visam skyriaus personalui neneša asmeniškai nupirktų čekių į Akropolį, ar į SPA centrą, nesuruošia gausaus vaišių stalo pasiimant artimą žmogų iš ligoninės ar išėjus anapilin.

Aš labai gerbiu abiejų sričių darbuotojų darbus, manau, kad tiek vieniem, tiek kitiem, reikalinga didelė empatija, atsidavimas darbui. Bet esu prieš tą „kyšininkavimo šleifą“, kuris dar aktyviai velkasi mūsų jaunų šeimų suvokime.

Nenoriu prisistatyti, bet tiesiog norėčiau, kad nepaisant visos suirutės, kuri vyksta aplink mūsų šalį. Nepamirštume eilinio žmogaus gyvenimo. Ir tikrai tikiu, kad jeigu apie tai kalbėsime daugiau. Atsiras tėvų, kurie tikrai dėl tokių dalykų netylės, pradės išsakyti savo nuomonę ir ją puikiai pagrįs higienos normos punktais.

Siųskite savo laiškus,pasakojimus, istorijas ir nuomones pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)