Gyvenu prie Ozo parko, šiukšliadėžių aikštelių kelių šimtų metrų spinduliu – 8. Neseniai Europos Sąjungos lėšomis įrengė dar vieną, užlipdė didžiulį plakatą šlovinantį ES įplaukas ir tuo viskas pasibaigė – šiukšles mesti galima, o vežti nėra kam.

Konteineriai kaip ir požeminiai, tačiau pastatyti taip arti namo sienos su langais, kaip tik leidžia įstatymas, tad netuštinami, o dar ir šiltam ore... Jie pradėjo skleisti kvapą po savaitės.

Namo gyventojai jau iš pat pradžių prieštaravo konteinerių statyboms: jų aplinkui ir taip netrūksta, nors keli, vos 2019 m. pastatyti, jau papuošti lipdukais „netinkami naudojimui“. O šie, naujieji, ne tik atėmė kelias automobilių statymo vietas ir taip populiariame rajone, tačiau ir verčia gražų, tėvų su vaikais pamėgtą parką šiukšlių aikštele.

Jau mėnesį stovinčių konteinerių niekas nenori prižiūrėti. Kyla nauji klausimai – kas pastatė ir kas prižiūri?

Susisiekus su šiukšles vežančia firma „Ekonovus“ paaiškėjo, kad konteineriai net „neegzistuoja“ – mėnesį atidarytų konteinerių nėra sistemoje, tad ir vežti nereikia. Visgi po trijų skambučių į „Ekonovus“ šiukšliavėžė atvažiavo ir ištuštino konteinerius. Po to, savaičių savaitėmis, vėl nieko.

Konsultantai dėkoja, kad atkreipėme dėmesį į problemą, o daugiau informacijos teikti negali: konteinerius stato vienas vadybininkas, registruoja kitas, grafiką dėlioja dar kitas. Kuris padarė klaidą – nežino, kas atsakingas už sklandų veikimą – taip pat.

Tad jeigu gyventojai nori neskęsti šiukšlėse ir nekvėpuoti pro langus plūstančiu tvaiku, jie turi patys rūpintis, kad už šiukšlių išvežimą atsakinga įmonė surastų konteinerius, kuriuos pastatė.

***

„VASA“ (Vilniaus atliekų sistemos administratorius) komunikacijos vadovė Edita Sirutienė apgailestavo, kad pakomentuoti šiuo atveju galima tik bendrąja prasme.

„Tiksliai atsakyti ar pakomentuoti galėtume, jei žinotume konteinerių numerius arba konkretų adresą, kur yra gyventojos laiške minima atliekų konteinerių aikštelė. Atsižvelgdami į gyventojos išsakytus atsiliepimus, pateiksime šiek tiek bendros informacijos, kurį leis aiškiau suprasti atliekų tvarkymo situaciją mieste, taip pat papasakosime, kaip vykdoma atliekų vežėjų kontrolė.

Bendro naudojimo konteinerių aikštelių įrengimą projektuoja Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“, išskyrus atvejus, kai atliekų aikšteles įrengia naujų namų statytojai. Gyventojos minimoje vietoje prie Ozo parko yra nemažai atliekų aikštelių, pastatytų kvartalo statytojų.

Vilniaus miesto atliekų tvarkymo taisyklėse numatyta, jog bendrojo naudojimo konteinerių aikštelės dydis turi būti parenkamas siekiant komunalinių atliekų tvarkymo ekonomiškumo ir atsižvelgiant į:

– komunalinių atliekų turėtojų skaičių konteinerių objektuose – didžiausios konteinerių aikštelės skirtos iki 600 komunalinių atliekų turėtojų;

– mišrių komunalinių atliekų konteinerių ištuštinimo dažnį – ne dažniau kaip kartą per parą ir ne rečiau kaip kartą per dvi savaites.

Iš savo darbo praktikos galime patvirtinti, jog siekiant užtikrinti atliekų tvarkymo kokybę, labai svarbu, kad konteinerių aikštelių kiekis būtų pakankamas, kad jos būtų lengvai pasiekiamos šiukšliavežėms bet kuriuo metų laiku, kad vežėjai tinkamai atliktų savo įsipareigojimus, o gyventojai norėtų teisingai tvarkyti savo atliekas, negadintų konteinerių, neterštų jų aikštelių didelių gabaritų atliekomis, gebėtų rūšiuoti atliekas.

