„Delfi“ sulaukė vienos vilnietės laiško. Moteris teigė dirbanti Vilniaus „Akropolyje“, vienoje iš alėjoje esančių prekybos salelių.

„Per dieną pro mane praeina šimtai žmonių, kurių dauguma neužsidengia kaukėmis pilnai veido, nosį palieką iškištą, mat jiems per valandą apsipirkinėjimo pritrūksta oro. O man per 11 darbo valandų – ne!

Kas čia dėjosi spalio 14 d., šeštadienį... Aš nueit į tualetą neprisilietus šonais į žmones negalėjau.

„Akropolio“ koridoriuje, prie įėjimo į „Maximą“ stovėjo prie vartų eilės žmonių – tokią sistemą sugalvojo, kad kontroliuotų srautą „Maximoje“. Kai tuo tarpu koridoriuje šalia stovi ir saugaus atstumo nesilaiko kiti pirkėjai.

Ir pro tą susibūrimą man šeštadienį teko nert, kad patekčiau į poilsio kambarį. Aš jaučiuosi nesaugi ir manau, „Akropolio“ administracija nepasirūpina saugumu. Per dvi dienas darbuotojams nustatyta po tris „Covid-19“ atvejus“, – rašė mergina.

„Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas teigė, kad centre laikomasi visų saugumo priemonių. Jų, pasak vadovo, imtasi dar net neprasidėjus antrajam karantinui.

„Užtikrindami saugumą lankytojams ir darbuotojams, Vilniaus, Klaipėdos bei Šiaulių „Akropoliuose“ ne tik įgyvendiname privalomus reikalavimus, bet ir savo iniciatyva papildomai diegiame papildomas priemones skirtas virusų plitimo prevencijai.

Dar prieš prasidedant antrajam karantinui, 100 tūkst. eurų skyrėme įrangai, kuri automatiškai ultravioletiniais (UV) spinduliais dezinfekuoja eskalatorių ir judančių takų porankius bei orą liftų kabinose.

Atsižvelgiame tiek į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, tiek į kitų sveikatos srities specialistų rekomendacijas dėl saugumo užtikrinimo prekybos vietose – rūpinamės higiena, paviršių dezinfekcija, oro ventiliavimu, taip pat pirkėjų srautų valdymu ir lankytojų edukacija.

Apsipirkti atvykstantiems žmonėms ir toliau rekomenduojame laikytis būtinų saugumo priemonių: į prekybos centrus stengtis važiuoti po vieną, iš anksto susidaryti planuojamų pirkinių sąrašą, laikytis saugaus – bent 1-2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, nuolat dezinfekuoti rankas dezinfekciniu skysčiu, kurio galima rasti prie kiekvieno įėjimo į prekybos centrus, šalia sanitarinių zonų, parduotuvėse.

Apsaugines veido kaukes ir toliau būtina taisyklingai dėvėti visuose prekybos centruose.

„Akropolio“ samdomos saugos tarnybos prižiūri bendrus lankytojų srautus prekybos centruose, o atskiros prekybos ir paslaugų teikimo vietos pačios reguliuoja savo klientų srautus bei turi užtikrinti darbuotojų saugumą.

Nuolat primename savo nuomininkams, kad visi klientus aptarnaujantys darbuotojai turi dėvėti apsaugines veido kaukes, rūpintis tinkama rankų dezinfekcija bei ne tik laikytis, tačiau ir užtikrinti kitus saugumo reikalavimus.

Atsižvelgiant į reikalavimą užtikrinti bent 10 kv. metrų ploto vienam pirkėjui, prie įėjimų į visas parduotuves yra priklijuoti informaciniai lipdukai, nurodantys, kiek žmonių vienu metu gali būti konkrečioje parduotuvėje.

Siekiant vengti didelių žmonių susibūrimų pandemijos metu priėmėme sprendimą neorganizuoti trumpalaikių vienos ar dviejų dienų akcijų, kurios vienu metu gali sutraukti didelį pirkėjų kiekį.

Tuo atveju jei į kurį nors „Akropolį“ neplanuotai užplūstų daug žmonių, nedelsdami aktyviai ribotume pirkėjų srautus. Tačiau analizė rodo, kad tokia tikimybė yra tik teorinė.

Lapkričio mėnesį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų periodu, „Akropoliuose“ sulaukiame gerokai mažiau lankytojų. Tad prognozuojame, kad privaloma minimalaus pirkėjui tenkančio ploto riba nebus pasiekta ne tik artimiausiu metu, bet ir atėjus kalėdinės prekybos įkarščiui. Bet kuriuo atveju, lankytojų srautą mes stebime nuolatos.

Džiaugiamės, kad kol kas praktiškai netenka susidurti su piktybiniu pirkėjų, nepaisančių saugumo reikalavimų, elgesiu. Absoliuti dauguma mūsų lankytojų yra sąmoningi ir elgiasi atsakingai. Tiesa, pasitaiko išimčių, kuomet lankytojai nepaiso reikalavimo dėvėti apsauginę veido kaukę – tokiais atvejais apsaugos darbuotojai nedelsdami įspėja pažeidėjus, esant poreikiui duoda naują apsauginę kaukę.

Galimų COVID-19 atvejų valdymui esame visapusiškai pasiruošę, parengę atitinkamą planą ir jo laikomės.

Paaiškėjus susirgimo atvejui, apie tai nedelsiant informuojame Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) bei nuomininkus, konsultuojamės su specialistais bei užtikriname visas saugumo priemones: vadovaujantis NVSC rekomendacijomis ir esant poreikiui parduotuvių patalpos yra laikinai uždaromos, jose atliekama profesionali dezinfekcija, žmonėms visuomet pateikiame rekomendacijas bei suteikiame visą reikalingą pagalbą.

Tais atvejais kai asmenys turėjo tiesioginį kontaktą su asmeniu, kuriam diagnozuota COVID-19 infekcija, jie saviizoliuojasi“, – sakė D.Mertinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)