Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas Gediminas, teiraudamasis naujos tvarkos patikslinimo.

„Rašau jums dėl naujos izoliavimosi tvarkos. Visai neseniai ji pasikeitė, kai Ingrida Šimonytė pareiškė, esą nemedžiosim, nežiūrėsim, kas kokiose parduotuvėse lankėsi, svarbu žinoti ir izoliuoti artimus kontaktus. Taigi, dabar po kontakto šeimoje izoliuojasi visi šeimos nariai arba po kontakto darbe – artimi kolegos. Izoliuotis turi net ir gavę trečią skiepą. Petys subadytas, bet aš uždarytas, – kaip mėgstu sakyti, bet dabar ne apie tai.

Man kilo klausimas dėl mokyklų ir darželių. Artimas kolega – tas, kurį sutinki darbe. O kaip su artimu mokiniu, artimu darželio draugu? Yra šimtai tūkstančių vaikų, kurie neskiepyti, ir kaip yra su jais? Ar susirgus auklėtojai galioja artimo kontakto sąvoka kaip ir darbe? O gal gali sirgti pusė grupės, bet kiti – toliau sėkmingai lankyti darželį? Liko neaišku, ar darželinukams ir moksleiviams po kontakto su COVID-19 sergančiu grupės ar klasės draugu reikia izoliuotis, ar ne? Konkrečiai apie vaikus nieko nėra parašyta“, – klausė Gediminas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pasidalijo visais algoritmais, pagal kuriuos skaičiuojama naujoji tvarka. Pirmiausia, kaip matoma lentelėje, kontaktą darbe turėjusiems asmenims saviizoliacija netaikoma. Tiesiog rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu.

Naujausius izoliacijos algoritmai visuomenei ir ugdymo įstaigoms

Kalbant apie mokyklas, kai klasės mokiniai nesitiria profilaktiškai, bet klasėje nustatytas teigiamas COVID-19 ligos atvejis, izoliuotis turi tik tas mokinys, kuriam patvirtinta liga. Likusi klasė turi pasirinkimą: mokiniai gali arba testuotis ir tada nesiizoliuoti, arba, jei atsisako testų, turi izoliuotis 7 dienas.

Naujausius izoliacijos algoritmai visuomenei ir ugdymo įstaigoms

Kai klasės mokiniai profilaktiškai tiriasi kaupinių metodu, ir kaupinys teigiamas, mokiniai turi individualiai darytis PGR tyrimą, o kas jo nesidaro – 10 dienų izoliuotis. Likusi klasė turi testuotis ir tada izoliuotis arba ne, priklausomai nuo rezultatų. Tie, kurie testuotis atsisako, turi izoliuotis 7 dienas.

Naujausius izoliacijos algoritmai visuomenei ir ugdymo įstaigoms

Dar vienoje lentelėje nurodoma, kaip elgtis, jeigu klasės mokiniai tiriasi profilaktiškai savikontrolės greituoju antigenų testu.

Naujausius izoliacijos algoritmai visuomenei ir ugdymo įstaigoms

Atsakant į skaitytojo klausimą – jei sąlytį su COVID-19 sergančiu ugdymo įstaigoje turėjo vaikas, besimokantis pagal ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programą, izoliacija ir testavimas netaikomi. Rekomenduojama ne mažiau kaip 10 dienų stebėti vaiko būklę ir pasireiškus simptomams nedelsiant izoliuotis.

Naujausius izoliacijos algoritmai visuomenei ir ugdymo įstaigoms

Algoritmas šiose įstaigose dirbantiems darbuotojams atrodo taip:

Naujausius izoliacijos algoritmai visuomenei ir ugdymo įstaigoms

SAM taip pat pateikė informaciją dėl sąlytį su COVID-19 sergančiu turėjusių tęstinio profesinio mokymo, suaugusiųjų neformalaus švietimo ir aukštojo mokslo studijų darbuotojų bei ugdytinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)