„Delfi“ sulaukė piliečio Vitoldo laiško, kuriame jis piktinosi nekompensuojamais testais.

„Pedagogai, mano manymu, platina virusą toliau. Einu į darbą ir viską darau, kaip pridera, bet turiu vieną rimtą abejonę. Ar tikrai mano nusipirktų greitųjų testų pakanka mokiniams ir kolegoms apsaugoti?

Kodėl valstybė nekompensuoja mums testo, po turėto kontakto su sergančiuoju? Pedagogo alga tokia, kad negali sau leisti 80 eurų testui. Testui, kurio esmė užtikrinti, kad pedagogas gali dirbti neplatindamas koronaviruso. Kontaktą su sergančiu turėjusiems pedagogams rekomenduojama atlikti greitąjį testą ir dirbti toliau, nors greitieji testai rodo gaidį. Kiek tas Dulkys sutaupys?“ – klausė Vitoldas.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai teigė, kad sprendimas būtinąjį periodinį testavimą apmokėti pačių darbuotojų arba darbdavių lėšomis yra susijęs ne su vakcinacijos tempais, o su atsakingu ir racionaliu valstybės finansų valdymu.

„Valstybė šiandien užtikrina kiekvienam šalies gyventojui nemokamą ir efektyvią apsaugą nuo COVID-19 ligos – galimybę pasiskiepyti. Jeigu gyventojas savo iniciatyva pasirenka kitą rizikos mažinimo būdą, jis prisiima ir su juo susijusius kaštus.

Antigeno testų jautrumas ir specifiškumas gali skirtis, priklausomai nuo gamintojo, tačiau visi antigeno testai privalo atitikti minimalius reikalavimus, nurodytus 2020 m. gruodžio 4 d. sveikatos apsaugos ministro įsakyme Nr. V-2797 „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) tyrimų atlikimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Jame numatyta, kad antigeno testai gali būti naudojami, kai užtikrinama, kad antigeno testų specifiškumas yra ne mažesnis nei 99 proc., jautrumas – ne mažesnis nei 90 proc., lyginant su PGR tyrimų ėminiais, kurių ciklo slenkstis (angl. cycle threshold) yra pasiskirstęs intervale iki 25 (įskaitytinai), kai tiriami COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) simptomų turintys ar sąlytį su patvirtintu ar įtariamu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju turėję asmenys, arba antigeno testų jautrumas ne mažesnis nei 90 proc. lyginant su PGR tyrimų ėminiais, kurių ciklo slenkstis (angl. cycle threshold) yra pasiskirstęs intervale iki 33 (įskaitytinai), kai atliekami profilaktiniai tyrimai.

Reikalavimus atitinkančių testų sąrašas skelbiamas adresu https://vaspvt.gov.lt/node/1541

COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) diagnozuoti atliekamam tyrimui naudojamo ėminio turinio tipas pasirenkamas pagal ištyrimui naudojamų reagentų ar testų specifikacijose nurodytus duomenis, t. y. jei tyrimo atlikimui tinkamas seilių ėminys, jį galima naudoti, tačiau nesvarbu, koks ėminio tipas naudojamas, turi būti užtikrinama tyrimų kokybė, t. y. atitiktis kiekvienam tyrimui numatytiems jautrumo ir specifiškumo reikalavimams“, – paaiškino atstovai.

SAM taip pat priminė, kad būtinasis periodinis testavimas dėl COVID-19 ligos gali būti vykdomas PGR tyrimais arba greitaisiais antigeno testais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)