Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas, kuris teigė, kad susidūrė su nemalonia situacija deklaruojant savo pajamas.

„Noriu papasakoti apie keistą situaciją apie VMI mokesčių deklaravimą. Uždeklaravus pajamas atsirado suma, kurią turėjau sumokėti VMI. Mokėjimą nusprendžiau padaryti po keleto dienų, nes abejojau sistemų patikimumu ir tiesiog palaukiau kol tikrai ta deklaracija bus patvirtinta.

Kitą dieną prisijungus prie Mano VMI sistemos, prie įmokos atsirado informacija, kad palaukite perskaičiuojami delspinigiai. Tikrai sąžiningai laukiau apie 30 minučių tačiau procesas vis nesibaigė.

Paspaudus ant besisukančių rodyklių iššoko pranešimas, kad galiu sumokėti esamą sumą dabar, o delspinigius vėliau kai apskaičiuos. Taip ir padariau – sumą sumokėjau į VMI nukreipiantį mokesčių programėlę Foxpay.

Tačiau šiandien prisijungus prie sistemos jau matau sumą su delspinigiais apie 50 centų, tačiau, kad įdomiausia sistema vėl sako, kad perskaičiuojami delspinigiai.

Čia ir prasidėjo pats istorijos įdomumas kai paskambinau VMI bendruoju nr 1882, ten aiškiai pasakė, kad delspinigius skaičiuos iki tol kol negaus mokėjimo patvirtinimo iš tarpininko, o tai gali užtrukti dar apie 4–5 dienas.

Man tikrai tapo keisti jau keletas momentų šioje istorijoje: kaip tiek ilgai gali trukti pinigų „suvaikščiojimas“, faktiškai suma sumokėta ir pinigai iš sąskaitos nuskaičiuoti tą pačią sekundę, o žmogui vis vien skaičiuojami delspinigiai, o tai ir žodžiu patvirtino konsultantė, kad skaičiuos delspinigius tol kol VMI negaus įmokos iš surinkėjo; ką šis vadinamas mokesčių surinkėjas veikia su visomis surinktomis įmokomis 4–5 dienas, kai žmonėms yra skaičiuojami delspinigiai?

Taip jau gaunasi, kad paprasti žmonės moka delspinigius tol kol tariamas mokesčių surinkėjas naudojasi žmonių surinktais pinigais (milijonais eurų) ir aš jau kalbu ne apie save, bet aplamai apie visus mokesčių mokėtojus. Ten tikrai yra milijoninės sumos, o valdžios institucijos nenori nieko daryti“, – rašė skaitytojas.

Visais atvejais, net ir tada, kai klientai jau vėluoja pateikti deklaraciją ir sumokėti Gyventojų pajamų mokestį ir todėl jiems susidarę delspinigiai, sumokėti įmokas jie gali keliais būdais.

Vienas iš jų – atlikti mokėjimus tiesiogiai internetu iš savo sąskaitos banke į pasirinktą VMI surenkamąją sąskaitą. Tokiu atveju, už įmokos pavedimą gyventojas moka pagal savo banko nustatytus įkainius (jeigu tokie taikomi), o pavedimas yra įskaitomas nedelsiant.

Valstybinės mokesčių inspekcijos komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė teigė, kad klientas gali pasirinkti kitą mokėjimo būdą.

„Klientas gali rinktis ir kitą būdą – mokėti per Elektroninius valdžios vartus, kuriuos administruoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK).

Atliekant mokėjimą per Elektroninius valdžios vartus klientai gali pasirinkti vieną iš trijų jam tinkamiausių mokėjimo būdų:

– Apmokėti per internetinę bankininkystę šiuose bankuose: Swedbank AB, AB Šiaulių bankas, UAB Medicinos bankas. Pasirinkus šį mokėjimo būdą, automatiškai tiesiogiai būsite nukreipti mokėjimo atlikimui per pasirinkto banko internetinę bankininkystę. Šie bankai papildomo administravimo mokesčio už įmokų pervedimą netaiko.

– Mokėjimo pavedimu per mokėjimo tarpininką „FoxPay“ šiuose bankuose: AB SEB, Luminor, AB Citadele. Mokant per mokėjimo tarpininką Foxpay, taikomas komisinis mokestis.

– Mokėjimo kortele (VISA, Mastercard) per mokėjimo tarpininką FoxPay. Mokant mokėjimo kortele per mokėjimo tarpininką FoxPay, taikomas komisinis mokestis.

Sąlygos mokėjimo atlikimui pasirenka tarpininką UAB „FoxPay“, yra nustatytos atlikus viešąjį pirkimą pagal Viešųjų pirkimų įstatymo nustatytą tvarką. Sutartį su UAB „FoxPay“ dėl mokėjimų tarpininkavimo paslaugų teikimo ir įkainių sudariusi ne VMI, o Elektroninius valdžios vartus administruojantis Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK“, – rašė atstovė R. Asakauskaitė

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)