„Sveiki, esame jaunų žmonių komanda, kuriai rūpi sostinės gatvės, šaligatviai ir visa infrastruktūra. Vedami noro Vilnių paversti reprezentatyviu miestu atlikome intervenciją. Kada bus išgydyta Vilniaus aknė?

Aknė – veido liga, kuri kelia nepasitikėjimą, diskomfortą. Veidas – žmogaus atspindys, o sostinė Vilnius – šalies. Sostinėje gausu pėsčiųjų takų, kurie bėgant metams nėra tvarkomi. Duobės tik gilėja. Tokie šaligatviai kelia grėsmę pėsčiųjų sveikatai.

Gyventojai vis dažniau išreiškia nepasitenkinimą dėl prastų sąlygų neįgaliesiems, senjorams ir tėvams su vėžimėliais. Dėl dviračiu ar paspirtuku nepravažiuojamų atkarpų. Vilniaus miesto savivaldybės pažadai, kad takai bus tvarkomi, taip ir lieka pažadais. 2022 m. rugsėjį Pilaitės gyventojai patys ėmė tvarkyti šaligatvius – cementu užpylė duobes Vydūno gatvėje!

Įsivaizduokime. Vilniuje visi pėsčiųjų takai yra lygiai iškloti plytelėmis. Neturi duobių ar kitų mechaninių pažeidimų. Nėra jokio pavojaus sveikatai. Džiaugiamės geresniu susisiekimu. Propaguojame sveikatingumą. Auga sostinės reprezentatyvumas. Įvyksta ekonominis šuolis valstybei dėl didesnio turistų skaičiaus.

Kol kas tai – tolima svajonė. Būtina atkreipti miesto valdžios dėmesį į vieną opiausių sostinės problemų – duobėtus pėsčiųjų takus. Toks yra ir intervencijos „Vilniaus aknė“ tikslas. Ryškiai raudonos duobės primena, kad „randuoti“ šaligatviai smukdo sostinės autoritetą ir kelia krūvą iššūkių vilniečiams bei miesto svečiams. Kada savivaldybės pažadai susitvarkyti virs realybe?“ – klausė vilniečiai laiše.

Savivaldybė atsakė, kada ir ką žadama tvarkyti.

„Savivaldybė kasmet tvarko didelį kiekį šaligatvių, gatvių važiuojamosios dalies ir kitos infrastruktūros. Vien šiemet planuojama suremontuoti šaligatvių, kurių bendras ilgis maždaug 34,5 km, ir laiptų, kurių bendras ilgis siekia beveik pusę kilometro. Visgi, savivaldybės biudžetas yra ribotas, todėl negalime sutvarkyti visų probleminių vietų vienu metu. Takai ir kita pėsčiųjų infrastruktūra yra tvarkomi prioritetine tvarka – t.y. atsižvelgiant ir į jų būklę, ir į pėsčiųjų srautų intensyvumą.

Kalbant konkrečiai apie šaligatvį Žygimantų gatvėje, jis bus remontuojamas kartu su Neries krantine. Atkarpos nuo Brolių Vileišių skvero iki Žaliojo tilto remontas turėtų prasidėti artimiausiu metu, jis turėtų būti užbaigtas iki kitų metų pabaigos. Taip pat planuojama remontuoti atkarpą nuo Žaliojo tilto iki Baltojo tilto – tikimasi, kad remonto darbų projektavimas bus užbaigtas 2024 m. viduryje, o tų pačių metų pabaigoje būtų pradėtas remontas“, – sakoma savivaldybės atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją