Į „Delfi“ kreipėsi skaitytoja, kurios kaimynas gavo Sodros laišką dėl Vienišo asmens išmokos gavimo.

„94 metų senukas, kuris niekada nebuvo vedęs ir neturi vaikų iš Sodros gavo laišką, kurio aišku perskaityti nesugebėjo, nes silpnai bemato, todėl paprašė pagelbėti.

Skaitome laišką: „Informuojame Jus, kad Jums galimai priklausytų vienišo asmens išmoka, kuri skiriama turimais Sodros ir LR gyventojų registro duomenimis be atskiro asmens prašymo.“

Lyg ir viskas šaunu, bet skaitome toliau: „remiantis Gyventojų registro duomenimis, neturime informacijos apie Jūsų šeimyninę padėtį (ar buvo sudaryta santuoka/ištuoka, ar esate našlys ar viengungis“.

Viskas teisingai, jei nebuvai vedęs, tai ir neturi būti kažkokių duomenų apie santuoką ar našlystę, juk apie viengungystę nieks jokių dokumentų neišduoda.

Skaitome dar toliau: „Jeigu šiuo metu turite galiojančią santuoką/ ištuoką ar nebuvote vedęs, prašome atvykti į artimiausią Sodros priimamąjį ir tai patvirtinti. Atvykdami su savimi turėkite šį kvietimą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dokumentus apie santuokos/ ištuokos registravimą“.

Štai tau ir „be atskiro asmens prašymo“. Vargšas senukas labai susikrimto, sušlubavo širdelė nuo to streso. Pergyveno, kaip gi dabar iki tos Sodros nukeliauti, juk per tą pandemiją saugojosi, namie prasėdėjo ir nelabai paeina, be to vis dar baisu, o jeigu kovidą pasigaus, juk žmonės vis dar miršta nuo jo, o dar kažkaip turės įrodyti, kad niekada nebuvo vedęs.

Biurokratams kas, išsiuntinėjo laiškus ir jiems nerūpi, kaip žmogus jų nurodymus įvykdys. Kuo mažiau kreipsis tuo geriau, ir vėl gražu tik popieriuje ir per televiziją ir visai nesvarbu, kad tokie reikalavimai nelogiški. Galėtų ir į gimimo datą pasižiūrėti, ir negąsdinti senolių tokiais laiškais, bet ir skirtų „be atskiro asmens prašymo“, kaip deklaruoja.

O senukui pinigėliai labai praverstų, juk turi už bendriją sumokėti, už renovaciją, už komunalinius, už vaistukus (nors turėtų gauti nemokamai, bet gydytoja išrašė nekompensuojamus, tai ir moka visą kainą virš 100 eurų), o dar maisto kainos kaip ant mielių kyla.

Bandysim kaip nors padėti senukui su ta „Sodra“ susidoroti, nors dabar svarbiau sveikata, nes spaudimas niekaip nekrenta po tokio laiško“ , – rašė moteris.

„Sodros“ atstovė Malgožata Kozič teigė, kad registre nėra civilinių aktų įrašų, kurie įregistruoti iki 1993 metų.

„Vienišo asmens išmokos skiriamos be prašymo, remiantis Gyventojų registro duomenimis apie asmens šeiminę padėtį ir „Sodros“ registro duomenimis apie asmens gaunamas išmokas.

Tačiau Gyventojų registre vis dar nėra įrašyti daugelio žmonių civilinės būklės aktų, įregistruotų iki 1993 metų, duomenys. Tai reiškia, kad registre nėra civilinės būklės akto įrašų – gimimo, santuokos, ištuokos, mirties.

Todėl prieš skiriant vienišo asmens išmokas asmenims, kurių santuokos ar ištuokos atsižvelgiant į jų amžių galėjo būti sudarytos ar nutrauktos iki 1993 metų, „Sodros“ teritoriniai skyriai kreipiasi į tokius gyventojus, prašydami pateikti dokumentus, patvirtinančius santuoką ar ištuoką, arba raštu patvirtinti, kad žmonės niekada nebuvo sudarę santuokos – pasirašyti patvirtinimus.

Duomenys apie asmens santuoką/ištuoką perduodami Gyventojų registrui.
Jei žmogus negali atvykti į „Sodros“ skyrių, klientas arba jo teisėtas atstovas gali pateikti patvirtinimą internetu per asmeninę paskyrą www.sodra.lt/gyventojui.

Prisijungus reikia pasirinkti skiltį „Prašymai“, tada „Bendro pobūdžio prašymai“ ir „Naujas prašymas“. Prašymo tekste įrašyti: patvirtinu, kad nesu sudaręs santuokos“, – rašė atstovė M. Kozič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)