Praėjusio šeštadienio pavakare taip nusprendėme padaryti ir mes. Tik išlipus iš automobilio šalia pagrindinio paplūdimio mus pasitiko drebinantis, visu garsu leidžiamas „bumčikas“. Aidėjo visiems posovietinės erdvės gyventojams žinomi hitai, kaip kad „Belye rozi“ ir pan. Paplūdimyje praleidome dvi ar net tris valandas – visą šį laiką muzikos plyšavimas ne tik netilo, bet, atrodo, nuolat garsėjo.

Galiausiai „didžėjus“ visus paplūdimio lankytojus pamalonino ne kuo kitu, o garsiojo Olego Gazmanovo hitais. Kaip žinia, šis dainininkas įtrauktas į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą dėl propagandinio savo muzikos turinio – dainose šlovinamos Sovietų Sąjungos ir Rusijos agresijos prieš kaimynines valstybes. Tai žinodami, dar labiau nustebome, kai pagrindiniame sostinės paplūdimyje, daugybės poilsiautojų akivaizdoje, šalia Vilniaus savivaldybės simboliu pažymėto pastato, visu garsu plyšojo garsioji Gazmanovo daina „Pagamintas SSRS“ („Сделан в СССР“).

Norėtųsi bent šiokio tokio komentaro iš savivaldybės ir atsakingų teisėsaugos institucijų atstovų pusės. Ar normalu, kad pagrindiniame miesto paplūdimyje miestiečiams visu garsu transliuojama antivalstybinė propaganda? Kad žmonės, atvykę pailsėti gamtoje, priversti valandų valandas klausytis ne tik nuolatinio bumpsėjimo, bet ir savo savo pačių valstybę niekinančios „muzikos“? Ar šiandien tai suprantama kaip laisvės išraiška ir atsakingos institucijos tokiose situacijose nieko negali padaryti?

Kaip žinia, dabartinė Vilniaus miesto savivaldybė su savo vadovu skyrė daug dėmesio improvizuotiems paplūdimiams, prie kurių net nėra jokių vandens telkinių. Tad būtų puiku, jei gerbiamas meras su savo komanda skirtų ne mažiau dėmesio užtikrinant tvarką bei ramų miestiečių poilsį ir nuo seno miestiečių pamėgtuose paplūdimiuose, esančiuose šalia ežerų.

Išeidami iš paplūdimio nepatingėjome patikrinti, iš kur gi sklinda garsas – panašu, kad mus „linksmino“ pagrindiniame paplūdimyje, ant ežero kranto įsikūrusioje šašlykinėje vykęs vakarėlis. Nors tai – greičiausiai privati teritorija, iš jos per galingą garso techniką sklindanti niekeno nereguliuojama „muzika“ šiurpino visą paplūdimį.

Paplūdimys yra viešoji vieta, o šiltomis vasaros dienomis tampa ir masinio susibūrimo vieta. Jei nėra teisinių mechanizmų sutramdyti tokias neatsakingas ir chamiškas maitinimo įstaigas, galbūt tai gali padaryti patys piliečiai, sąmoningai boikotuodami – neidami į antivalstybinę propagandą per galingas kolonėlės leidžiančias užeigas.

***

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dinikis sakė, kad kitą sykį, jeigu trikdoma ramybė, galima kviesti pareigūnus. Tačiau tik nuo tam tikro taško: tai yra, jei muzika grojama per garsiai.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius prisideda prie viešosios tvarkos užtikrinimo ir periodiškai tikrina miesto paplūdimius. Tikrinant atkreipiamas dėmesys į tai, kad viešosiose vietose nebūtų vartojami alkoholiniai gėrimai, nebūtų šiukšlinama. Paplūdimys yra viešoji vieta ir jame galioja tie patys teisės aktai, kaip ir kitose viešose vietose.

Norime pabrėžti, kad jokio institucija nekontroliuoja, kokią muziką galima klausytis. Tačiau jeigu muzika leidžiama per garsiai, grojant muziką trikdoma asmenų ramybė, poilsis ar darbas, gyventojai gali kreiptis tiek į policiją, tiek į savivaldybės Viešosios tvarkos pareigūnus“, – teigė A. Dinikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (455)