Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas Raimondas, kuris teigė, kad rūšiavimo konteinerių tenka laukti antrus metus.

„Vienas po kito vis pasirodo straipsniai, televizoriuje mirga socialinė reklama apie rūšiavimą – ką, kaip ir kodėl turėtume rūšiuoti. Būkime atsakingi ir pan.

Atrodytų, kad visiems jau seniai turėtų būti aišku apie rūšiavimo naudą, be to elgtis atsakingai prieš gamtą ir visuomenę kiekvieno žmogaus pareiga. Taip darome ir mes – savo buitines atliekas rūšiuojame. Stiklas, plastikas, popierius – viskas išrūšiuota, o tada op ir viską sumeta į vieną konteinerį! Kodėl?

Todėl, kad niekaip nesulaukiame rūšiavimo konteinerių. Gyvename Vilniuje nuosavame name. Pažįstami Alytuje per porą savaičių nuo prašymo pateikimo gavo įprastus rūšiavimo konteinerius ir dar atskirą maisto likučiams. Kiti pažįstami, kaime vienkiemyje, kažkur tarp Vienio ir Elektrėnų, taip pat per kelias savaites gavo visus konteinerius be jokių problemų.

Va tau ir sostinė... Komunalinių atliekų tvarkymo paslaugą mums teikia įmonė „Ecoservice“. Jų tinklapyje jau neaišku nuo kada nekintantis pranešimas, kad rūšiavimo konteineriai išdalinti ir neaišku, ar bus patvirtintas finansavimas 2022–iems metams, pildykite formą ir informuosime kai atsiras galimybė rūšiavimo konteinerius pristatyti.

Pernai formą užpildžiau – antri metai tylu. „Ecoservice“ tinklapyje vis tas pats nekintantis pranešimas – neaišku ar bus patvirtintas finansavimas 2022–iems metams. Bet „alio“ – jau 2023–ieji ant nosies...

Ką gi, panašu, kad teks laukti toliau. Tačiau kyla klausimas – jeigu atsiranda pinigų ištisai transliuoti reklamas, tai kodėl neatsiranda pinigų konteinerių įsigijimui?!

Juk neturint konteinerių, tai ir reklama yra bevertė. Ar Vilnius turi pinigų tik tokiems nesąmoningiems projektams kaip gatvių siaurinimas, „skulptūrų“ ir kitų „vertingų meno kūrinių“ primėtymui po pievas ir parkus ir pan.?“ – rašė skaitytojas Raimondas.

Komentuoja „Ecoservice“ Atliekų surinkimo verslo direktorė Daiva Skrupskelienė.

„Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“ yra suinteresuota, kad kuo daugiau atliekų būtų tinkamai išrūšiuota ir kuo daugiau pakuočių galėtume paruošti perdirbimui. Esame pasiruošę fiziškai aprūpinti gyventojus individualiais pakuočių ir pakuočių atliekų konteineriais bei vykdyti šių konteinerių aptarnavimą ir atliekų surinkimą.

Norime patikslinti, kad už infrastruktūros plėtrą ir jos finansavimą yra atsakingos pakuočių tvarkymo organizacijos ir savivaldybė.

Tikimės, kad artimiausiu metu bus išspręsti visi klausimai ir rastas sprendimas, kad gyventojai galėtų patogiai rūšiuoti.

Mūsų žiniomis, šiuo metu kaip tik vyksta viešasis konkursas dėl rūšiuotų atliekų išvežimo, kuriame įtraukta ir sąlyga dėl gyventojų aprūpinimo konteineriais. Dėl detalesnės informacijos apie viešąjį konkursą siūlome kreiptis į savivaldybės atstovus“, – rašė atstovė D. Skrupskelienė.

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas teigė, kad rūšiuojamų atliekų konteinerių problema itin opi.

„Rūšiuojamų atliekų konteinerių problema Vilniuje itin opi, tačiau jos sprendimą riboja galiojantys teisės aktai. Vadovaujantis jais, rūšiuojamų atliekų konteinerių įrengimą, priežiūrą, atliekų išvežimą ir konteinerių skaičiaus plėtrą turi finansuoti pakuočių gamintojai ir importuotojai.

Visgi gamintojai ir importuotojai šią pareigą vykdo tik iš dalies, todėl rūšiavimo konteineriai lengvai pasiekiami ne visiems gyventojams. Suprantame, kad rūšiuojamų atliekų konteinerių skaičius yra nepakankamas, o poreikis nuolat auga, todėl kreipėmės į Aplinkos ministeriją, siūlydami keisti galiojančią tvarką, leidžiant savivaldybėms savarankiškai organizuoti rūšiuojamų atliekų surinkimą ir išvežimą arba naikinant licencijas pareigos nevykdantiems gamintojams ir importuotojams.

Taip pat ketinome teikti prašymą dėl dotacijos įsigyjant individualius antrinių žaliavų konteinerius, tačiau tam reikėjo užsitikrinti, kad gamintojai ir importuotojai finansuos bent pusę konteinerių įsigijimo sumos.

Jiems nesutikus finansuoti įsigijimo, negalėjome teikti prašymo dotacijai gauti. Keisti sąlygų ir leisti savivaldybei savarankiškai prašyti dotacijos kvietimą paskelbusi APVA nesutiko“, – rašė atstovas G. Grubinskas.

Savo istorijas ir pasakojimus siųskite pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją