Į „Delfi“ kreipėsi skaitytoja Janina, kuri teigė atstovaujanti visų gyventojų vardu. Kaip teigė skaitytoja, ji į žiniasklaidą kreipėsi dėl Vilniaus miesto savivaldybės piktnaudžiavimo ir nesiskaitymo su gyventojais.

„Mes, Ateities g. 7, Vilnius, gyventojai, esame šokiruoti ir pasipiktinę tokiu Vilniaus miesto savivaldybės piktnaudžiavimu ir nesiskaitymu su gyventojų nuomone. Savavališkumu ir nederinimu su gyventojais juos liečiamais klausimais (šiuo atveju dėl pusiau požeminių atliekų surinkimo konteinerių).

Ir dėl konteinerių statymo priešais gyventojų langus, ir automobilių stovėjimo aikštelės sudarkymo, sumažinus parkavimo vietų. Prašome pagalbos, užkertant Vilniaus m. savivaldybės administracijos ir kitų pavaldžių jai darbuotojų kaprizingiems projektams, kuriuos sudarant nevykdoma gyventojų apklausa, neatsižvelgiama į gyventojų nuomonę, neatliekama gyventojų apklausa.

Šie konteineriai čia nereikalingi, nes netoliese iš abiejų pusių yra tokios konteinerinės aikštelės, be to jau apie 6 metus kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybę dėl pėsčiųjų tako paklojimo prie Ateities g. 7 namo, pietinės pusės, kur ant išlindusių medžių šaknų griuvinėja ir susižeidžia vaikai, slidinėja senoliai.

Šis išmintas takas veda į viešojo transporto stotelę iš kurios gyventojai važiuoja į mokyklas, poliklinikas, ligonines, eina į parduotuves, paštą.

Tai Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai niekaip nesugeba suorganizuoti šio šaligatvio nutiesimo, tai tęsiasi jau nemažai laiko. Pažadėjo, bet vis jie neprisiruošia, o sugadinti tai kas tvarkinga, jie sugeba. Kiek Lietuvos žmonės bus mulkinami?

Beveik visi savivaldybės darbuotojai „dirba“ nuotoliniu būdu ir prisiskambinti jiems beveik neįmanoma. Pagal juos, mes žmogeliai turime kentėti ir tylėti Tokia politika valdančiųjų“, – rašė skaitytoja Janina.

„Delfi“ pasidomėjo šia situacija ir kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę dėl susidariusios situacijos.

Vilniaus miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Visockas teigė, kad su bendrijos pirmininke vyko pokalbis telefonu ir buvo paaiškinta visa planuojamų darbų eiga.

„Savivaldybės darbuotojai balandžio mėnesį su pirmininke yra kalbėję telefonu ir paaiškino planuojamų darbų eigą. Tąkart pirmininkė pastabų neturėjo. Pirmininkei buvo papasakota, kad yra numatyta įrengti taką pietinėje namo pusėje, kai bus vykdomi Ateities gatvės dviračių tako remonto darbai.

Siekiant kompleksinio sprendimo ir sklandaus teritorijos vystymo, darbus naudinga atlikti vienu metu, sujungiant trūkstamas grandis ir pėsčiųjų nuvedimo vietas iš vienos Ateities gatvės pusės į kitą. Darbus planuojama atlikti dar šią vasarą“, – sakė A. Visockas.

Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėja Eglė Bernotavičienė teigė, kad komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelė įrengta pagal patvirtintą projektą laikantis visų galiojančių teisės aktų reikalavimų.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 31 dalimi savivaldybės yra atsakingos už komunalinių atliekų tvarkymo sistemų diegimą, antrinių žaliavų surinkimo ir perdirbimo organizavimą, sąvartynų įrengimą ir eksploatavimą.

Siekdami atliekų turėtojams sudaryti bei gerinti sąlygas komunalines atliekas rūšiuoti, tvarkyti pagal teisės aktų reikalavimus, plečiama ir tobulinama komunalinių atliekų surinkimo infrastruktūra bei tankinamas komunalinių atliekų surinkimo aikštelių tinklas Vilniaus mieste.

