Su manimi susisiekė moteris iš telemarketingo įmonės ir sakė, kad atlieka apklausą. Paklausiau, iš kur gavo mano duomenis, sakė, kad juos sugeneravo duomenų bazėje.

Paklausiau, kas tai per bazė ir kur mano sutikimas – sakė, kad tai yra bazė, kuri automatiškai sugeneruoja kontaktus – pasiūlė pašalinti mano numerį, kad daugiau nebeskambintų.

Ar tai leistina? Jeigu aš pildau duomenis, tą darau konkrečiai įmonei. Jeigu spaudžiu varnelę, kad sutinku su slapukais, su duomenų naudojimu ar dar kuo nors, tai konkrečiai žinau, kokiuose puslapiuose ar kokioms įmonėms tą darau.

O čia mano duomenis naudoja ir man skambina kažkas, su kuo aš anksčiau neturėjau absoliučiai jokių ryšių. Jausmas ne koks.

***

Įmonės, kurios konsultantė skambino skaitytojui, atstovas paaiškino, kad telefono numeris sugeneruojamas atsitiktinai.

„Skambutis konkrečiam vartotojui, kurio metu siūloma įsigyti prekę ar paslaugą gali būti vykdomas tik su tokio vartotojo išankstiniu sutikimu – taip vadinamai tiesioginei rinkodarai. Jeigu asmuo yra išreiškęs savo sutikimą gauti rinkodaros pasiūlymą, tik tokiu atveju galima mūsų operatoriams jam skambinti ir pateikti pasiūlymą.

Pažymėtina, kad mūsų bendrovė atlieka ir vartotojų nuomonės apklausas, kurių atlikimui nėra reikalingas išankstinis vartotojo sutikimas. Be abejo, jeigu vartotojas nesutinka dalyvauti apklausoje, apklausa nėra vykdoma, jo duomenys nėra registruojami.

Vartotojo telefonas mūsų įmonės duomenų bazėse gali būti keliais tikslais – rinkodarinis ir/arba apklausos vykdymo.

Pirmu atveju – mūsų bendrovės klientai, teikdami pavedimą suteikti paslaugas jų vartotojams, pateikia pavedimui reikalingus kontaktinius duomenis, įskaitant vartotojų telefonų numerius. Antru atveju – mūsų bendrovės kompiuterinė sistema sugeneruoja atsitikinę skaičių seką ir vykdomi atsitiktiniai skambučiai apklausų vykdymo tikslais.

Jūsų aprašytu skaitytojo atveju tikėtina, kad buvo skambutis pagal atsitiktinę kompiuterio sugeneruotą skaičių seką (kaip minėta, toks veiksmas nėra draudžiama ir tai patvirtina Valstybinės asmens duomenų apsaugos inspekcijos praktika), kai skaitytojui, nežinant jokių jo asmens duomenų, buvo siūloma sudalyvauti apklausoje.

Jeigu asmuo atsisako dalyvauti apklausoje, tolimesnė komunikacija nutraukiama ir jokie asmens duomenys nėra išsaugomi“, – teigė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)