„Delfi“ skaitytoja Kotryna papasakojo, kaip atėjusi į nemokamą tyrimą klinikoje „Affidea“ sužinojo, kad teks susimokėti už jam skirtą aprangą. Pasako jos, nebuvo palikta galimybė vilkėti savais rūbais.

„Noriu pranešti apie, mano manymu, nesąžiningą elgesį. „Affidea“ klinikoje, atliekant magnetinio rezonanso tyrimą, prašo susimokėti už drabužius, kuriuos, jų nuomone, reikia vilkėti tyrimo metu.

Įkainuoja tą aprangą 6 eurais. Tai – paprasti popieriniai, vienkartiniai drabužiai. Tyrimą juk galima atlikti ir su savo apatiniais drabužiais? Žinoma, kad patogiau su vienkartiniais, tačiau ar jie turėtų kainuoti 6 eurus?

Prieš tyrimą klinikoje teko įsigyti vienkartinius rūbus.

Šio tyrimo negalima atlikti bet kur, tad manau, klinika naudojasi tuo, kad asmuo negali pasirinkti ir, nori nenori, sumokės. Nesu negalinti sumokėti šios sumos, tačiau mano akivaizdoje labai sunkiai besiverčianti moteris turėjo sumokėti už tuos drabužius. Manau, toks elgesys yra nesąžiningas“, – stebėjosi moteris.

Kaip „nemokamai“ virto 21 euru

Kita „Delfi“ skaitytoja Jurgita patvirtino, kad apie tai, jog rūbai galėtų būti nemokami, nebuvo nė kalbos. Ji tyrimą klinikoje „Affidea“ taip pat ėjo darytis su siuntimu, taigi, teoriškai jis turėjo nieko nekainuoti. Realybė buvo kita.

„Irgi mokėjau tuos šešis eurus ir piktinausi, kad neįspėja dėl kainos iš anksto ir neduoda pasirinkti. Aprangos savikaina kokia? Tikriausiai koks vienas ar du eurai, juk klinika perka dideliais kiekiais.

Prieš tyrimą klinikoje teko įsigyti vienkartinius rūbus.

Kiek esu tą patį tyrimą dariusi kitur, niekur nereikėjo specialios aprangos. Tiesiog dėl tyrimo specifikos reikdavo nusivilkti rūbus, turinčius metalinių dalių, taip pat nusiimti papuošalus. Prieš vizitą gavau SMS žinutę, kurioje taip pat nebuvo įspėjimo apie rūbus ar mokesčius.

Atvykus dar reikėjo tyrimą įsirašyti. Aišku, galima ir neįrašyti, bet tada jeigu ateityje gydytojui prireiks vėl peržiūrėti tyrimą, palyginti jį su kitu ar panašiai, jis jau neturės galimybės. Taigi, tyrimo įrašas – dar 15 eurų.

Tyrimo įrašymas kainavo dar 15 eurų.

Rūbai ir įrašymas – jau 21 euras. Ir melas, neva tie rūbai yra „pasirinkimo reikalas“, nes niekas neinformuoja, kad gali jų nesirinkti – turi įsigyti ir tiek“, – pasakojo moteris.

Trečioji klinikos pacientė pasakojo nė nežinojusi, kad vienkartinė apranga – neprivaloma.

„Tai kad be spec. aprangyčių net į tą „karstą“ (magnetinio rezonanso tyrimo aparatą, – Red.) neguldo, taigi, maniau, ji būtina. Aš gal jau nieko gero nesitikiu iš tokių įstaigų – nesistebėjau, kai man liepė susimokėti“, – ironizavo vilnietė.

Kita skaitytoja taip pat suprato, kad aprangą įsigyti yra būtina.

Apranga – ir dėl jaukumo

Klinikos „Affidea“ atstovė, Marketingo ir komunikacijos vadovė Viktorija Ulinskė teigė, kad apranga nėra privaloma, tačiau ne tik užtikrina higienos reikalavimus, bet ir padeda sudaryti jaukesnes sąlygas tyrimui.

„Norime pažymėti, kad prieš atliekant tyrimą pacientams visuomet rekomenduojame įsigyti vienkartinius medicininius drabužius, tačiau tyrimas gali būti atliekamas ir su paciento vilkimais drabužiais, prieš tai juos detaliai įvertinus.

Nuodugnus įvertinimas būtinas dėl to, kad bet kokios su pacientu į patalpą patekusios metalinės dalys gali būti išplėštos dėl tomografo viduje esančio magneto kuriamos didžiulės jėgos ir sulaužyti išorinius įrangos elementus. Metaliniai daiktai gali ne tik sugadinti itin brangią magnetinio rezonanso tyrimo įrangą, bet ir sužaloti pacientą ir/ar mūsų medicininį personalą.

Net drabužiuose esančios atskiros detalės, kurių sudėtyje yra nedaug metalo, gali turėti neigiamos įtakos tyrimo metu gaunamų vaizdų kokybei (tyrimo vaizduose fiksuojami artefaktai, kurie riboja diagnostikos galimybes ir tikslumą), be to, tyrimo metu gali itin įkaisti ir net apdeginti paciento odą.

Dėl šių priežasčių, taip pat siekdami užtikrinti patalpose tinkamas higienines sąlygas, apsaugoti pacientus nuo potencialių ligų, virusų ar bakterijų pernešimo (užkrėtimo) bei sudaryti pacientams jaukesnes tyrimo sąlygas, rekomenduojame įsigyti specialiai magnetinio rezonanso tomografijos tyrimams pritaikytus vienkartinius drabužius.

Pasirinkimas dėvėti tyrimo metu vienkartinius medicininius drabužius ar ne yra savanoriškas.

Informacija apie laisvai pasirenkamas (papildomas) paslaugas yra pateikiama pacientui žodžiu prieš atliekant tyrimą, taip pat detaliai aprašoma vidaus tvarkos taisyklėse, kainyne su kuriais pacientas susipažįsta prieš tyrimo atlikimą bei paciento klausimyne – sutikime MRT tyrimui, kur taip pat aiškiai išdėstyta, jog tai yra laisvai pasirenkama paslauga“, – sakė V. Ulinskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)