Įrengus aikštelę ir pastačius konteinerius, jie yra paženklinami specialiais lipdukais. Konteinerių ženklinimą atlieka atliekų vežėjai ir informaciją perduoda mūsų įmonei (savivaldybės įmonei „VASA“).

Ženklinimas nurodo konteinerio numerį, kuris yra susietas su konkrečia teritorija ir atliekų savininkų adresais atliekų tvarkymo administravimo sistemoje. Atliekų išvežimas iš naujai pastatytų konteinerių pradedamas tada, kai jie įregistruojami ir įtraukiami į atliekų išvežimo grafiką (informacija skelbiami mūsų tinklapyje: https://sivasa.lt/atlieku-isvezimo-grafikai).

Kol tai neatlikta, naujais konteineriais naudotis negalima, aikštelė būna aptverta ir atitinkamai paženklinta (deja, pasitaiko atvejų, kai gyventojai nepaiso ir savavališkai pradeda mesti atliekas į konteinerius arba palieka jas šalia konteinerių).

„VASA“ atliekų tvarkymo kontrolieriai (šiuo metu jų yra 6) per savaitę po kelis kartus apvažiuoja visas mieste įrengtas gyventojų atliekų surinkimui skirtas lokacijas (šiuo metu jų yra virš 600), reguliariai tikrina vežėjų pateiktus duomenis apie atliekų išvežimą.

Stengiamės operatyviai reaguoti į gautus pranešimus apie perpildytus konteinerius – gavus pranešimą mūsų kontrolieriai nuvyksta į nurodytą vietą. Nustačius pažeidimo faktą, jis užfiksuojamas (padaroma nuotrauka su data ir tiksliu laiku, surašomas aktas) ir skiriama atitinkama bauda.

Papildomą dėmesį skiriame jau žinomoms probleminėms vietoms, kuriose pastebimi pasikartojantys tiek vežėjų, tiek ir atliekų savininkų neteisėti veiksmai (pvz., dažniausiai aptinkamos neleistinai išmestos buitinės didelių gabaritų atliekos, vandališkai gadinami konteineriai, blokuojami privažiavimai prie konteinerių aikštelių ir kt.).

„VASA“ įmonės vadovai ir savivaldybės atstovai periodiškai susitinka su atliekų vežėjais, aiškinasi problemines situacijas ir jų priežastis, ieško sprendimų.

Pirmojo šių metų pusmečio duomenimis, mišrių atliekų vežėjams buvo skirta baudų daugiausia už atliekų išvežimo grafikų nesilaikymą, taip pat ir kitus neįvykdytus sutartinius įsipareigojimus. Bendra baudų suma per šį laikotarpį sudarė apie 71,5 tūkst. eurų (vidutiniškai per mėnesį – apie 11 tūkst. eurų). Daugiausia pažeidimų buvo užfiksuota šių metų sausio mėnesį, vėliau situacija reikšmingai pagerėjo, tačiau kontrolės nesumažinome.

Esame dėkingi aktyviems Vilniaus miesto gyventojams, kurie praneša apie atliekų išvežimo problemas, apie žmones, kurie neleistinai atsikrato stambių gabaritų atliekų ir teršia bendrus kiemus.

Mūsų įmonė kartu su savivaldybe ieško efektyvių kompleksinių sprendimų atliekų tvarkymo kokybei gerinti. Artimiausiu metu ketiname sustiprinti įmonės atliekų tvarkymo kontrolierių komandą įtraukdami daugiau specialistų.

Tobuliname IT sistemas, kad galėtume realiu laiku gauti ir analizuoti tikslius duomenis apie konteinerių pakėlimus, atliekų svorį ir išvežimą konkrečiose lokacijose, automatizuoti tam tikrų duomenų surinkimą ir valdymą, planuojame naudoti ir kitas technines priemones, taikomas tiek vežėjų, tiek ir atliekų savininkų kontrolės stiprinimui“, – teigė E.Sirutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)