Gyventojų minima komunalinių atliekų surinkimo aikštelės vieta parinkta atsižvelgus į daugelį faktorių (atliekų turėtojų skaičių pagal susidarančių atliekų kiekį, konteinerių aikštelės pasiekiamumą, atstumą nuo pastato langų ir durų iki konteinerių aikštelės − ne mažiau kaip 10 m, įrengimo vietoje neturi būti požeminių komunikacijų (šildymo, dujų, nuotekų, elektros ir kiti tinklai) ir kt.).

Minima komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelė įrengta pagal patvirtintą projektą laikantis visų galiojančių teisės aktų reikalavimų, išlaikant visus minimalius atstumus – nuo konteinerių aikštelės iki artimiausio gyvenamojo namo langų ir (ar) durų yra išlaikytas didesnis negu 20 m atstumas ir pan.

Pažymime, kad gyventojai apie numatomą įrengti komunalinių atliekų surinkimo aikštelę buvo informuoti teisės aktų nustatyta tvarka: 2021-11-08 nuotoliniu būdu įvyko aikštelės projektinių pasiūlymų viešinimas, kurio metu gyventojai galėjo išsakyti savo nuomonę dėl aikštelės įrengimo.

Pastebėtina, kad viešinimo metu Viešajame susirinkime visuomenės atstovai dalyvavo. Iki susirinkimo ir susirinkimo metu dėl šios aikštelės gyventojų klausimų ar pasiūlymų negauta.

Atkreiptinas dėmesys, kad informacija apie viešinamas komunalinių atliekų surinkimo aikšteles yra viešai prieinama ir skelbiama Savivaldybės el. svetainėje (nuorodą pridedame čia: Visuomenės informavimas apie numatomą C5 tipo pusiau požeminių konteinerių aikštelių Ateities g. 11A, Bitininkų g. 4F, Taikos g. 69, Vilniuje, projektavimą – Vilniaus miesto savivaldybė (vilnius.lt)).

Taip pat informacija apie komunalinių atliekų surinkimo aikštelės viešinimą buvo nurodyta gerai matomoje vietoje pastatytame informaciniame stende. Atkreipiame dėmesį, kad teisės aktai nenumato prievolės vykdyti gyventojų apklausas dėl planuojamų įrengti komunalinių atliekų konteinerių aikštelių, kaip nurodo gyventojai, juolab, kad konteinerių aikštelės įrengiamos valstybei nuosavybės teise priklausančiuose nesuformuotuose žemės sklypuose.

Savivaldybė apie gyventojų nepritarimą dėl aikštelės įrengimo sužinojo tik konteinerių aikštelės rangos metu, kuomet statybvietėje susirinkę gyventojai trukdė vykdyti darbus, darbų vietą buvo užstatę automobiliu. Tik atvykus policijos pareigūnams buvo sudaryta galimybė toliau tęsti darbus“, – rašė atliekų tvarkymo poskyrio vedėja E. Bernotavičienė.

Po šio straipsnio publikavimo su redakcija pakartotinai susisiekė laiško autorė ir to pačio namo gyventojas.

„Projekte buvo nurodytas adresas Ateities g. 11A, o juk mūsų namas yra Ateities g 7. ir nuoroda buvo įsmeigta į žemę prie šaligatvio, kak konteineriai bus statomi adresu Ateities g. 7“, – rašė skaitytoja.

„Šiukšlių konteineriai pagal galutinį projektą turi būti įrengti Ateities g. 11A. Kodėl jie pastatyti Ateities g. 7, automobilių aikštelėje turi atsakyti projekto sudarinėtojas ir miesto architektas. Jų parašai yra patvirtinti projekte. O projekto nuotraukas padarėme kartu su Verkių būsto vadovo pavaduotoja. Jeigu jums to neužteks, vadinasi Vilniaus miesto savivaldybėje vyrauja korupcija. Jeigu šių konteinerių neiškels, mūsų bendrija kreipsis į SST. Tai tiek žinių“, – rašė skaitytojas Rimvydas


Savo pasakojimus ir istorijas siųskite pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)