Pažadėjusi beveik rojaus sąlygas buriuotojams savivaldybė pirmiausia ėmėsi ardyti buriuotojų entuziastų pastatytas legaliai veikiančias prieplaukas, išgujo jūrų skautus ir galiausiai nebeliko vietos saugiai buriuoti vaikams, lankantiems buriavimo mokyklą „Bangpūtys“.

Šių metų pavasarį Kauno m. apylinkės teismas nusprendė panaikinti naujos prieplaukos Neptūno įlankoje statyboms išduotą leidimą, tačiau savivaldybės užsakymu pradėti darbai nesustojo.

Už valstybės pinigus perkanti teisininkų paslaugas Kauno m. savivaldybė nusprendė ne tik nepaisyti teismo sprendimo, bet ir elementarių aplinkosaugos reikalavimų.

Gegužės mėnesį neršiant žuvims atliko dugno gilinimo darbus, nors pagal LR Aplinkos ministerijos nustatytus Aplinkosauginius reikalavimus paviršinių vandens telkinių dugno valymo ir gilinimo darbams vykdyti vidaus vandenų keliuose, uostuose ir prieplaukose ši veikla draudžiama žuvų neršto metu (nuo kovo 15 d. iki birželio 30 d. ir nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 30 d.).

Maža to, Kauno m. savivaldybės administracijos užsakymu be leidimo pastatyta nauja prieplauka yra nesaugi, atstumai prasilenkti laivams neatitinka valstybės nustatytų saugios laivybos standartų.

Šią nelegalią komercinę prieplauką savivaldybė net pradėjo nuomuoti 2022 m. navigacijos sezono pradžioje, nors ji iki šiol neįregistruota Įregistruotų vidaus vandenų komercinių prieplaukų sąraše ar Įregistruotų vidaus vandenų uostų sąraše, t.y. su nuomininkais pasirašytos nuomos sutartys ir gautos piniginės lėšos už neįregistruotame objekte vykdomą komercinę veiklą.

Pažadėjusi, kad naują jachtklubą valdys buriavimo mokykla „Bangpūtys“ savivaldybė netikėtai perdavė naujai statomą prieplauką biudžetinei įstaigai „Parkavimas Kaune“. Šiandien miestiečiams prie krantinės jau nebegalima privažiuoti: kelią saugo pakeliamas užkardas.

Nusivylusi visišku Kauno m. valdininkų nenoru bendradarbiauti su buriuotojais šie dar 2019 m. pradėjo teisinę kovą už buriuotojų entuziastų interesus. Turistinių burlaivių savininkų asociacija (TBSA) teikia skundus, pasiteiravimus atsakingoms valstybės institucijoms su prašymais įvertinti Kauno m. savivaldos veiksmus, deja dažnai sulaukia atsakymų, kad institucija nėra įgaliota vertinti akivaizdžių teisės aktų pažeidimų, tai neva teismo prerogatyva.

Asociacija neatlygintinai „priglaudė“ VšĮ „Jūrų skautai“, savo lėšomis finansuoja teisinę kovą su valdininkų savivale ir tikisi, kad artimoje ateityje laimės teisingumas ir visuomeniniai interesai.

TBSA prezidentas Edvinas Paškevičius sako: „Mums nebuvo sunku savo lėšomis statyti prieplauką ir organizuojant talkas sutvarkyti marių pakrantę, mums smagu organizuoti renginius ne tik buriuotojams, bet ir miesto gyventojams: Joninių laužą mariose, buriuotojų paradą, himno giedojimą Valstybės dieną.

Mes nesame prieš krantinės atnaujinimą, galime geranoriškai įsitraukti į projektą, deja savivaldybė pastaruosius trejus metus bendrauja su mumis tik teismo paliepimu. Tikimės, kad ilgainiui mariose liks vietos ne tik turtingiesiems, bet ir visai buriuomenei, ir jaunimo entuziastams.“

***

„Delfi“ kreipėsi komentaro į Kauno miesto savivaldybę. Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas teigė, kad sąlygos vaikams ir sportininkams planuojamos gerinti ateityje.

„Iki pontoninės prieplaukos įrengimo vadinamojoje Neptūno įlankoje netrūko savivalės ir chaoso. Šiuo projektu norime užtikrinti vienodas sąlygas visiems, kad gyventojai šioje teritorijoje savo laivelius galėtų laikyti ištisus metus. Įrengtoje pontoninėje prieplaukoje mokestis nustatytas miesto tarybos sprendimu – visiems taikomas skaidriai ir vienodai, nesudarant jokių išskirtinių sąlygų. Ateityje čia gerinsime sąlygas vaikams ir sportininkams – planuojama pastatyti visą mokymo bazę ir įrengti kitus patogumus“, – sakė G. Barčauskas.

Siųskite savo pasakojimus ir istorijas pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)