Skaitytoja Ernesta pasidalino savo istorija.

„Esu trijų vaikų mama, kuri jau ketvirtus metus stovi eilėje Vilniaus darželiui gauti. Kiekvienais metais vis stebiuosi, kaip atsiranda vis mažiau ir mažiau 1,5-3 metų grupių, tačiau, pakeitus Vaiko priežiūros atostogų sąlygas, maniau, kad šį kartą patys mažiausieji (1,5 metų vaikai) tikrai turės didesnę galimybę patekti į tokias grupes, nuo 2023 metų rugsėjo mėnesio.

Deja, klydau. Šiais metais, kaip niekad, tokių amžiaus grupių sumažėjo. Pavyzdžiui, Pašilaičiuose nėra nė vieno darželio, kuris formuoja tokio amžiaus grupę, nors, pagal pateiktų prašymų statistika, kurią galima rasti savivaldybės puslapyje www.svietimas.vilnius.lt, prašymus pateikė 224 vaikų, gimusių 2022 metais, tėvai.

Sakysite, na ir kas, galite vesti į aplinkinių mikrorajonų darželius, tačiau ir čia turiu blogų žinių. Fabijoniškėse ir Viršuliškėse taip pat tokio amžiaus grupės nėra formuojamos, tačiau ten galite pildyti prašymus patekimui į to paties amžiaus net šešias grupes.

Kalbant apie Justiniškes, ten formuojama tik viena lietuvių kalbos grupė, tačiau trys lenkų bei rusų grupės. „Net“ 36 Šeškinės mikrorajono mažieji gyventojai gali gauti vietas lietuvių kalbos grupėse, tuo tarpų lenkų ar rusų – 47.

Geriausią dalį palikau pabaigai: Verkių seniūnijoje į darželį „Bajorėlis“ savo vaikus, gimusius 2022 metais, norėtų leisti 137 tėvų, tačiau neseniai atsidaręs darželis jau pilnai užpildė visas lietuvių kalbos grupes, kas, atrodytų, logiška.

Deja, yra vienas bet: šis darželis nuo šių metų kovo 1 dienos, kada minėtame švietimo internetiniame puslapyje visi Vilniaus darželiai paskelbė laisvas savo darželiuose esančias vietas, savo nuomonę pakeitė net keturis kartus. Nuo pat pradžių darželis skelbė renkantis vieną 1,5-3 metų lenkų kalbos grupę, i kurią žadėjo priimti 6 vaikus. Po poros dienų informacija pasikeitė- buvo planuota rinkti 30 vaikų.
Jau šiandien, tai yra kovo 7 dienos ryte, darželis nurodė, jog beturi 10 vietų, kol, galiausiai, šiandien vakare paskelbė, kad grupė neformuojama.

Norėčiau paklausti savivaldybės, ar šie rajonai priskirti prie bevaikių, ar turčių, kurie gali savo atžalas leisti į privačius darželius? Ar lietuviams tokio amžiaus grupių tiesiog nereikia (skaičiai rodo kitaip)? Taip pat, kaip paaiškintumėte situacija „Bajorėlyje“? Ar užpildę prašymus tėvai, pateiktą informaciją iš jūsų pusės, turėtų sekti kiekvieną dieną, po kelis kartus, nes kitaip vietą valstybiniame darželyje gali ir „pramiegoti“?“ – klausė Ernesta.

Vilniaus miesto savivaldybė į moters klausimus atsakė komentare.

„Ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupės sudaromos atsižvelgiant į įstaigų galimybes priimti vaikus ir į vietų poreikį atskirose seniūnijose.
Nors vietų darželiuose skaičius yra ribotas, pernai 80 proc. vaikų į darželius pateko pirmuoju tėvų prioritetu, o prasidėjus mokslo metams ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo 634 laisvos vietos. Suprantame, kad dėl įvairių priežasčių tėveliams gali netikti darželio, kuriame vietą gavo vaikas, vieta, todėl Vilniaus miesto savivaldybė skiria kasmėnesines kompensacijas į privačius darželius vaikus vedantiems tėvams.

Vasario 8 d. Tarybos sprendimu, kompensacija padidinta nuo 100 iki 120 eurų. Ji mokama tiesiogiai privačioms įstaigoms – tarp tėvų, privačios įstaigos ir miesto savivaldybės pasirašoma sutartis, pagal kurią sostinės savivaldybė moka kompensaciją įstaigai, o įstaiga tokia pačia suma mažina mėnesinį mokestį tėveliams už kiekvieną vaiką. Tokia kompensacija pernai buvo mokama už maždaug 7 tūkst. privačius darželius lankančių vaikų.

Savivaldybė nuolat ieško galimybių statyti naujus arba plėsti esamus darželius. Nuo nepriklausomybės atkūrimo iš viso pastatyta 11 naujų ikimokyklinio ugdymo įstaigų: „Bajorėlis“, „Karuselė“, „Gabijėlė“, „Gilužis“, „Vandenis“, „Žilvinėlis“, „Vėrinėlis“, „Vėjelis“, „Pilaitukas“, Vaduvos darželis-mokykla bei Santariškių. Nuo 2016 m. Vilniuje renovuotuose pastatuose įkurtos 5 ikimokyklinio ugdymo įstaigos: „Ąžuolas“, „Gluosnis“, „Žolynas“, „Giliukas“ ir „Malūnėlis“, taip pat pastatyti 6 moduliniai priestatai prie lopšelių-darželių „Atžalėlės“, „Gabijėlė“, „Gintarėlis“, „Medynėlis“, „Strazdelis“ ir „Vandenis“. Iki 2027 m. planuojama suprojektuoti ir pastatyti dar 7 darželius: po vieną Pašilaičiuose, Perkūnkiemyje, Balsiuose, Šnipiškėse, Jeruzalėje ir Senamiestyje bei du darželius Pilaitėje.

Darželis Pašilaičiuose bus statomas adresu Žemynos g. 2C, planuojama, kad jis bus užbaigtas iki 2024 m. pabaigos.

Kalbant konkrečiai apie 1,5-3 metų amžiaus grupių formavimą, savivaldybė sutinka, kad grupių patiems mažiausiems vaikams poreikis yra ne visiškai atlieptas. Tačiau, kaip jau minėjome, grupės yra formuojamos vertinant ne tik į poreikį, bet ir į galimybes, t.y., specialistų ir grupėms skirtų patalpų skaičių.

Žvelgiant į kitiems mokslo metams pateiktų prašymų tendencijas, eilėje į grupes užregistruotų 2021 metais gimusių vaikų yra 4,5 karto daugiau nei gimusių 2022 metais, todėl, atsižvelgiant į poreikį ir galimybes, 2023-2024 mokslo metams daugiausia formuojamos 2-3 metų amžiaus vaikų grupės, o 1,5-3 metų amžiaus grupės formuojamos tik tuose darželiuose, kur seniūnijos mastu poreikis yra didžiausias.

Primename, kad prašymo pateikimo laikas neturi įtakos vaiko vietai eilėje dėl priėmimo į darželius. Prioritetas teikiamas tik tam tikroms vaikų grupėms, pavyzdžiui, kai vaikas turi neįgalumą arba yra iš daugiavaikės šeimos. Vaikai, kuriems netaikomas prioritetas, remiantis priėmimo organizavimo aprašu, į darželius priimami pagal gimimo datą – eilės tvarka nuo vyriausio iki jauniausio.

Negavus vietos pageidaujamoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje, prašymus dėl priėmimo galima teikti ir bet kuriuo kitu metu, nes laisvų vietų kiekis kinta – mokslo metų eigoje, pasikeitus asmeninėms aplinkybėms, dalis tėvų išbraukia savo vaikus iš darželių sąrašų, tokiu būdu atlaisvindami vietą kitiems vaikams“, – teigė savivaldybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją