Apskritai socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje vis dažniau pasitaiko pranešimų apie žinomus, prie vairo girtus pagautus žmones. Nevyniosiu į vatą, neva jie „pavartoję alkoholio“ ar „apsvaigę“, ne. Jie būna girti ir vairuoja, taip sukeldami pavojų mums visiems.

Labiausiai stebina kitų žinomų žmonių pasisakymai ta tema ir vargšelio, papuolusio į policijos rankas, gynyba. Atrodytų, kad smerkiama tik tai, jog policija pagavo, o ne kad girtas sėdo prie vairo. Virtualioje erdvėje pasirodo įrašai apie tai, koks sunkus laikotarpis buvo tam žmogui, kad jis pasiryžo tokiam baisiam nusižengimui.

Jūs rimtai? Reikia teisinti žmogų, kuris sąmoningai prisigėręs pats sugalvojo važiuoti? Kodėl kai girtas laidų vedėjas mirtinai sužaloja žmogų, jam užtenka tik atsiprašyti ir atlyginti žalą, ir jau viskas? Jam atleista. Jį galima pateisinti. Arba kai laidų vedėja visai girta išvirsta iš automobilio, ačiū Dievui, dar nespėjusi nieko sužeisti, pasipila užstojantys žodžiai, kad gal moteriškei buvo sunki diena? O kaip diena to, kuris galėjo patekti po tokio neatsakingo žmogaus vairuojamo automobilio ratais?

Pamenu vieną istoriją – ją gvildeno spauda, bet aš ją žinau iš arčiau. Kaip girtas vairuotojas užmušė vieną žmogų, o kitą sunkiai sužalojo. Tai negrįžtamai sugriovė šeimos gyvenimą. Merginai šis įvykis paliko amžiną randą širdy. Vairuotojas pražudė jos mylimąjį, ją suluošino visam gyvenimui, o tada dar bandė kaltę suversti kitiems, blaiviems vairuotojams. Tuo metu tą žudiką tauta pasmerkė, nes jis juk nebuvo bėdų turgaus dėdė, o tik paprastas žmogus.

Tai kodėl taikomi tokie dvigubi standartai? Juk žala visuomenei padaroma tai tokia pat. Jei žinomas žmogus lieka nenubaustas, išsisuka nuo bausmės, nes jį visi gina, kas trukdo teisingumo išvengti ir kitą kartą? Jis juk geras žmogus, tik padarė kvailystę – tiesiog jo sunkus gyvenimas, kurgi ne.

Gal kitą kartą tie, ginantys potencialų žmogžudį, eidami gatve per perėją susimąstys. Kaip būtų, jeigu atlėktų kažkoks vargšelis, irgi nuskriaustas gyvenimo, girtas prie vairo, ir juos sutraiškytų. Ar ir tada teisintų, kad tai – tik kvailas poelgis ir kam nepasitaiko? Ar kai nepaliečia kiekvieno asmeniškai, mes galim teisinti ir ginti poelgį, kuris yra tyčinis ir pavojingas? Juk net Aukščiausias teismas yra pasisakęs, kad girtas asmuo prie vairo gali būti teisiamas kaip už tyčinį nužudymą. Tai ar tyčia žudydamas žmogus nusipelno pateisinimo? Vargu...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)