Delfi sulaukė skaitytojo laiško: „Jei namie yra televizorius su SMART TV funkcija, jokie propagandos draudimai negalioja. Ryte įsijungiu televizorių, įeinu į Smart TV aplinką, pasileidžiu programėlę, pvz., Peers arba Laim (turbūt yra jų ir daugiau).

Ir valio – RT srautas liejasi laisvai. Ir nemokamai. Einu per prieinamų kanalų sąrašą – randu TVC, KRYM TV, DAGESTAN. ir dar šimtus tokių. Vieną bandau paleisti. Per 3 min sužinau, kad 80 proc. rusų pasirengę boikotuoti užsienio prekes.

Juk šlepetes galima pasigaminti iš plastikinių butelių, krepšį pirkiniams – iš batų raištelių. Rimtu veidu teigė vedėjų porelė. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu.

Vis tik grįžtu prie pradinio klausimo. Kodėl kone kiekviename išmaniajame televizoriuje palikta galimybė skleisti visu ES mastu uždraustą propagandinį turinį? Kas už tai atsakingas?“

Rusiški kanalai

Krašto apsaugos ministerijos atstovas teigė, kad už TV kanalų stabdymą atsakinga Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

„Dėl TV kanalų retransliacijos stabdymo siūlytume kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją. Šiuo metu ši komisija dėl karo kurstymo ir propagandos yra sustabdžiusi aštuonių Kremliaus propagandos kanalų retransliavimą Lietuvoje, o „Google“ yra raginama nedelsiant pašalinti šių bei kitų karą kurstančių kanalų prieigą ir „YouTube“ platformoje.

Europos Komisija yra paskelbusi, kad visoje Europos Sąjungoje bus draudžiamos ir melą skleidžiančios Rusijos valstybinės žiniasklaidos „RT“ bei „Sputnik“ transliacijos.

Nepriklausomą Ukrainą užpuolusi Rusija vykdo aktyvią dezinformacijos kampaniją. Raginame išlikti kritiškiems ir stebėti tik patikimus informacijos kanalus, tikrinti informaciją oficialiuose Lietuvos institucijų šaltiniuose bei remtis ir dalytis tik patvirtinta informacija.

Apie dezinformacijos srautą pasikalbėkite ir su artimaisiais – patarkite jiems, kokias naujienas ir kur skaityti. Daugiau informacijos, kaip nepasimesti informacijos sraute, pateikiame čia “, – rašė atstovas.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas, nurodė, kad dėl išsamesnės informacijos teikimo atsako Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

„Lietuvos radijo ir televizijos komisija vykdo licencijuojamų ir nelicencijuojamų radijo ir (ar) televizijos programų transliavimo ir (ar) retransliavimo veiklos reguliavimą, nustato Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktų pažeidimus šioje srityje, reikalauja užtikrinti, kad tokie pažeidimai nesikartotų ir, prireikus, užblokuoja propagandines žiniasklaidos priemones“, – atsakė atstovas.

Lietuvos radijo ir televizijos atstovas Algimantas Kaziliūnas nurodė, kad nurodytos televizijos programos priklauso Rusijos Federacijos jurisdikcijai.

“Atsakydami į Jūsų paklausimą, informuojame, kad asmens kreipimesi nurodytos televizijos programos priklauso Rusijos Federacijos jurisdikcijai ir yra transliuojamos Rusijoje (Russia Today iki ES Tarybos sprendimo riboti jos skleidimą ir ES teritorijoje).

Didelė dalis Rusijos jurisdikcijai priklausančių televizijos programų yra skleidžiamos ir internete (teisėtai ir neteisėtai) ir jas gali matyti Lietuvos gyventojai, pvz. kompiuterio ekrane, taip pat ir pajungtų prie interneto išmaniųjų televizorių (pvz., žymimų prekės ženklu SMART TV) ekranuose naudodamiesi interneto naršykle ar įdiegę programėles, suteikiančias prieigą prie televizijos programų paketų.

Atsižvelgiant į tai, kad televizijos programų skleidimo internete paslaugos teikiamos naudojant IP protokolą, teoriškai yra įmanoma blokuoti televizijos programų priėmimą, blokuojant atitinkamų IP adresų užklausas, tačiau tokia priemonė šiuo metu būtų neproporcingai labai brangi. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad teisės aktuose tokios priemonės taikymas yra nereglamentuotas“ , - pakomentavo A. Kaziliūnas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)