Kartais gyvenimas atveria vartus, pro kuriuos, būdamas sveikos nuovokos, įeiti nenorėtum. Tačiau laikai keičiasi ir kai pamatai plačiai atvertus vartus į nebeveikiančią Lukiškių kalėjimo ligoninę, smalsumas nugali.

Į vidų eiti nejauku. Daug likimų ir svajonių čia sudužo per tuos metus, kai veikė kalėjimas.

Dabar pasitinka tušti sargybos bokšteliai, šunų voljerai, kuriuose nesidrasko pikti vilkšuniai, surūdiję, bet vis dar aštrūs spygliuotos tvoros apvadai ir atlapoti seifai kabinetuose, kuriuose dar neseniai gulėjo slapti dokumentai.

Kai niekieno netrikdomas eini tarp tvorų ir kamerų staiga atsklinda vaikų krykštavimas. Už tvoros mokykla ir pypliai čia žaidžia futbolą.

Nekoks turėjo būti jausmas tiems, kurie čia turėjo praleisti dešimtmečius ir girdėjo laisvėje siaučiančių vaikų juoką.

Dabar ši vieta primena mūsų valstybę su visa „gerąja praktika“. Užželiantys niekam nereikalingi pastatai. Kodėl nebuvo galima dar prieš iškeliant nuteistuosius surengti konkursų, parduoti ar išnuomoti komplekso nepasakys niekas. Tą žino tik kabinetuose už kelių šimtų metrų nuo čia sėdintys politikai ir valdininkai.

Bet jie noru aiškinti nedega ir kalėjimas kol kas stovi kaip spygliuota tvora apjuosta žaizda sostinės centre, kurios išlaikymas nuolat siurbia mūsų visų eurus.

Bet ką aš čia apie eurus. Kiekviena vieta turi savo aurą ir net pačiose liūdniausiose verta pabūti. Įamžinau ir kaip atrodo patalpos viduje.

Tai dešimčių, jei ne šimtų, milijonų, eurų vertės turtas pačiame Vilniaus centre. Iškėlus kalinius jis buvo tiesiog numestas, o už išlaikymą mokame visi mes, mokesčių mokėtojai.

***

Kalėjimų departamento atstovas prie LR teisingumo ministerijos informavo, kad šiuo metu Lukiškių pastatų kompleksas ruošiamas perdavimui.

„2020-05-25 Lietuvos Respublikos Vyriausybės protokoliniu sprendimu Finansų ministerijai kartu su Turto banku pavesta teisės aktų, reglamentuojančių valstybės nekilnojamojo turto centralizuoto valdymo įgyvendinimą, nustatyta tvarka parengti ir pateikti Vyriausybei nutarimo projektą, kuriuo Lukiškių pastatų kompleksas, kaip valstybės funkcijoms nenaudojamas valstybės nekilnojamasis turtas, būtų perduotas patikėjimo teise valdyti Turto bankui.

Kadangi Lukiškių komplekso patalpos ruošiamos perdavimui, vykdomi jų sutvarkymo, t. y. patalpų atlaisvinimo ir išvalymo darbai (išvežamas utilizuoti netinkamas naudoti turtas ir pan.). Vykdant šiuos darbus Laisvės atėmimo vietų ligoninės vartai dėl žmogiškos klaidos nebuvo uždaryti“, – sakė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)