Išvaizdi, graži šventovė, užtat, matyt, bijojo ją sunaikinti. Tačiau atgavus nepriklausomybę, maniau, kad restauruos ją. Klydau. Prieš 8 metus pradėjau kibt valdininkijai į atlapus. Apie tą rajoną – nekalbu. Tiksliau, apie jo valdininkus, žinoma, ir seniūnę.

Kreipiausi į Kultūros paveldo departamentą, į ponią Varnaitę, buvusią direktorę. Ačiū jai, kad padėjo. Jos dėka koplytėlė buvo įtraukta į kultūrinio paveldo sąrašą. Tuo ir baigėsi. Kreipiausi į atitinkamas institucijas dar kelis kartus, bet buvo pasakyta, kad nėra kam restauruot, nors pinigai ir buvo skirti. Tuojau pat pateikiau restauratorių kontaktus. Matomai nesitikėjo, kad taip greit pateiksiu. Ir vėl – kitos problemos. Daugiau, manau, nenoras užsiimti reikšmingu darbu.

Matydamas, kad nieko gero nevyksta, kreipiausi į Paveldo departamento direktorių. Kalba jis gražiai, pažadėjo greit sutvarkyt. Tačiau tai buvo tušti žodžiai. Ir taip – eilę metų, kai paskambini, tai taip jie važiuoja apziūrai. Vis tikėjaus tiek metų, kad vieną dieną ledai pajudės. Veltui, viltis – durnių motina.

2022 m. rugsėjo mėn. 12 d. kreipiausi į Kultūros ministrą elektroniniu laišku. Laukiau atsakymo – nesulaukiau... Pareiškiau, kad viešinsiu jo darbą, atsakymą gavau lapkričio 3 d. Ir vėl nieko konkretaus. Kreipiausi ir į Seimo kultūros skyriaus pirmininką poną Juozapaitį. Ir vėl pasaka ta pati. Tik po kelių įkyrių skambučių pirmininkui, kurio nepagavau, atsakymą pateikė jo padėjėjas. Nieko džiuginančio.

Aš jam atrašiau, kad 7 metai maitinat pažadais, meluojat, nedirbat... Rankų nenuleidžiu. Nusprendžiau kreiptis į dvasininkijos luomą. Tai net raštiško atsakymo negavau. Va tau ir kurija. Nebetikiu tuo luomu.

Beliko prezidentūra, turėjo bent tas sujudint tą purvą iš sąstingio. Kreipiaus raštu į žmogų, atsakingą už kultūrą. Tik po kelių skambučių jie peržiūrėjo mano raštą. Bet atsakymo raštiško taip ir nesulaukiau.

Galbūt atsakingi už tai asmenys man atsakytų, kaip Dieveniškių seniūnijoje esantis dvaras 3 kartus restauruotas? Ir pinigų jam rasta, o vat šventovei – nėra. Peršasi išvada, kad iš didesnio objekto nugvelbiama daugiau.

Tam kraštui vadovauja daug metų lenkų partija, bet ta šventovė jiems nerūpi. O Lenkijoje tokie objektukai išpuoselėti. Valdininkui eilinis žmogus su savo mintim neegzistuoja. Eilinis žmogus prisimenamas prieš pat rinkimus, jiems pasibaigus – pamirštamas. Tad ar verta už juos balsuot apskritai? Ir taip metai po metų, o Švedų koplytėlė, neilgai trukus, nuvirs. Nejaučiu aš Jums pagarbos, tad būsiu Česlovas.

***

Redakcija kreipėsi į minėtąją Seniūniją komentaro apie pastato būklę ir restauracijos planus, tačiau atsakymo nesulaukė. Jeigu atsakymas bus pateiktas, straipsnis bus papildytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)