Senjoras iš Kauno kreipėsi į „Delfi“ redakciją ir papasakojo apie neįprastą šeimos gydytojos pasiūlymą. Vyras teigė neturintis kompiuterio ir negalintis atsispausdinti Galimybių paso, todėl paklausęs šeimos daktarės, ar ši negalėtų padėti.

„Galėtų, bet ji paprašė 10eurų už šią paslaugą“, – pasakojo senolis.

Vis dėlto panašu, kad tai buvo vienetinis pačios neįvardytos gydytojos bandymas pasipelnyti. Mat Kauno poliklinikos atstovė Renata Puodžiukienė patikino, kad Kauno miesto poliklinika galimybių paso negali išduoti ir neišduoda.

„Asmuo turi arba pats parsisiųsti galimybių pasą, arba kreiptis į Registrų centrą, ši institucija nemokamai išduoda, ne poliklinika“, – sakė ji „Delfi“.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija plačiau paaiškino, kaip galimybių pasą gauti tiems, kurie negali naudotis e. bankininkyste.

„Gyventojai, kurie neturi galimybių naudotis e. bankinkyste ar e. parašo paslaugomis, atspausdintą Galimybių pasą nemokamai gali gauti artimiausiame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje. Šie klientai aptarnaujami be išankstinės registracijos.

Galimybių pasas yra papildoma priemonė, leidžianti saugiai duris atverti kuo daugiau verslų, o žmonėms pasinaudoti platesniu paslaugų ratu. Svarbu tai, kad dauguma paslaugų žmonėms ir toliau prieinamos ir be Galimybių paso, tačiau su tam tikrais Vyriausybės patvirtintais apribojimais.

Patys verslininkai turi pasirinkti vieną iš labiau jiems tinkamų alternatyvų: ar ir toliau teikti paslaugas su apribojimais, ar be apribojimų aptarnauti tik Galimybių pasą turinčius klientus.“, – pabrėžė ministerijos atstovai.

Jie paaiškino, ir kokios galimybės atsivers pensininkui, jau atsispausdinusiam Galimybių pasą.

„Renginiai: be Galimybių paso renginiai uždarose patalpose gali vykti iki 150 žmonių, atviroje erdvėje – iki 300 žmonių. Jei renginys būtų organizuojamas tik Galimybių paso turėtojams, tuomet šie skaičiai būtų didesni – viduje – iki 500 asmenų, o lauke – iki 2000.

Asmeninės šventės: asmeninėse šventėse viduje leidžiama dalyvauti 2 šeimoms arba ne daugiau nei 5 asmenims iš skirtingų namų ūkių, lauke leidžiama švęsti 10 asmenų. Asmeninėse šventėse dalyvaujančių žmonių su Galimybių pasu skaičius neribojamas, jeigu jos organizuojamos išnuomotose tam pritaikytose patalpose, kaip kaimo turizmo sodybos.

Baseinai ir pirtys: baseinuose be Galimybių paso gali lankytis iki 50 asmenų, jei vienam jų užtikrinamas 20 kv. metrų plotas ir viename baseino takelyje yra ne daugiau kaip 5 asmenys. Pirtyse be Galimybių paso gali būti ne daugiau kaip 2 asmenys arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio nariai. Su Galimybių pasu lankytojų skaičius baseinuose ir pirtyse neribojamas.

Turint Galimybių pasą, apgyvendinimo įstaigose viename kambaryje bus galima apgyvendinti ne tik tos pačios šeimos narius. Taip pat su Galimybių pasu tampa prieinamos įvairios laisvalaikio pramogos uždaroje patalpoje, pvz. pažaisti biliardą ar boulingą.

Nuo gegužės 24 dienos galima rengti ekskursijas, kuriose dalyvauja ne daugiau kaip 25 asmenys (neįskaičiuojant gido), užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją. Tam Galimybių pasas nereikalingas.

Galimybių pasas taip pat leis į darbą grįžti darbuotojams, dirbantiems nuotoliniu būdu“, – rašoma ministerijos komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)