Maistas nėra geras ar blogas.

Gal galima pagaliau nebesieti maisto su emocijomis ir moralės vertybėmis? Maistas gali būti maistingas arba ne – ir tiek. Dar gali būti skanus ir neskanus. Gali būti daug koks, bet jokiu būdu nereikia sarkastiškai linkėti „skanaus tortuko“.

Taip, tortas ne pats maistingiausias patiekalas pasaulyje. Bet kartais ir ne patį geriausią aušinimo skystį pilame į savo automobilius ir nuo to vieno-kito karto jų važiavimo kokybė stipriai nepakinta. Taigi, nevertėtų ir maisto produktų gąsdinančiais būdvardžiais apibūdinti ir primesti įsitikinimo, kad suvalgytas patiekalas pavers žmogų storu ar netikusiu.

Nė vienas nežinome visos kito gyvenimo istorijos.

„Neėsk, sukūsi ir į džinsus tilpsi“, – nėra nei konstruktyvi kritika, nei racionalus patarimas. Faktas – mažiau suvartotų kalorijų per tam tikrą laiko tarpą sumažins kūno masės kiekį. Bet yra ir kitų faktorių, kad ir kaip tai būtų nauja visažiniams teisėjams.

Tie faktoriai yra miego kokybė, streso kiekis, hormonai, psichologinė sveikata ir begalė kitų. Tad ne, ne dėl to nesulieknėji, kad „ėdi torčiuką“, o galimai dėl kitų iššūkių, kuriuos patiria tavo kūnas ir praneša apie juos, kaupdamas skysčius ar kitokia forma taupydamas kalorijas tavo kūne. Kūnas yra labai protingas ir duoda ženklus, kad kažkas ne visai gerai, tad verčiau apsilankyti pas specialistą nei klausyti „heiterių“.

Ir paskutinis dalykas. Tiesiog nedarykit taip.

Jeigu labai norisi komentuoti kieno nors situaciją, linkiu pagalvoti: o jei tai būčiau aš? Man dažnai irgi norisi kritikuoti kitų žmonių situacijas, bet kylant tam norui, paklausiu savęs: „Ar šie komentarai nėra atspindys mano pačios jaučiamų trūkumų, ar netikusios emocijos, užklupusios tuo metu?“ Praktika rodo, kad dažnai taip ir būna. Nėra lengva būti sąmoningu. Kritikuoti – taip pat ne nuodėmė, jei esi prašomas. Kitokiu atveju, aktualu prisiminti, jog tyla yra vertybė.

Tai tiek šiam kartui ir primenu, žmonės, mes visi esame nepakartojami gamtos kūrinėliai ir džinsai, į kuriuos šiandien įtelpam, nenumatuoja, kiek magiškų procesų vyksta mūsų kūnuose kiekvieną sekundę ir, juo labiau, mūsų vertės. Todėl linkiu mažiau heito ir daugiau torčiukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)