Taigi, štai kokie yra mano šeimos (du dirbantys suaugę ir du nepilnamečiai vaikai) finansai. Aš dirbu valstybinėje įstaigoje ir mano atlyginimas į rankas yra 904 eurai. Mano žmona dirba mokytoja, nepilnu krūviu ir jos atlyginimas į rankas yra 500 eurų. Taigi, bendra suma yra 1404 eurai pajamų be visų atskaitomų išlaidų.

Tai yra mažiau net už pateikto tyrimo rezultatus, kai 1577 eurų lieka šeimai po (!) būtinųjų išlaidų (maisto, būsto, transporto) atskaitymų. Tačiau svarbu pažymėti, kad akcentuojama, jog tokius pinigus gali turėti tie, kurie nesinuomoja arba nemoka paskolos už būstą. Tad labai tikėtina, kad jeigu nemokėčiau paskolos už būstą, liekančios pajamos ir būtų panašios į nurodytas.

Įdomi matematika: šeima per mėnesį uždirba 1404 eurų, sumoka būsto paskolą 200 eurų, lieka 1204 eurų. Maistas ~300 eurų, transportas ~100 eurų, komunaliniai mokesčiai, kai daugiabutyje nevyksta remontai: vasara ~70 eurų, žiemą ~160 eurų. Taip pat vaikų draudimai, ryšio ir interneto paslaugos ir visas kitas gyvenimiškas „briedas“, – tada visą tai atėmus lieka apie 400 eurų.

Per metus, grubiai skaičiuojant, galima sukaupti 4800 eurų. Solidi suma, tačiau automobilis genda, draudimą reikia mokėti, dantis reikia taisyti (ne tik sau, bet ir vaikams) sveikatą reikia prisižiūrėti (vaistai, papildai). Net ir skaičiuojant bei taupant toms reikmėms per metus išleidžiame apie 800 eurų. Lieka 4000.

Bet tada dar reikia drabužių, batų (~500 metams visai šeimai toms reikmėms), vaikų darželiai (~60 eurų + maistas ~2,5 eurų mėnesiui, bet net ir skaičiuojant labai grubiai, kad ne visada eina į darželį ir valgo, per metus 1100 eurų), mokyklai (maistas 30 eurų mėnesiui, kartais įsideda iš namų, per 9 mėn. 270 eurų, čia jau be papildomų pinigų rinkimų). Tai 4000-500-1100-270 = 2130 eurų. Štai kiek lieka per metus šeimai su dviem vaikais.

Ši mano pilietiška nuomonė yra skirta būtent akcentuoti tai vidutinei klasei priskiriamų šeimų, kurie realiai taip ir gyvena. Kurie be giminės pagalbos negali sukaupti pradiniam įnašui butui įsigyti, kurie neatostogauja kasmet užsienyje, kaip dauguma piešia, ir kurie džiaugiasi tuo, ką turi ir vis dar tiki, kad kažkada Lietuvoje, ne tik Vilniuje, gyventi bus gera.

Ir vis dėl to, manau, kad jeigu neturėtume būsto paskolos, mes uždirbtume daugiau. Bet yra kaip yra...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)