Nebe pirmą kartą pastebėjau, kad po kiekvieno pasivaikščiojimo mano gražuolis auksaspalvis retriveris į namus grįžta šlubčiodamas.

Iš pradžių maniau, kad galbūt susižalojo, galbūt nikstelėjo leteną ar ant kažko užlipo.

Tačiau užteko pokalbio su kaimyne, kad suprasčiau, kas iš tiesų nutiko.

Kaimynė augina du vipetus ir išties mėgsta su jais pasivaikščioti. Žinoma, augintinius tokiais orais tenka šiltai apvilkti, tačiau ko dėl mylimo gyvūno nepadarysi.

Ir ji pastebėjo, kad po kiekvieno ilgesnio pasivaikščiojimo nubarstytais šlapiais šaligatviais abu šuniukai namo grįžta šlubčiodami, o kartais net ir vieną kitą leteną pakeldami ir šokuodami ant trijų.

Sunerimusi ji nuskubėjo pas veterinarą, kuris ir paaiškino viską, kas vyksta. Pasirodo, Vilniaus šaligatviai barstomi grynu natrio chloridu, gryniausia druska be jokių priemaišų.

O ši – ėdri. Juk žinote, kaip po žiemos atrodo batai? Pasirodo, tas pats vyksta ir su augintinių kojomis: šlampanti, tirpstanti druska ant letenėlių pradeda jas graužti, atsiranda žaizdos, oda išsausėja, suskeldėja.

Kyla klausimas: ar išties Vilniaus valdžia taip nekenčia gyvūnus auginančių žmonių, kad šiuos pradėjo kankinti? Negi negalima rinktis draugiškesnių priemonių, pavyzdžiui, barstyti šaligatvius smėliu, skalda ar kažkuo, kas nepriverstų gyvūnų kentėti ir vaikščioti žaizdotomis letenomis?

Barsto kitaip – pavojinga žmonėms

„Delfi“ pasiteiravus, kodėl sostinėje šaligatviai nebarstomi draugiškesnėmis medžiagomis, Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius akcentavo, kad anksčiau pėsčiųjų takai buvo barstomi smėlio-druskos mišiniu.

„Bet toks mišinys neatliko pagridinės funkcijos – netirpdė sniego bei ledo, tai kėlė pavojų pėstiesiem. Be to, toks mišinys buvo kur kas taršesnis nei dabar naudojamos priemonės, tad grįžti prie senos barstymo praktikos būtų pavojinga“, – tikino specialistas.

Pasak jo, pasirūpinti augintinių letenomis turėtų šeimininkai. Juk jeigu rūpinamasi avalyne, ši tinkamai prižiūrima naudojant specialias priemones, reiškia, augintinių pėdų irgi nevalia pamiršti.

Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė veterinarijos gydytoja Agnė Žėbienė rekomenduoja po kiekvieno pasivaikščiojimo šunų letenas kruopščiai nuplauti šiltu muiluotu vandeniu. Kad letenų oda neišsausėtų ir joje neatsirastų skausmingų įtrūkimų, po vonios procedūrų augintinių pėdas galima palepinti natūraliais, tik gyvūnams skirtais kremais su bičių produktais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)